Η αποτελεσματική διαχείριση του κύκλου πληρωμών αποτελεί προτεραιότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Η αποτελεσματική διαχείριση του κύκλου πληρωμών αποτελεί προτεραιότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των πληρωμών εστιάζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ επιπλέον αναδεικνύεται ως σημαντική η αναγκαιότητα για θεσμική προώθηση μίας βιώσιμης κουλτούρας στον κύκλο πληρωμών

arthrou-pc
Η βελτίωση των πρακτικών πληρωμών με στόχο την ενίσχυση της αποδοτικότητας, της ρευστότητας και συνολικά της επι
pinakas1
pinakas-2
χειρηματικής δραστηριότητας, αποτελεί, μαζί με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, στρατηγική προτεραιότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές επιχειρήσεις εστιάζουν στην αποδοτικότερη διαχείριση των εκπρόθεσμων πληρωμών και την καλλιέργεια βιώσιμης κουλτούρας στον κύκλο πληρωμών.

Κλείσιμο
Τα ευρήματα αποτυπώνονται στο European Payment Report – Έκθεση για την Ελλάδα για το 2024 της Intrum, στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής έρευνας και ειδικότερης έρευνας στην ελληνική αγορά, για 5η χρονιά, στην οποία συμμετείχαν 240 εκπρόσωποι από επιχειρήσεις σε 15 κλάδους.

Αναλυτικά:

Η εκπρόθεσμη εξόφληση οφειλών αποτελεί τον κύριο παράγοντα διατάραξης του κύκλου πληρωμών

Η στροφή αυτή των επιχειρήσεων βασίζεται στην αντίληψη που πλέον καταγράφεται ότι ο κύκλος πληρωμών επηρεάζεται περισσότερο από τις εκπρόθεσμες πληρωμές και λιγότερο από τις διεθνείς προκλήσεις όπως η γεωπολιτική αστάθεια, το ύψος των επιτοκίων ή η λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας.


Αποτελεσματικότερη διαχείριση πληρωμών

Καθώς ο κύκλος πληρωμών επηρεάζεται, σύμφωνα με τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα, περισσότερο από τις εκπρόθεσμες πληρωμές, οι επιχειρήσεις εστιάζουν στη βελτίωση των πρακτικών είσπραξης και την αποδοτικότερη διαχείριση των οφειλών.

Περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται την ανάγκη για αποτελεσματικότερες πρακτικές είσπραξης και δηλώνουν ότι εάν είχαν βελτιώσει τις πρακτικές είσπραξης θα είχε αποφευχθεί η δημιουργία επισφαλών οφειλών.

pinakas-3
pinakas4




Οι έγκαιρες πληρωμές οδηγούν σε ενίσχυση των επενδύσεων στις επιχειρήσεις

Η έγκαιρη αποπληρωμή μπορεί να οδηγήσει, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, σε νέες θέσεις εργασίας, βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών καθώς και σε θετικές περιβαλλοντικές επιδόσεις.

pinakas-5



Αναγκαία η θεσμική προώθηση μίας βιώσιμης κουλτούρας έγκαιρων πληρωμών

Παρόλο που οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν τις θετικές επιδράσεις της ταχύτερης αποπληρωμής, οι περισσότερες από αυτές, σχεδόν 7 στις 10, δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν κώδικα δεοντολογίας για την ενθάρρυνση της κουλτούρας άμεσων πληρωμών, ενώ 6 στις 10 δεν συμμετέχουν σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία μαζί με άλλες εταιρίες για την επίλυση του ζητήματος των εκπρόθεσμων πληρωμών. Ταυτόχρονα, μόνο το 15% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα εφαρμόζει πάντα την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις ληξιπρόθεσμες πληρωμές.

pinakas6
pinakas7


To European Payment Report 2024 για την Ελλάδα βρίσκεται εδώ

Το European Payment Report 2024 βρίσκεται εδώ

Σχετικά με την έρευνα

Το European Payment Report καταγράφει τον αντίκτυπο των εκπρόθεσμων πληρωμών στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Η Intrum συγκέντρωσε δεδομένα από 9.255 συμμετέχοντες σε 15 κλάδους στην Ευρώπη. Από την Ελλάδα συμμετείχαν 240 στελέχη, εκ των οποίων το 37% είναι ανώτατα (C-Level). Η έρευνα διεξήχθη ταυτόχρονα σε 25 ευρωπαϊκές χώρες από τις αρχές Δεκεμβρίου 2023 έως τα μέσα Μαρτίου 2024.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης