Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακές μεταβολές στο επίπεδο των 1.470 μονάδων

Μειώνεται η διαφορά από το υψηλό έτους των 1.500+ μονάδων

Σε θετικό έδαφος προσπαθεί να διατηρηθεί το ελληνικό χρηματιστήριο για πέμπτη συναπτή ημέρα, με στόχο σε πρώτη φάση να «κλειδώσει» την παρουσία του πάνω από τις 1.470 μονάδες. «Μάχη» δίνουν αγοραστές και πωλητές στα πρώτα λεπτά, με το πρόσημο του Γενικού Δείκτη να αλλάζει. Εξασφαλισμένη θεωρείται η εβδομαδιαία άνοδος, ενώ έχει «γυρίσει» το παιχνίδι και σε μηνιαία βάση. Η Αθήνα συντονίζεται με την υπεραπόδοση των μεγάλων χρηματιστηρίων του εξωτερικού, που κατακτούν συνεχώς νέες κορυφές.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής (27/9) ο ΓΔ, παρά το ανοδικό ξεκίνημα, υποχωρεί κατά -0,03% στις 1.470,76 μονάδες, έχοντας κινηθεί μέχρι στιγμής μεταξύ των 1.469,79 (χαμηλό ημέρας) και των 1.474,34 μονάδων (υψηλό ημέρας). Βελτιωμένη παραμένει η επενδυτική ψυχολογία, όπως αποτυπώνεται στον αυξημένο τζίρο και στα νέα ρεκόρ που καταγράφουν ορισμένα «χαρτιά» με βαρύτητα στο ταμπλό. Παράλληλα, «ψαλιδίζεται» η διαφορά από τα φετινά ρεκόρ των 1.502 (κλείσιμο) και των 1.505 μονάδων (ενδοσυνεδριακά).

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές παραμένει ευνοϊκό, καθώς μετά το «μαχαίρι» στα επιτόκια της Fed και τα μέτρα στήριξης της κινεζικής οικονομίας, ήρθαν τα καλύτερα από το αναμενόμενο στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ να διατηρήσουν σε τροχιά ιστορικών υψηλών τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 στην Wall Street. Ταυτόχρονα, η πληθώρα θετικών εξελίξεων έφερε νέα ρεκόρ για τον DAX στην Φρανκφούρτη, τους δείκτες στο Πεκίνο, τον χρυσό και το ασήμι.

Ορισμένες τελευταίες λεπτομέρειες έχουν απομείνει προκειμένου να ξεκινήσει το placement για το 10% (με δυνατότητα αναβάθμισης στο 12%) των μετοχών της ΕΤΕ, από το συνολικά 18,39% που κατέχει το ΤΧΣ. Η ιδιωτική τοποθέτηση θα «τρέξει» στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ προ των πυλών βρίσκεται η κατάθεση του ενημερωτικού δελτίου στην Επ. Κεφαλαιαγοράς. Η ζήτηση είναι ισχυρή, ενώ η τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί με μικρό discount.

Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία δημοσίευσης των οικονομικών μεγεθών των εισηγμένων για το β’ τρίμηνο και το α’ εξάμηνο του 2024, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου λήγει η σχετική προθεσμία. Παράλληλα, η ολοκλήρωση του γ’ τριμήνου και του 9μήνου φέρνει στο προσκήνιο το window dressing, δηλαδή τις κινήσεις ωραιοποίησης των επενδυτικών χαρτοφυλακίων, ως είθισται στο τέλος μεγάλων περιόδων.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Επική γκάφα του προέδρου της Αϊτής από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ: Ήπιε νερό από την... κανάτα! - Δείτε βίντεο

Συνεχίζει τη μάχη η Μαρινέλλα μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, σταθερά κρίσιμη η κατάστασή της

Στη Φλόριντα ο τυφώνας Ελέν, τουλάχιστον ένας νεκρός - Δείτε αυτοκίνητα να περνούν γέφυρα που χτυπιέται από τους ανέμους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr