Τα 10 κορυφαία ελληνικά Cabernet Franc

Δοκιμάσαμε και επιλέξαμε τις ετικέτες που αποθεώνουν μια ποικιλία με πολύ ευαίσθητη ιδιοσυγκρασία

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Cabernet Franc είναι ένα μεγάλο σταφύλι. Ακόμα και οι Μπορντολέζοι παραγωγοί θα σας στο επιβεβαιώσουν, έστω και αν δεν το καλλιεργούν στο ίδιο βαθμό μe τα άλλα δύο αδελφάκια του, το Cabernet Sauvignon και το Merlot. Βλέπετε, η δυσκολία που έχει η ποικιλία να ωριμάσει -και το ιδιαίτερα μονοδιάστατο άρωμα γκαζόν που αποκτά όταν δεν το πράξει-δεν επιτρέπουν εύκολα σε κάποιον να βασιστεί σε αυτό.

Όμως όταν όλα πάνε καλά το Cabernet Franc δεν έχει αντίπαλο μιας και συνδυάζει τον πλούτο του Cabernet Sauvignon με μια φινέτσα βιολέτας, άγριου βύσσινου και μελανιού που παραπέμπει σε Pinot Noir. Παράλληλα, ποτέ δεν θα σε βαρύνει, ποτέ δεν θα σε ενοχλήσει με υπερβολική στυφάδα αλλά πάντα θα σου υπογραμμίζει (μερικές φορές μάλιστα με σνομπ τρόπο) την βοτανική αριστοκρατικότητά του. Η κλιματική αλλαγή μπορεί να αποτελεί ανάθεμα, όμως πολλές είναι οι ποικιλίες που έχουν ωφεληθεί από την άνοδο της θερμοκρασίας παγκοσμίως, με το Cabernet Franc να είναι η κορυφαία εξ αυτών. Γεγονός το οποίο έχει καταστήσει την καλλιέργεια του ως ένα από τα πιο καυτά trend παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα του άφθονου ήλιου και των λιγοστών βροχών βέβαια, οι μικρές, σκουρόχρωμες, λεπτόφλουδες ρόγες του ποτέ δεν είχαν προβλήματα ωρίμανσης, οπότε ήταν μάλλον ο μικρότερος βαθμός καταξίωσης αυτός που δεν το έφερνε συχνά στους εγχώριους αμπελώνες. Σήμερα όμως το Cabernet Franc όχι μόνο συμμετέχει σε ολοένα και περισσότερα ακριβοθώρητα blend αλλά προσφέρει και κάποιες από τις κορυφαίες μονοποικιλιακές cuvee της χώρας. Αρκεί να δοκιμάσετε οποιαδήποτε από τις παρακάτω ετικέτες και θα διαπιστώσετε τα παραπάνω ιδίοις …στόμμασι!

Αντωνόπουλου Αμπελώνες, Επιλογές Κωνσταντίνου Cabernet Franc
Ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος φύτεψε Cabernet Franc στα ορεινά της Αχαΐας ήδη από το τις αρχές της δεκαετίας του ΄80. Φόρος τιμής σε αυτόν τον μεγάλο οραματιστή του ελληνικού κρασιού αποτελεί η cuvee “Επιλογές Κωνσταντίνου”, ένα πραγματικό όργιο πράσινης πιπεριάς, αναζωογονητικής οξύτητας και λεπτοϋφασμένων τανινών.

Βογιατζή Κτήμα, Τσαπουρνάκος Φρέσκος
Ένα οινικό NCIS απέδειξε (DNA- κα) ότι η ποικιλία του Βελβεντού Κοζάνης Τσαπουρνάκος δεν είναι παρά κλώνος του CF. Ο καταξιωμένος οινοποιός Γιάννης Βογιατζής δεν είναι μόνο ο υπεύθυνος για την ανακάλυψη αλλά και ο δημιουργός της κορυφαίας inox εκδοχής, που μας επιτρέπει να γνωρίσουμε την πιπεράτη βοτανικότητα του στην πιο pure μορφή της.

Γρηγοριάδη Οίνοι, Cabernet Franc
Μπορεί να είναι ο λιγότερο γνωστός παραγωγός αυτού του άρθρου όμως η δουλειά του Γιώργου Γρηγοριάδη μπορεί να συγκριθεί με αυτή των κορυφαίων. Το motto του είναι “καλλιεργώντας την διαφορετικότητα”, κάτι που κάνει πράξη με ποικιλιακά ασυνήθιστα ερυθρά μεταξύ των οποίων και αυτό το πυκνό, καλοδομημένο και γεμάτο φρεσκάδα Franc.

Κώστα Λαζαρίδη Κτήμα, Κάβα Αμέθυστος
Η πολύχρονη εμπειρία του κορυφαίου κτήματος της Δράμας στην καλλιέργεια της ποικιλίας μετουσιώνεται σε ένα από τα καλύτερα και άξια παλαίωσης ερυθρά της χώρας. Βαρυφορτωμένο με αρώματα γραφίτη και γεμάτο με σοφιστικέ οξύτητα το Κάβα Αμέθυστος ρεφάρει την αυστηρότητά του με φοβερό γευστικό μάκρος και πολυπλοκότητα.

Στροφιλιά, Σπάνιες Γαίες “Ταμπούρι”
Ο διαμορφωμένος με το απαιτητικό στην εφαρμογή πλην ιδιαίτερα ποιοτικό ως προς το αποτέλεσμα σύστημα Lyra ιδιόκτητος αμπελώνας της Στροφιλιάς στον Ασπρόκαμπο Νεμέας, προσφέρει πολλά διαμάντια. Το πιο λαμπρό είναι το Ταμπούρι, ένα πολύπλοκο, φίνο και γεμάτο με περφούμο βιολέτας και υπέροχες τανίνες 100% Cabernet Franc.

Χατζημιχάλη Κτήμα, Οπούς ιβ΄ Cabernet Franc
Οι 12 (ιβ΄) ακτίνες του συμβόλου της Οπουντίας Λοκρίδας (Οπούς) ευθύνονται για το όνομα αυτού του εκπληκτικού Cabernet Franc. Για τον σύνθετο χαρακτήρα, την εξαιρετική σύμπύκνωση, την υπέροχη φυτικότητα και το φοβερό δυναμικό παλαίωσης όμως ευθύνεται το ξερικό cru “Πάνω Αμπέλια” και η 4χρονη παλαίωση σε βαρέλι και φιάλη.

Αμπελώνες Αντωνόπουλου, Cabernet-Νέα Δρυς
Λίγα ελληνικά κρασιά διαθέτουν την ιστορία και το κύρος αυτού του blend που παραμένει σε μικρά βαρέλια για 28 ολόκληρους μήνες. Το Cabernet Franc που απαντάται εδώ σε ποσοστό 30% αναλαμβάνει να ηρεμήσει και να “ανοίξει” τον χαρακτήρα του Cabernet Sauvignon, σε ένα σύνολο που θα λατρέψουν οι φίλοι των άγριων τανινών.

La Tour Melas, La Tour Melas
Ναι, το Cabernet Franc πρωταγωνιστεί και στο πολυσυζητημένο κτήμα του Αχινού Φθιώτιδας. Το La tour Melas είναι το πετράδι στην συλλογή του ομώνυμου περφεξιονιστή παραγωγού φέρνοντας αέρα St. Emilion λόγω της επιλογής των ποικιλιών Cabernet Franc και Merlot (σε αναλογία 60/40). Συμπύκνωση, σάρκα και γευστικό βάθος στην ίδια φιάλη.


Πόρτο Καρράς, Chateau Porto Carras
Σχεδόν τα 250ml από τα 750ml κάθε φιάλης του πλέον εμβληματικού ερυθρού της χώρας είναι Cabernet Franc, μιας και η μοναδική ποικιλία συμμετέχει κατά 30% στο ιστορικό blend πλάι στο Cabernet Sauvignon και το Λημνιό. Τέσσερα χρόνια περνούν προτού αυτός ο γεμάτος κέδρο, ταμπάκο και δέρμα οινικός μύθος κυκλοφορήσει στην αγορά και συναρπάσει.

Σκούρα Κτήμα, Σύνορο
Τρία αμπελοτόπια που συνορεύουν βρισκόμενα σε υψόμετρο 650 μέτρων δίνουν τον καρπό τους για ένα δυσανάγνωστο, πλην ύψιστης ποιότητας και πολυπλοκότητας, ερυθρό. Φυσικ, στο εξ Αργολίδας blend του σπουδαίου Γιώργου Σκούρα, το Cabernet Franc αφήνει ισχυρό αποτύπωμα με το 40% του, ενώ μαζί του συμπράττουν Merlot και Αγιωργίτικο.

ΠΗΓΗ: www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr