Προϋπολογισμός: 8,5 δισ. σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά φέρνει ο Οκτώβριος

Εκπλήξεις και ανατροπές στην οικονομία «φέρνουν χρήμα» στην αγορά και μεγαλύτερες αυξήσεις σε μισθωτούς και συνταξιούχους - Ανάπτυξη 2,4% το 2025 στο Μεσοπρόθεσμο που παρουσιάζεται σήμερα

«Φρέσκο χρήμα» ύψους 8,5 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να ρεύσει στην ελληνική οικονομία από τώρα ως το 2025, στηρίζοντας ανάπτυξη, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Όλο το χρήμα «περνάει» μέσα από νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή μέσα στον Οκτώβριο.

Σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης παρουσιάζει στο υπουργικό συμβούλιο το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό-Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028. Προβλέπει ανάπτυξη 2,2% φέτος και 2,4% το 2025, αλλά και πρωτογενές πλεόνασμα 2,4% φέτος και το 2025, με το χρέος να μειώνεται σε 153% του ΑΕΠ. Και την επόμενη Δευτέρα καταθέτει το προσχέδιο του νέου κρατικό προϋπολογισμό για το 2025 που θα φέρει επιπλέον παροχές, αυξήσεις και ελαφρύνσεις 1,5 δισ. τη νέα χρονιά σε πάνω από 3 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Μαζί έρχεται και ένας «συμπληρωματικός» προϋπολογισμός για τις τελευταίες 100 μέρες του 2024, που ανεβάζει στα 7 δισ. τα συνολικά κονδύλια για δημόσιες επενδύσεις ως το τέλος της χρονιάς, τα οποία θα τροφοδοτήσουν νέες δουλειές άμεσα μόλις «πέσουν» στην αγορά, αλλά και μακροπρόθεσμα στο μέλλον.

Μέσα στον Οκτώβριο ψηφίζεται στη Βουλή και η έκτακτη συνεισφορά διυλιστηρίων που θα αποφέρει άλλα 250 εκατ. ευρώ, που θα δοθούν τα Χριστούγεννα ως έκτακτη ενίσχυση σε 1,9 εκατομμύρια ευάλωτα νοικοκυριά και οικογένειες με παιδιά. Και πριν το τέλος της χρονιάς, ένα μίνι-φορολογικό νομοσχέδιο θα δίνει «ανάσες» σε νοικοκυριά και επαγγελματίες, ανοίγοντας τον δρόμο για περισσότερη ανάπτυξη και, ενδεχομένως, ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών και συντάξεων μέσα στο 2025.

Πόσα, πότε και σε ποιους

Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία διεθνώς, με Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και σχεδόν τη μισή ευρωζώνη να κλυδωνίζονται από οικονομικά προβλήματα -αλλά και 8 χώρες να έρχονται αντιμέτωπες με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείματος και ανάγκη λήψης μέτρων λιτότητας- το 2024 η Ελλάδα σχεδιάζει παροχές. Αλλά ταυτόχρονα απομειώνει θεαματικά το δημόσιο χρέος της: καταγράφει υπερπλεόνασμα 0,3% του ΑΕΠ πάνω από τους στόχους (2,4% αντί 2,1% που όλοι ανέμεναν) και η εξέλιξη αυτή της επιτρέπει και να αποπληρώσει πρόωρα από φέτος 8 δισ. ευρώ από δάνεια (γλιτώνοντας και τόκους δεκάδων εκατομμυρίων που θα επιβάρυναν τη χώρα ως το 2028), αλλά και να δοθούν:

– σχεδόν 700 εκατ. ευρώ για παροχές, επιπλέον από όσο θα επέτρεπαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες (όριο αύξησης κρατικών δαπανών) για φέτος -και άλλα 200 εκατ. τουλάχιστον για το 2025.

νέες αυξήσεις «έκπληξη» σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους (μισός μισθός επιπλέον για νεοπροσλαμβανόμενους) από το 2025. Θα δίνονται κάθε χρόνο «χέρι-χέρι» με τις αυξήσεις που θα γίνονται στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα. 700.000 μισθοσυντήρητοι του δημοσίου θα λάβουν αυξήσεις άνω του 1 δισ. ευρώ στην τριετία 2025-2027, οι οποίες δεν είχαν προαναγγελθεί.

αυξήσεις στις συντάξεις μεγαλύτερες από 2,2% (ή και από 2,5% πιθανότατα), ξεπερνώντας αυτές τις οποίες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία από τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Βρέθηκαν δύο απανθρακωμένες σοροί - Εξετάζουν αν πρόκειται για τους αγνοούμενους

Το Ισραήλ «χτύπησε» στο κέντρο της Βηρυτού - Στόχος σπίτι που έμεναν «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», τρεις νεκροί

Θρίαμβος της ακροδεξιάς στην Αυστρία: Συναγερμός για την Ευρώπη, λέει η Επιτροπή Άουσβιτς - Πώς είδε ο Τύπος το αποτέλεσμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr