Η ιδανική γυναικεία γκαρνταρόμπα έχει μόνο 20 κομμάτια

Η ιδανική γυναικεία γκαρνταρόμπα έχει μόνο 20 κομμάτια

Η γκαρνταρόμπα των 20 κομματιών υπακούει στις επιταγές της βιώσιμης μόδας και της «buy less, buy better» φιλοσοφίας

rouxa
Η Isabel Marant είχε πει ότι για να έχεις μια γκαρνταρόμπα σε στυλ «French girl» χρειάζεσαι μόνο 6 κομμάτια: skinny τζιν, ανδρικό μπλέιζερ, λινό T-shirt, μάλλινο πλεκτό, καρό πουκάμισο και ένα ζευγάρι μπότες. Η Iris Apfel θεωρούσε ότι χρειάζεσαι μόνο μερικά καλοραμμένα κομμάτια και κοσμήματα για να τα απογειώσεις. Πίστευε ότι το κόσμημα είναι το πιο μεταμορφωτικό αξεσουάρ, ακόμα κι αν πρόκειται για βραχιόλια από υπαίθριες αγορές -όπως έλεγε, ήταν μια συμβουλή της μητέρας της από τα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης.

Η μίνιμαλ γκαρνταρόμπα είναι chic
Σε ένα κόσμο που κυριαρχεί το fast fashion και το TikTok αναδεικνύει συνεχώς τάσεις και microtrend, η λιτή capsule γκαρνταρόμπα είναι μια φαντασίωση. Χρειάζεται χρήματα και έρευνα για μια μίνιμαλ ντουλάπα που θα θυμίζει το κατάστημα της The Row στο Άπερ Ιστ Σάιντ, όπου οι κρεμάστρες θα έχουν απόσταση μεταξύ τους και τα ρούχα θα είναι εκλεκτά και διαχρονικά.

Γι’ αυτή την capsule γκαρνταρόμπα που θα αντέξει τη δοκιμασία του χρόνου και θα σε βγάζει ασπροπρόσωπο σε κάθε περίσταση έχουν γραφτεί χιλιάδες ποστ και άρθρα. Περιέχει μόνο ευέλικτα ρούχα που θα προσφέρουν πολλούς συνδυασμούς, δεν έχει χώρο για χριστουγεννιάτικα πουλόβερ και φουτουριστικά trainers. Bέβαια, το τι θεωρεί κανείς «βασικό κομμάτι» διαφέρει. Η Donatella Versace τα ψηλοτάκουνα παπούτσια και τα διαμάντια, η Billie Eilish τα φούτερ με κουκούλα και τα baseball cap.
Κλείσιμο
|Άρθρα με τίτλο «Πόσα ρούχα χρειάζομαι πραγματικά;» έχουν δημοσιευτεί σε Vogue και New York Times, ενώ δεκάδες κανόνες και μέθοδοι υπόσχονται να λύσουν το αιώνιο πρόβλημα της ασφυκτικά γεμάτης ντουλάπας: το «Five Outfit Rule» προτείνει ότι ψωνίζεις να ταιριάζει με πέντε κομμάτια που ήδη έχεις, το «3-3-3 Method» είναι ένα challenge να δημιουργήσεις συνδυασμούς με 3 top, 3 παντελόνια ή φούστες και 3 ζευγάρια παπούτσια.
Iδανικός αριθμός ρούχων δεν υπάρχει καθώς οι ζωές μας είναι διαφορετικές: μια δασκάλα πιλάτες χρειάζεται κολάν, μια τραπεζική υπάλληλος πουκάμισα. Το περιεχόμενο της ντουλάπας μας πρέπει να είναι συμβατό με τους ρυθμούς της ζωής μας, γράφει η συγγραφέας Αnnmarie O’Connor στο Τhe Happy Closet.

Ο μαγικός αριθμός
Σύμφωνα με τον Guardian, το βιβλίο της περιέχει και τον «μαγικό» αριθμό ρούχων που πρέπει να έχει η γκαρνταρόμπα μας για να είναι επαρκής, λιτή και λειτουργική. Μόνο είκοσι κομμάτια, τα οποία αναλύονται ως εξής:
-Eνα παλτό
-Tρία σακάκια
-Πέντε παντελόνια και πέντε φούστες
-Πέντε τοπ
-Ενα φόρεμα
-Πέντε ζευγάρια παπούτσια
Κάθε μία από αυτές τις ομάδες ρούχων προσαρμόζεται στο γούστο και το στυλ κάθε γυναίκας.
Το παλτό, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι μια oversized καμπαρντίνα, ένα herringbone παλτό με ζώνη ή ένα μαύρο παλτό -και τα τρία ιδανικά για πολλές περιστάσεις, από τη βόλτα με τον σκύλο μέχρι το θέατρο. Η κατηγορία σακάκι μπορεί να περιλαμβάνει ένα μαύρο μπλέιζερ, ένα καφέ shearling jacket και ένα τούιντ σακάκι τύπου Chanel∙ ένα bomber jacket, ένα γιλέκο και ένα biker jacket ταιριάζει περισσότερο σε όσες αγαπούν το streetwear.
Σύμφωνα με στυλίστες, τα πέντε bottoms αποτελούνται από μία midi μαύρη φούστα, ένα παντελόνι σε tailored γραμμή, ένα straight leg μπλε τζιν και ένα μακρύ σκούρο flared ή wide leg, και ένα cargo pant σε γήινη απόχρωση. Στα παπούτσια περιλαμβάνονται μπαλαρίνες, loafers, λευκά sneakers, ankle boots και μπότες ιππασίας. Τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το μαύρο, το navy, το γκρι∙ η μονοτονία σπάει με ένα κόκκινο πουλόβερ από κασμίρι, ένα μπορντό tank top.

Όλο και περισσότερα brand ή καταστήματα συμπεριλαμβάνουν στα e-shop τους κατηγορίες όπως «wardrobe staples» ή «basic», από το Net-A-Porter μέχρι το Η&Μ. Γύρω από αυτή τη φιλοσοφία σχεδιάζει τις συλλογές του και το brand Wardrobe NYC, που ιδρύθηκε το 2016 από τον ντιζάινερ Josh Goot. Oι μίνιμαλ, μονοχρωματικές συλλογές του πωλούνται και ολόκληρες ως capsule γκαρνταρόμπες οκτώ ή τεσσάρων κομματιών -η πιο πρόσφατη έγινε σε συνεργασία με την Wardrobe NYC, και περιλαμβάνει παλτό, blazer dress, μάλλινο tailored παντελόνι, turtleneck κορμάκια κ.α.

Η capsule γκαρνταρόμπα των 20 κομματιών πιθανόν θα δυσκολέψει εκείνες που έχουν ως πρότυπο την Carrie του Sex & the City και θέλουν η ντουλάπα τους να καλύπτει ένα τεράστιο φάσμα διαθέσεων. Αντίθετα, θα ταιριάξει σε όσες εμπνέονται από την περίφημη λίστα με τα απαραίτητα για ένα ταξίδι της αξέχαστης Αμερικανίδας συγγραφέα, δημοσιογράφου και σεναριογράφου Joan Didion. Όπως αναφέρει ο Guardian «η συμφιλίωση με μια μίνιμαλ γκαρνταρόμπα απαιτεί να αποδεχτείτε ότι η απλότητα είναι η πιο κομψή επιλογή».

www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης