Εθνική Τράπεζα: Ασκήσεις ισορροπίας, σκιές και κίνδυνοι στο placement

Πώς αποτυπώνονται οι πιθανοί κίνδυνοι για τους επενδυτές στο ενημερωτικό δελτίο - Ο παράγοντας της διατήρησης ποσοστού του ΤΧΣ, το «βάρος» της έκθεσης στην αγορά ακινήτων και οι άλλοι παράγοντες ρίσκου

Την ισορροπία μεταξύ των long term funds και των hedge funds θα επιχειρήσει να τηρήσει το ΤΧΣ διαχειριζόμενο τις προσφορές του accelarating book buinding ώστε στο τέλος της ημέρας η σύνθεση του χαρτοφυλακίου των νέων μετόχων να διασφαλίζει μια μετοχική ποιότητα. Η τήρησης αυτής της ισορροπίας δεν είναι απλή, μιας και η έκδοση είναι μικρή και τα long term fund δεν έχουν ιδιαιτερο κίνητρο εισόδου σε μια υψηλή τιμή.

Ετσι στο πλαίσιο αναζήτησης αυτής της ισορροπίας δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια των ημερών που τα βιβλία θα είναι ανοιχτά, οι επενδυτές να ενημερωθούν για μια πιο μικρή κλίμακα σε ότι αφορά το εύρος των προσφορών.

Εν τω μεταξύ η ΕΘνική Τράπεζα ενημερώνει τους πελάτες της μέσω email πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πραγματοποιεί placement και πως μπορούν να απευθυνθούν στα καταστήματά της προκειμένου αυτοί να ενημερωθούν από τους συμβούλους επένδυσης. Και αυτό αφορά τον ιδιωτικό τομέα ενώ δεν είναι γνωστό ακόμη εάν στους ιδιώτες θα δοθεί το 15% ή το 20% της έκδοσης.

Η έκθεση κινδύνου στο ενημερωτικό της ΕΤΕ

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερο κεφάλαιο στο prospectus της τράπεζας προς τους επενδυτές όπως αυτό αναρτήθηκε χθες, αποτελούν οι κίνδυνοι που δυνητικά διατρέχουν οι υποψήφιοι επενδυτές και για τους οποίους θα πρέπει να ενημερωθούν πριν επενδύσουν.

Συγκεκριμένα ο Όμιλος εμφανίζεται ιδιαίτερα εκτεθειμένος στην αγορά ακινήτων, όπως πάντοτε επισημαίνεται στο prospectus της έκδοσης. Ένα σημαντικό μέρος των δανείων και απαιτήσεων του Ομίλου σε εταιρικούς και μεμονωμένους δανειολήπτες διαθέτει εξασφαλίσεις σε ακίνητα, τίτλους , πλοία, προθεσμιακές καταθέσεις και παντός είδους απαιτήσεις. Στις 30 Ιουνίου 2024, το 70,4% των δανείων και απαιτήσεων του Ομίλου προς τους πελάτες του εμφανίζονταν εξασφαλισμένα.

Επειδή ωστόσο τα στεγαστικά δάνεια αποτελούν ένα από τα κύρια περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου (που αντιπροσωπεύει 9,6% του συνολικού ενεργητικού του στις 30 Ιουνίου 2024), ο Όμιλος είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος στις εξελίξεις στις αγορές ακινήτων, ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Η αξία των περιουσιακών στοιχείων που αποτελούν εξασφάλιση των δανείων του Ομίλου, συμπεριλαμβανομένων των κατοικιών και άλλων ακινήτων, παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητη σε περίπτωση επανεμφάνισης πιέσεων στις αποτιμήσεις ακινήτων.

Παρά το γεγονός πως οι εκτιμήσεις του ομίλου για καθοδικούς κινδύνους στις αγορές ακινήτων παραμένουν περιορισμένοι, θα μπορούσαν ωστόσο να αυξηθούν ως αποτέλεσμα απρόβλεπτων γεγονότων ως αποτέλεσμα κλιματικών κινδύνων (πυρκαγιές κλπ) αλλά και στις περιπτώσεις που οι εταιρίες διαχείρισης ακινήτων ή και οι τράπεζες προχωρήσουν σε πλωήσεις ακινήτων κ.λπ.

Ακόμη, η στενή σύνδεση της τράπεζας με επενδύσεις σε αξίες του Ελληνικού Δημοσίου επισημαίνεται στο ενημερωτικό της Εθνικής. Στις 30 Ιουνίου 2024, το 95,2% των δανείων και απαιτήσεων του Ομίλου αφορούσε πελάτες με εγχώριες δραστηριότητες ενών η του Ομίλου σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου και παράγωγα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία μείον τις υποχρεώσεις προς τον ελληνικό δημόσιο τομέα αν ανέρχονταν σε 7,2 δισ. ευρώ.

Επίσης, η επιχειρηματική θέση και η ρευστότητα του Ομίλου ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά από τυχόν σημαντικές εκροές καταθέσεων πελατών αναφέρεται στους κινδύνου του ενημερωτικού. Περαιτέρων, αναφέρεται πως η επιδείνωση των αποτιμήσεων των περιουσιακών στοιχείων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις δραστηριότητες, τα λειτουργικά αποτελέσματα και την οικονομική κατάσταση του Ομίλου και ενδέχεται να περιορίσει την ικανότητά του να χρησιμοποιεί εξασφαλίσεις προκειμένου να δανειστεί από το ευρωσύστημα

Η παραμονή του ΤΧΣ

Μέσα από το ενημερωτικό της δελτίο η τράπεζα αναφέρεται σε έναν προβληματισμό που εκφράζουν πολλοί διεθνείς επενδυτές. Το ΤΧΣ, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό τόσο ως μέτοχος όσο και λόγω των ειδικών καταστατικών δικαιωμάτων του, έχει και μπορεί να συνεχίσει να έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων του Ομίλου.

Επιτοκιακός κίνδυνος

Η αστάθεια των επιτοκίων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα καθαρά έσοδα από τόκους του Ομίλου και να έχει άλλες αρνητικές συνέπειες, αναφέρεται στο ενημερωτικό.

Τα επιτόκια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε πολλούς παράγοντες που βρίσκονται εκτός του ελέγχου του Ομίλου, συμπεριλαμβανομένων των νομισματικών πολιτικών καθώς και εγχώριων και διεθνών οικονομικών και πολιτικών συνθηκών μεταξύ άλλων παραγόντων.
Η αστάθεια των επιτοκίων θα μπορούσε να επηρεάσει τους τόκους που αποκτήθηκαν στα περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου και τους τόκους που καταβλήθηκαν επί των δανείων του, επιδρώντας έτσι στα καθαρά έσοδα από τόκους,

Οι οικονομικές προοπτικές και η δημοσιονομική θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας συνεχίζουν να επηρεάζονται από την κληρονομιά της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, η πανδημία COVID-19, καθώς και οι πληθωριστικές πιέσεις επιδεινώνονται από τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις και τους σημαντικούς ακόμη κινδύνους για τις ενεργειακές προοπτικές αναφέρει η τράπεζα στο δελτίο της.

Ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποιείται στις πιέσεις που σχετίζονται με τα κόκκινα δάνεια λόγω υψηλότερων επιτοκίων ή και τυχόν επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και περαιτέρω διεύρυνσης των εξωτερικών ανισορροπιών που αντικατοπτρίζει την επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας ή/και ένα αναδυόμενο εξωτερικό χρηματοδοτικό κενό.

Η σύνδεση της τράπεζας με την πορεία της οικονομίας αποτελεί σύνδεση και σε ότι αφορά το κόστος δανεισμού που αν αυξηθεί για την οικονομία θα αυξηθεί και για την τράπεζα με δυνητικές συνέπειες για μια σειρά από θέματα (εκδόσεις δανεισμός από την χονδρική κλπ)

Ο παράγοντας των NPEs

Ο Όμιλος ενδέχεται επίσης να μην είναι σε θέση να μειώσει περαιτέρω το απόθεμά του σε NPE, γεγονός που θα μπορούσε να έχει σημαντικά αρνητική επίδραση στα λειτουργικά του αποτελέσματα και στην χρηματοοικονομική του θέση. Οπως αναφέρεται στο ενημερωτικό στόχος του ομίλου για τα NPEs είναι στις 31.12.24 αυτά να κινηθούν στο 3,5% και σε λιγότερο από 3% στις 31.12.26. Ωστόσο, η επίτευξη των στόχων\εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, τόσο εντός όσο και εκτός ελέγχου του Ομίλου, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς ολοκλήρωσης στρατηγικών συναλλαγών (όπως το Project Frontier III, το Project Solar και το Project Pronto).

Οποιαδήποτε κλιμάκωση σε γεωπολιτικούς κινδύνους, φυσικές καταστροφές, ενδεχόμενο επανάληψης της ενεργειακής κρίσης ή και νέα άνοδο των τιμών της ενέργειας ή τυχόν δυσμενείς μακροοικονομικές ή γεωπολιτικές εξελίξεις διεθνώς ή στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται ο Όμιλος (συμπεριλαμβανομένης μιας ασθενέστερης από την αναμενόμενη βελτίωσης των μακροοικονομικών επιδόσεων της οικονομίας) θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την πιστωτική ποιότητα των δανειοληπτών του Ομίλου, οδηγώντας σε αύξηση καθυστερήσεις και αθετήσεις.

Οι πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα επιχειρηματικά δάνεια και μελλοντικά υπόλοιπα NPEs του Ομίλου.

Ακόμη οι νόμοι σχετικά με την πτώχευση ατόμων και οι κανονισμοί που διέπουν τα δικαιώματα των πιστωτών ενδέχεται να περιορίσουν την ικανότητα του Ομίλου να ανακτά NPEs, αυξάνοντας τις προβλέψεις στις οικονομικές του καταστάσεις και επηρεάζοντας τα λειτουργικά του αποτελέσματα.

Επισημαίνεται επίσης πως ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας αντιμετωπίζει σημαντικό ανταγωνισμό από ελληνικούς και ξένους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, καθώς και νεοεισερχόμενες στον κλάδο εταιρίες τεχνολογίας. Παράλληλα τα πληροφοριακά συστήματα και τα δίκτυα του Ομίλου ήταν και θα συνεχίσουν να είναι εκτεθειμένα και ευάλωτα σε αυξανόμενους κινδύνους διαρκούς εξέλιξης της κυβερνοασφάλειας.

Ο σοβαρός κίνδυνος του hedging και η σύνδεση του χαρτοφυλακίου με κρατικά ομόλογα

Το hedging που πραγματοποιεί ο όμιλος μπορεί να μην αποτρέψει ζημίες. Ο Όμιλος δεν αντισταθμίζει οικονομικά όλη την έκθεσή του σε κίνδυνο. Κατά την άποψη του Ομίλου, ο κύριος κίνδυνος αγοράς στον οποίο εκτίθεται και ο οποιος δεν αντισταθμίζεται οικονομικά είναι ο κρατικός πιστωτικός κίνδυνος των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων που κατέχει η τράπεζα, ο οποίος, στις 30 Ιουνίου 2024, ήταν 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Στις 30 Ιουνίου 2024, το 52% του χαρτοφυλακίου ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων της τράπεζας αποτελούνταν από ελληνικά κρατικά ομόλογα , 24% από ιταλικά κρατικά ομόλογα και 18% από ισπανικά κρατικά ομόλογα.

Κίνδυνος προσωπικού

Τέλος σημειώνεται πως ο Όμιλος ενδέχεται να μην είναι σε θέση να διατηρήσει ή να προσλάβει έμπειρα και ή καταρτισμένα ανώτερα στελέχη και άλλο προσωπικό. Η τρέχουσα ανώτατη διευθυντική ομάδα του Ομίλου περιλαμβάνει αρκετά έμπειρα στελέχη που ο Όμιλος πιστεύει ότι συμβάλλουν με την σημαντική τους εμπειρία και τεχνογνωσία στους τομείς δραστηριοποίησης της τράπεζας. Η απόδοση του ομίλου και η ικανότητά του να εκτελεί την επιχειρηματική του στρατηγική θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, από τις προσπάθειες της Ανώτατης Διοίκησης. Μια πιθανή αλλαγή στο μετοχικό σχήμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποχώρηση μελών της Ανώτατης Διοίκησης. Η επιτυχία του Ομίλου εξαρτάται επίσης εν μέρει από την ικανότητά του να συνεχίζει να προσελκύει εξειδικευμένο και έμπειρο τραπεζικό και διοικητικό προσωπικό όπου και ο ανταγωνισμός εντείνεται ενώ η διαθεσιμότητα τέτοιων στελεχών περιορίζεται.

Πηγή: newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

«Περιορισμένη» η χερσαία εισβολή στον Λίβανο, λέει το Ισραήλ - Μυστήριο για την αντεπίθεση του Ιράν

Σε δύο μέτωπα συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο - Παραμένει κλειστή η Αθηνών-Πατρών

«Δεν μπορώ να κρατήσω μακριά τα χέρια μου» - Το σέξι βίντεο της Σελένα Γκόμεζ για τον φίλο της, Μπένι Μπλάνκο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr