Τι προβλέπει η ρύθμιση για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια

Στόχος με το νέο έτος να ξεκινήσει η εφαρμογή των ρυθμίσεων, ανακοίνωσε ο Κώστας Τσιάρας

«Κούρεμα» και παράταση του χρόνου αποπληρωμής θα περιλαμβάνουν οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών, τα οποία ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ και αναμένεται, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, να υλοποιηθούν από τις αρχές του 2025.

Εντός του Οκτωβρίου θα υπάρξει ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων στο πλαίσιο όσων εξαγγέλθηκαν χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στόχος της κυβέρνησης όπως είπε είναι «η ρύθμιση να αρχίσει να υλοποιείται από το νέο έτος ώστε να βγει αυτή η θηλειά από λαιμό χιλιάδων αγροτών».

Όπως είπε, σε συνεντεύξεις του στο ertnews και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης από φορείς που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία χρηματοδότησης στον πρωτογενή τομέα.


Μέσω του πλαισίου αυτού, θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και μείωσης επιτοκίου δανείων, ενώ παράλληλα θα προβλέπονται:

η διαγραφή τόκων,
η απομείωση του δανείου,
η αναχρηματοδότηση του δανείου αλλά και
η μερική ή ολική διαγραφή αυτού.
Επιπλέον, όπως είπε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο εκκαθαριστής θα μπορεί να καθορίζει τους όρους συμβιβασμού ή ρύθμισης και για περισσότερες από μια περιπτώσεις που θα έχουν ομοιόμορφα χαρακτηριστικά.

Σκοπός των ρυθμίσεων, τόνισε ο κ. Τσιάρας, είναι η επιτυχής διευθέτηση των δανειακών απαιτήσεων έναντι των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών, η οποία λειτουργεί ως δαμόκλεια σπάθη για τους αγρότες. Η διαχείριση των κόκκινων αγροτικών δανείων συνιστά κεφαλαιώδες ζήτημα, επισήμανε ο Υπουργός, για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, καθώς θα αποδεσμευτούν ανθρώπινοι και περιουσιακοί πόροι, θα ενισχυθεί η αγροτική οικονομία, καθώς και θα διατηρηθεί αρραγής ο κοινωνικός ιστός. «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο πρωτογενής τομέας πέρα από την σημαντική συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, αλλά και της προσπάθεια να στηριχθεί η ελληνική περιφέρεια», προσέθεσε χαρακτηριστικά. ">

Στην συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, ενώ όταν του ζήτησε παρέμβασή και η κυρία Κωνσταντοπούλου της απάντησε «εσείς θα μιλήσετε τελευταία γιατί ο σοφός λαός σας κατέταξε στην τελευταία θέση στις εκλογές»

Ειδήσεις σήμερα:

Ναντίμ Νσούλι: Η ιστορία του Λιβανοβρετανού που αγοράζει ιδιωτικά σχολεία στην Αθήνα

O σκοτεινός Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, οι βιασμοί στο Harrods και οι αποκαλύψεις του BBC

H εντυπωσιακή γυναίκα που όλοι την περνάνε για WAG, αλλά είναι... μητέρα ποδοσφαιριστή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr