Απόφαση-«πιλότο» για την τελική συμφωνία ψήφισε η γερμανική Βουλή

Μόνιμη επιτήρηση της Ελλάδας προαναγγέλλει το Βερολίνο - Μέρκελ: «Στόχος το ελληνικό χρέος να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020» - Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα συμμετάσχει σε πακέτα διάσωσης

Με μεγάλη πλειοψηφία (503 ψήφοι υπέρ - 89 κατά) ενέκρινε η Bundestag την επέκταση του EFSF, δίνοντας στην καγκελάριο Μέρκελ πλήρη άνεση κινήσεων στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών.

Η ψηφοφορία, που ξεκίνησε στις 15:45 ώρα Ελλάδος κράτησε περίπου 25 λεπτά, ενώ νωρίτερα είχε προηγηθεί μια από τις πιο σκληρές συνεδριάσεις της γερμανικής Βουλής.

Δριμείες επιθέσεις στον ίδια την καγκελάριο Μέρκελ για την ολιγωρία της στην κρίση της ευρωζώνης, αντιπαραθέσεις σχετικά με την ανάγκη αύξησης των χρημάτων που θα διατίθενται στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, απαξιωτικές εκφράσεις για την Ελλάδα και επίθεση στις γαλλικές τράπεζες, κυριάρχησαν στην πλέον κρίσιμη συνεδρίαση για το μέλλον της Ελλάδας και της ευρωζώνης.

«Η μείωση του ελληνικού χρέους είναι πράγματι απαραίτητη» δήλωσε νωρίτερα από το βήμα της Bundestag ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Juergen Trittin, συνεχίζοντας «πρέπει όμως να ρυθμιστεί και το ζήτημα των υπερχρεωμένων κρατών, καθώς και η συμμετοχή των τραπεζών σε κάθε πακέτο διάσωσης».

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο ηγέτης του ακροαριστερού κόμματος Die Linke, το μοναδικό που καταψήφισε στο σύνολό το πρόγραμμα της Μέρκελ για την επέκταση του EFSF: «Στην Ελλάδα ένας δάσκαλος θα πληρώνεται το Δεκέμβριο με 575 ευρώ. Θέλετε να οδηγήσετε τους Έλληνες στη λιμοκτονία; Πείτε επιτέλους πως όλη αυτή η συζήτηση γίνεται για τη σωτηρία των γαλλικών τραπεζών».

Με χώρα του πρώην σοβιετικού μπλοκ συνέκρινε την Ελλάδα και ο Φιλελεύθερος Rainer Brüderle, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με τις χώρες του ανατολικού μπλοκ 20 χρόνια πριν», αποκλείοντας τα ευρωομόλογα και υποστηρίζοντας την ανεξαρτησίας της ΕΚΤ

Η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ μιλώντας στην Bundestag έκανε λόγο για «καλά νέα από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, αναφέροντας ακόμα πως η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. «Πρέπει να ενισχύσουμε τα θεμέλια της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα έχουν τις ρίζες τους πολύ πριν ξεκινήσει η κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος.

Είπε ακόμη ότι στόχος είναι το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος να μειωθεί στο 120% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Ελλάδας.

Για να γίνει αυτό, οικονομικοί αναλυτές θεωρούν αναγκαίο να αποφασιστεί haircut ύψους 60% στους τίτλους του ελληνικού δημοσίου.
 
Μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο λίγη ώρα πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να λάβει μέρος στο κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η κυρία Μέρκελ εκτίμησε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στις 21 Ιουλίου από τους ευρωπαίους ηγέτες δεν είναι πλέον εφαρμόσιμες.
 
"Η βοήθεια μπορεί να δίνεται μόνο όταν ο λήπτης αντιλαμβάνεται τις δικές του ευθύνες", υπογράμμισε η καγκελάριος της Γερμανίας και ξεκαθάρισε ότι απαιτείται "μόνιμη επιτροπεία (σσ μπορεί να μεταφραστεί και ως επιτήρηση)" απόφαση την οποία η κυρία Μέρκελ αιτιολόγησε λέγοντας ότι έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στην Ελλάδα "να μπορέσει ξανά να αναπτυχθεί...".
 
Η κυρία Μέρκελ επικαλέστηκε την έκθεση της τρόικας, για να επιχειρηματολογήσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στην αρχή ενός μακρού και δύσκολου δρόμου και ότι το «κούρεμα» του χρέους της δεν αρκεί για να λυθεί το πρόβλημα της χώρας.
 
Εξέφρασε πάντως τη στήριξή της στον ελληνικό λαό, τονίζοντας ότι «πρέπει να του δώσουμε προοπτική» και ότι «αξίζει το σεβασμό μας». Με απόλυτη καθαρότητα ωστόσο, η κυρία Μέρκελ προειδοποίησε ότι οι Έλληνες πρέπει να εφαρμόσουν με συνέπεια τις "οδυνηρές" αλλά "αναγκαίες μεταρρυθμίσεις".
 
Η καγκελάριος της Γερμανίας κάλεσε τους ιδιώτες ομολογιούχους, δηλαδή τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα ξένα funds, να αποδεχθούν την συμμετοχή τους στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων σε εθελοντική βάση. Η μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ "δε γίνεται χωρίς τη σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα", τόνισε η κυρία Μέρκελ διαβεβαιώνοντας τους βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου ότι θα εργαστεί "για την επίτευξη βιώσιμων αποφάσεων".

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα του CNBC: αναφέρει πως το κούρεμα του ελληνικού χρέους στις Βρυξέλλες έχει κλειδώσει στο 50%. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα συμμετάσχει σε πακέτα διάσωσης

Με την πλήρη στήριξη του γερμανικού κοινοβουλίου μεταβαίνει στις Βρυξέλλες η καγκελάριος Μέρκελ για να διαπραγματευτεί μια πιθανή λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Τα σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι ακόμα πολλά, αλλά η ίδια η καγκελάριος απέκλεισε κάθε συμμετοχή της ΕΚΤ στα πακέτα διάσωσης υπερχρεωμένων χωρών, μια θέση που ζητούσε επίμονα η Γαλλία. Η Γερμανία ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αναλάβει κάποιον ρόλο στην αγορά ομολόγων, ενώ η κυρία Μέρκελ δήλωσε πως «αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει η Ευρώπη»

Το protothema.gr, με συνεχή ροή ειδήσεων, θα σας ενημερώνει για όλες τις εξελίξεις στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με ρεπορτάζ, αναλύσεις και άρθρα γνώμης. Μεταφέροντας όλες τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, το Παρίσι και τις αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων στην Αθήνα. Με πληροφορίες από τις παρασκηνιακές συζητήσεις και την "ανάγνωση" των εξελίξεων από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Μείνετε στο protothema.gr για όλες τις εξελίξεις έγκυρα και έγκαιρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr