Εφορία: Πώς δηλώνονται τα έσοδα από το YouTube

Εφορία: Πώς δηλώνονται τα έσοδα από το YouTube

Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι έχουν ανοίξει «κανάλι» και έχουν κέρδος

arthrou-content-creator
Όποιος εισπράττει χρήματα από το YouTube (π.χ. μέσω διαφημίσεων, συνδρομών, χορηγιών κ.λπ.), οφείλει να δηλώσει αυτά τα έσοδα στην εφορία και να φορολογηθεί με δύο ενναλακτικούς τρόπους.

Στην Ελλάδα, τα έσοδα από το YouTube, όπως και από άλλες διαδικτυακές δραστηριότητες, θεωρούνται εισόδημα και φορολογούνται. Υπαρχουν, όμως, δυο διαφορετικές περιπτώσεις ανάλογα με το εισόδημα και την συχνότητα είσπραξης του. Η φορολόγηση των εσόδων από το YouTube στην Ελλάδα εξαρτάται κυρίως από τον χαρακτήρα της δραστηριότητας.

Όλοι οι δημιουργοί περιεχομένου στο YouTube που εισπράττουν χρήματα από διαφημίσεις, συνδρομές, χορηγίες ή άλλες πηγές, υποχρεούνται να δηλώσουν τα έσοδά τους στην εφορία. Ο τρόπος φορολόγησης εξαρτάται κυρίως από το αν η δραστηριότητα σας έχει χαρακτήρα επαγγελματικό ή είναι περιστασιακή. Δηλαδη, εάν η δημιουργία περιεχομένου στο YouTube αποτελεί μια συστηματική προσπάθεια με στόχο το κέρδος, τότε τα έσοδά θα θεωρηθούν ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Αντίθετα, εάν πρόκειται για μια περιστασιακή δραστηριότητα, τα έσοδα θα φορολογηθούν ως εισόδημα από ευκαιριακή απασχόληση.

Ειδκότερα, η εφορία «βλέπει» τις εξής δυο περιπτώσεις εισοδημάτων:

1. Εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα: YouTuber με σημαντικά έσοδα, θεωρείται ότι ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτό συνεπάγεται την υποχρέωση έναρξης επιχείρησης, τήρησης βιβλίων και έκδοσης αποδείξεων/τιμολογίων. Τα έσοδα φορολογούνται βάσει της κλίμακας φορολογίας ελεύθερων επαγγελματιών (ξεκινά από το 9% και αυξάνεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος).

Κλείσιμο
2. Εισόδημα από περιστασιακή απασχόληση: Αν τα έσοδά είναι μικρά και περιστασιακά εως 10.000 ευρω, μπορεί να δηλωθούν ως "εισόδημα από περιστασιακή απασχόληση". Στην περίπτωση αυτή, το εισόδημα υπόκειται σε αυτοτελή φορολόγηση με ποσοστό 22%, αλλά δεν χρειάζεται να «ανοιχτούν» βιβλία στην εφορία.

Σε κάθε περίπτωση οι YouTuber οφείλουν να δηλώνουν τα έσοδά τους κάθε χρόνο στη φορολογική δήλωση. Αν υπάρχουν έσοδα από διαφημίσεις, μπορεί να υπάρχει υποχρέωση για απόδοση ΦΠΑ, ειδικά αν τα έσοδά προέρχονται από ενδοκοινοτικές συναλλαγές (π.χ. Google Ireland). Oι δε «επαγγελματίες» YouTuber, θα πρέπει να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ.

Ειδήσεις σήμερα:

Χωρίς τέλος ο διχασμός των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών: Τι υποστηρίζει η Καρυστιανού στο εξώδικο κατά των αδελφών Πλακιά

Τι μπορεί να περιλαμβάνει η «σκληρή» απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν

Μπάγερν και Ρεάλ «γονάτισαν» σε Βίλα Παρκ και Λιλ, «ζωγραφιά» ο Τζόλης, ανατροπή η Γιουβέντους στη Λειψία - Δείτε τα 26 γκολ της βραδιάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης