Χρηματιστήριο Αθηνών: Πέμπτη ημέρα απωλειών για τον Γενικό Δείκτη

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πέμπτη ημέρα απωλειών για τον Γενικό Δείκτη

Η ολοκλήρωση του placement αναμένεται να «ξεκλειδώσει» ρευστότητα στην εγχώρια αγορά - Διατηρείται η νευρικότητα λόγω της γεωπολιτικής κρίσης στη Μέση Ανατολή

xrimatistirio
Αρνητικά πρόσημα για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση καταγράφονται στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έχει χάσει σταδιακά τα κρίσιμα όρια στήριξης των 1.450 και των 1.430 μονάδων. Οι traders συνεχίζουν να αποφεύγουν την ανάληψη ρίσκου, με γνώμονα τις εξελίξεις σε Ισραήλ, Λίβανο και Ιράν, αν και πλέον παρατηρείται αποκλιμάκωση των πιέσεων, κυρίως στις διεθνείς αγορές που έχουν βγάλει ήδη αντίδραση, επιδεικνύοντας μεγαλύτερη ψυχραιμία.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης (3/10) ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά -0,39% και διαπραγματεύεται στις 1.423,29 μονάδες. Μέχρι στιγμής έχει κινηθεί μεταξύ των 1.425 (υψηλό ημέρας) και των 1.422,75 μονάδων (χαμηλό ημέρας). Περισσότερο από -1% χάνει η Εθνική Τράπεζα, «ψαλιδίζοντας» το discount σε σύγκριση με την τελική τιμή του placement (7,55 ευρώ). Ο τζίρος ξεπέρασε μέσα σε λίγα λεπτά τα 20 εκατ. ευρώ, με αιχμή την ΕΤΕ.

Διατηρείται η νευρικότητα λόγω της γεωπολιτικής κρίσης στη Μέση Ανατολή, με την προσοχή των επενδυτών σε παγκόσμιο επίπεδο να στρέφεται στην αυριανή έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να δώσει ορισμένα σημάδια σχετικά με το μέγεθος της επόμενης μείωσης των επιτοκίων από τη Fed. Στη σημερινή ατζέντα βρίσκονται επίσης τα στοιχεία για τον δείκτη υπηρεσιών PMI και τις τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη.

Στο επίκεντρο παραμένει το placement για το 10% των μετοχών της Εθνικής που κατείχε το ΤΧΣ. Στα 7,55 ευρώ «κλείδωσε» η τιμή διάθεσης, σε μία μέση λύση συγκριτικά με το αρχικό εύρος των 7,3 με 7,95 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο placement της ΕΤΕ έγινε στην τιμή των 5,3 ευρώ. Πλέον το ποσοστό του ΤΧΣ ανέρχεται σε 8,39% από 40,4% πριν την έναρξη της αποεπένδυσης. Στα 7,2 δισ. ευρώ υπολογίζεται η συνολική ζήτηση. Το διεθνές βιβλίο προσφορών καλύφθηκε κατά 12 φορές και το ελληνικό κατά 1,5 φορές.

Κλείσιμο
Αναλυτές εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας θα «ξεκλειδώσει» ρευστότητα στην αγορά. Ταυτόχρονα προβλέπεται ότι το Χ.Α. θα ισορροπήσει, καθώς το 4ήμερο πτωτικό σερί δημιούργησε χώρο για ορισμένους τίτλους, οι αποτιμήσεις των οποίων χαρακτηρίζονται ως ελκυστικές, διαπραγματευόμενοι με σημαντικό discount.

Στο road show που πραγματοποιεί σήμερα η ΕΧΑΕ σε συνεργασία με την Société Générale στο Παρίσι, στρέφεται η προσοχή των επενδυτών. Στο συνέδριο θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιαστούν οι εξής 8 εισηγμένες: Eurobank, Τρ. Πειραιώς, Alpha Bank, ΔΕΗ, Metlen, HELLENiQ ENERGY, Titan και ΕΧΑΕ. Στο συνέδριο θα μιλήσουν για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του χρηματιστηρίου ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος.

Για την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα για τις 9 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο το roadshow με αιχμή τη μεσαία κεφαλαιοποίηση στη Φρανκφούρτη με τη συμμετοχή 12 εταιρειών. Αναλυτικότερα, στο mid cap road show θα δώσουν το παρών οι ΑΔΜΗΕ, Austriacard, Lamda Development, OΛΠ, Profile, ΕΧΑΕ, Πλαστικά Θράκης, Optima Bank, Metlen, OΠΑΠ, Μotor Oil και HELLENiQ ENERGY.

Σε άλλα εταιρικά νέα, οι μέτοχοι της Cenergy Holdings εξουσιοδότησαν χθες το Διοικητικό Συμβούλιο να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά έως 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα πραγματοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση στις 23 Οκτωβρίου προκειμένου να δοθεί το τελικό «πράσινο φως» για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη Masdar.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Τι μπορεί να περιλαμβάνει η «σκληρή» απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν

Θρήνος για τον 26χρονο Ιωνά Καρούση που σκοτώθηκε στο Τελ Αβίβ - Συντετριμμένοι οι δικοί του

Χωρίς τέλος ο διχασμός των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών: Τι υποστηρίζει η Καρυστιανού στο εξώδικο κατά των αδελφών Πλακιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης