UBS: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες

Πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,5% το 2024 και 3% το 2025 - Oι τέσσερις λόγοι που οι αναλυτές του οίκου είναι αισιόδοξοι

Η UBS σε νέο report της αναλύει τα τέσσερα βασικά θέματα για την οικονομία και τις τράπεζες, διατηρώντας τη θετική της προσέγγιση για την οικονομία τόσο για φέτος, όσο και για το 2025.

Οι αναλυτές του οίκου εξηγούν ότι η ανάπτυξη στο μακροοικονομικό σκηνικό και οι τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα πάνε χέρι – χέρι και εξηγούν τους τέσσερις λόγους που είναι αισιόδοξοι για την πορεία τους. Εκτιμούν ότι το ΑΕΠ παραμένει σε καλό δρόμο για να φτάσει την πρόβλεψή τους για άνοδο 2,5% και πάνω από το consensus, παρά την πρόσφατη αδυναμία των δεικτών της Ευρωζώνης (PMI, Ifo). Η δημοσιονομική υπεραπόδοση θα συνεχιστεί, δεδομένης της καλύτερης είσπραξης φόρων και αυτά οδηγούν σε περιθώρια για περαιτέρω μείωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων. «Συνολικά, επαναλαμβάνουμε τη θετική μας στάση για τα ελληνικά ομόλογα και για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου. Παραμένουμε θετικοί για τις προοπτικές τόσο των ελληνικών μακροοικονομικών μεγεθών, όσο και των μετοχικών αγορών. Οι βασικοί κίνδυνοι είναι: νέα πτωτική οικονομική δυναμική στην Ευρωζώνη, φυσικές καταστροφές, καθυστερήσεις στην απορρόφηση και διανομή των διαθέσιμων κονδυλίων από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) της ΕΕ», εξηγεί η ελβετική τράπεζα.

Ανάπτυξη 2,5% για το 2024 και 3% το 2025

Η ανάπτυξη το 2023 δεν έφτασε τις επίσημες προβλέψεις (και τις προβλέψεις της UBS) κυρίως λόγω των καθυστερήσεων στην απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ και των επιπτώσεων από τις πλημμύρες του θεσσαλικού κάμπου. Φέτος, τα εισερχόμενα στοιχεία δείχνουν πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ στο 2,5%, 0,6% πάνω από το consensus και 0,3% πάνω από την τελευταία επίσημη εκτίμηση της κυβέρνησης για το 2,2%. Επίσης, η αύξηση του ΑΕΠ το 2025 θα είναι στο 3%, εκτίμηση η οποία είναι 1% πάνω από το consensus. Η μεταφορά ανάπτυξης 2,1% για το τρέχον έτος, η συνεχιζόμενη καταναλωτική δύναμη (0,6% σε τριμηνιαία βάση) και η ανάκαμψη των επενδύσεων (μηχανήματα και εξοπλισμός) και η συμβολή των αποθεμάτων ενίσχυσαν το ΑΕΠ. Οι επενδύσεις θα πρέπει να επωφεληθούν από την τρίτη εκταμίευση κεφαλαίων του Ταμείου Σταθερότητας και Ανάπτυξης προς την Ελλάδα (2,3 δισ. ευρώ), με αποτέλεσμα η συνολική απορρόφηση να ανέλθει σε 17,2 δισ. ευρώ από το κονδύλι των 36 δισ. ευρώ του Ταμείου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Επιπλέον, η αύξηση των επιχειρηματικών δανείων έχει επιταχυνθεί και ανήλθε στο 11,4% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο. Τέταρτο, τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να φθάσουν τα 22 δισ. ευρώ φέτος, ή κατά 7% περίπου πάνω από τις περσινές εισροές.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ανάλυση Guardian: Ίσως η σύγκρουση Ιράν με Ισραήλ να «βολεύει» μερικά κράτη του Κόλπου - Τι στάση θα κρατήσουν;

Η πρωταγωνίστρια του ξυλοδαρμού της 14χρονης στη Γλυφάδα φωτογραφήθηκε να σημαδεύει με όπλο στα χέρια

Χωρίς τέλος ο διχασμός των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών: Τι υποστηρίζει η Καρυστιανού στο εξώδικο κατά των αδελφών Πλακιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr