ΑΑΔΕ: «Έκρηξη» επώνυμων καταγγελιών για πλαστές αποδείξεις και μεγάλη φοροδιαφυγή

ΑΑΔΕ: «Έκρηξη» επώνυμων καταγγελιών για πλαστές αποδείξεις και μεγάλη φοροδιαφυγή

Πάνω από 185.500 «καρφώματα» δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ - Σε ρόλο επιθεωρητή οι πολίτες καταγγέλλουν τους… επιτηδείους

POS
Οι πολίτες πλέον δεν διστάζουν να καταγγέλλουν επώνυμα τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής που εντοπίζουν. Τα πρόσφατα στοιχεία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αποκαλύπτουν μια εντυπωσιακή αύξηση των επώνυμων καταγγελιών για πλαστές αποδείξεις μέσω της εφαρμογής «Appodixi». Συγκεκριμένα, έχουν υποβληθεί συνολικά 185.573 καταγγελίες, εκ των οποίων 85.146 είναι επώνυμες. Αυτό υποδεικνύει ότι όλο και περισσότεροι πολίτες αποφασίζουν να βγουν από την ανωνυμία και να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Η εφαρμογή «Appodixi», που επιτρέπει στους πολίτες να ελέγχουν τη γνησιότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν και να αναφέρουν πλαστές αποδείξεις απευθείας στην ΑΑΔΕ, εξελίσσεται σε ένα σημαντικό εργαλείο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Οι καταγγελίες αφορούν κυρίως αποδείξεις που είτε δεν έχουν αποσταλεί ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ, καθιστώντας τις ουσιαστικά ανύπαρκτες, είτε εκδόθηκαν μέσω «μαϊμού» φορολογικών μηχανισμών. Αυτές οι καταγγελίες έχουν οδηγήσει στον εντοπισμό χιλιάδων περιπτώσεων φοροδιαφυγής, μέσω διασταυρώσεων στοιχείων από διάφορους κλάδους, όπως η εστίαση, αλλά και από κυκλώματα που χρησιμοποιούν ειδικά λογισμικά για να «εξαφανίζουν» τον τζίρο επιχειρήσεων με το πάτημα ενός κουμπιού.

Οι πολίτες που καταγγέλλουν επώνυμα έχουν και οικονομικό κίνητρο. Εάν η καταγγελία τους οδηγήσει σε φορολογικό έλεγχο και επιβληθεί πρόστιμο, δικαιούνται χρηματική επιβράβευση, η οποία ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής. Το ποσό αυτό δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 100 €, ούτε να υπερβαίνει τις 3.000 €. Σε περίπτωση που η καταγγελία αφορά περισσότερες συναλλαγές από την ίδια επιχείρηση, η επιβράβευση υπολογίζεται βάσει της απόδειξης με τη μεγαλύτερη αξία.

«Φωτιά», όμως, έχει πάρει και η πλατφόρμα «Καταγγελίες Πολιτών». Μέσω αυτής της πλατφόρμας, υπάρχει δυνατότητα υποβολής ανώνυμων ή επώνυμων καταγγελιών με τη συμπλήρωση συγκεκριμένων πεδίων, προκειμένου η καταγγελία να είναι αξιοποιήσιμη. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα επισύναψης ηλεκτρονικών αρχείων προς απόδειξη των καταγγελιών.

Κλείσιμο
Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε για να συμβάλει στην αποκάλυψη φαινομένων φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου ή διαφθοράς, καθώς και για την ενίσχυση του Κράτους Δικαίου σε πολίτες, επιχειρήσεις και υπηρεσίες. Η ανταπόκριση είναι μεγάλη, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία:

  • • Διαφθορά ανώνυμες: 2.163 καταγγελίες
  • • Διαφθορά επώνυμες: 633 καταγγελίες
  • • Τελωνειακές ανώνυμες: 307 καταγγελίες
  • • Τελωνειακές επώνυμες: 26 καταγγελίες
  • • Φορολογικές ανώνυμες: 21.217 καταγγελίες
  • • Φορολογικές επώνυμες: 3.105 καταγγελίες


Προσοχή όμως: Η ΑΑΔΕ προειδοποιεί ότι «τόσο το κείμενο της καταγγελίας όσο και τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.) αποτελούν δεδομένα, τα οποία μπορεί υπό προϋποθέσεις να γνωστοποιηθούν στον/ην καταγγελλόμενο/η (άρθ. 15 ΓΚΠΔ, άρθ. 33 ν. 4624/19, άρθ. 5 ν. 2690/99, υπ’ αριθ. 73/2010 απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα)».

Ειδήσεις σήμερα:

Νέο έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία που ξεκινά σήμερα και για τρεις ημέρες - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Πολάκης καλεί σε ντιμπέιτ Γκλέτσο, Φαραντούρη, Φάμελλο και Κασσελάκη: Με λένε Παύλο και τα κατέθεσα όλα – Να μετρηθούμε σε θέσεις και όχι βιντεάκια

Πλακιάς μετά την απόφαση του υπουργείου για τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο: Δέχομαι την απόφαση των φορέων - Βάλτε δύναμη στη φωνή να ακουστεί ως τον ουρανό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης