Χατζηδάκης: Η επιτυχία στο μέτωπο της φοροδιαφυγής θα κρίνει την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών

Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης απέφεραν πρωτογενές πλεόνασμα για το 2024 2,4% του ΑΕΠ αντί αρχικής πρόβλεψης για 2,1%.

Τους έξι κρίσιμους σταθμούς του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού και Διαχειριστικού Σχεδίου 2025-2028 που θα υποβάλλει η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε ότι το Ecofin θα πιστοποιήσει το προσεχές διάστημα ότι:

- Θα έχουμε πολύ σημαντική μείωση του χρέους. Από το 207% του ΑΕΠ το 2020-21 θα έχουμε κατέβει στο 133,4% το 2028. Δεν θα είμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο χρέος στην ΕΕ μετά από πολλά χρόνια ακόμα και πριν την κρίση.

- Θα έχουμε συγκράτηση του ελλείμματος πολύ κάτω από το όριο που θέλουν οι συνθήκες στέλνοντας μήνυμα διαχείρισης και νοικοκυροσύνης.

- Θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,4%.

- Θα υπάρχει διαρκής αύξηση του ΑΕΠ. Το ονομαστικό ΑΕΠ από 232 δις ευρώ θα ανέβει σε 272 το 2028. Και το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξάνεται με όρους πολύ θετικούς στο πλαίσιο της ευρωζώνης και της ΕΕ . Ήδη είμαστε 2οι και θα συνεχίσουμε γιατί είναι ο μόνος τρόπος να συγκλίνουμε

- Θα έχουμε μείωση ανεργίας. Παραλάβαμε την ανεργία στο 18% και φέτος μεσοσταθμικά θα είναι στο 10,3% ενώ το 2028 με συντηρητικές προβλέψεις θα πέσει στο 8,5%

- Οι μισθοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται και θα είναι 950 ευρώ το 2027. Αυτό που είπαμε αυτό κάνουμε. Το ίδιο θα γίνει και με τον μέσο μισθό. Είναι ήδη πάνω από 1.300 ευρώ και θα είναι 1.500 ευρώ το 2027.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι το μέτωπο κατά της φοροδιαφυγής θα κρίνει και την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών εξηγώντας πως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης απέφεραν πρωτογενές πλεόνασμα για το 2024 2,4% του ΑΕΠ αντί αρχικής πρόβλεψης για 2,1%.

«Φέτος έναντι πρόβλεψης 2,1%, θα πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα 2,4% παρά τις έκτακτες δαπάνες. Θα το πετύχουμε για δύο λόγους: ανάπτυξη και επιτυχία στο μέτωπο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Γι' αυτό και έχουμε μεγαλύτερο πλεόνασμα. Λόγω αυτού κατορθώσαμε και πείσαμε την ευρωπαϊκή επιτροπή να έχουμε περεταίρω δυνατότητα αύξησης δαπανών από αυτή που μας πρότεινε αρχικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών για να προσθέσει σε άλλο σημείο:

«Με βασικό επιχείρημα την υπεραπόδοση της οικονομίας το 2024 καταφέραμε να αυξήσουμε τις δαπάνες για το 2025 κατά 700 εκατ ευρώ από το ποσό που μας είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Ιούνιο. Και καταφέραμε να αυξήσουμε τις δαπάνες κατά 1,1 δισ. ευρώ το 2026 και τα επόμενα έτη».

Ο κ. Χατζηδάκης είπε, επίσης, ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των δαπανών θα κατευθυνθεί σε λειτουργικές δαπάνες στους τομείς της Υγείας, Παιδείας και των Ενόπλων Δυνάμεων (εξοπλιστικά προγράμματα).

«Δεν υποσχόμαστε θαύματα. Όσα υποσχόμαστε είναι μετρημένα και θα κριθούν από την Βουλή, την Τράπεζα της Ελλάδος, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ecofin» είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε ο επιχειρηματίας Χρήστος Παπαδημητρίου σε ηλικία 44 ετών

Η σοκαριστική ιστορία των αδερφών Μενέντεζ και οι πέντε δολοφονίες γονέων που σόκαραν την Ελλάδα

Tέλος ο εμφύλιος των οικογενειών για τη συναυλία για τα Τέμπη - Βάλτε δύναμη στη φωνή να ακουστεί ως τον ουρανό, λέει ο Πλακιάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr