Η ώρα της κρίσης για τα ύψη των κτιρίων

Η ώρα της κρίσης για τα ύψη των κτιρίων

Την Παρασκευή εκδικάζεται στο ΣτΕ ο ΝΟΚ, αίτημα αναβολής της δίκης θα υποβάλλει το ΥΠΕΝ για να καταθέσει νέα μελέτη τεκμηρίωσης

cranes
Στην κρίσιμη μάχη για την δίκη της 11ης Οκτωβρίου που θα κρίνει την τύχη των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού πέφτουν οι δήμοι της Αττικής, οι κατασκευαστές κτιρίων και φυσικά οι πολίτες, οι οποίοι επηρεάζονται με καταλυτικό τρόπο από τις απανωτές δικαστικές αποφάσεις που αμφισβητούν την συνταγματικότητα του ΝΟΚ.

Την επόμενη Παρασκευή, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συνέλθει για να εκδικάσει τις τέσσερις περιπτώσεις οικοδομικών αδειών που έριξε το Ε’ τμήμα του ΣτΕ. Πρόκειται για μία μεγάλη δικαστική εκκρεμότητα η οποία ταλαιπωρεί επί μήνες την κτηματαγορά και έφερε σε μετωπική σύγκρουση την τοπική αυτοδιοίκηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Τεχνικό Επιμελητήριο και τους εργολάβους οικοδομών.

Πέτρα του «σκανδάλου» είναι οι προβλέψεις του νομοθέτη για την χορήγηση οικοδομικών κινήτρων σε νεόδμητα κτίρια σε όλη την χώρα τα οποία είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά πολλαπλασιάζουν τον όγκο και το ύψος των κτιρίων αποτελώντας ένα ισχυρό κίνητρο για ιδιώτες και μηχανικούς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζεται στην αναβολή της δίκης προκειμένου να καταθέσει στοιχεία αναλυτικής μελέτης που έχει εκπονήσει σχετικά με τα πλεονεκτήματα των διατάξεων του ΝΟΚ. Κατά ορισμένες νομικές πηγές το αίτημα αυτό είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό καθώς το δικαστήριο θέλει να ολοκληρωθεί η υπόθεση του οικοδομικού κανονισμού, η οποία ταλαιπωρεί και διχάζει την αγορά. Και αυτό γιατί υπάρχουν σήμερα οικοδομικές άδειες όπου τα μπόνους του ΝΟΚ -σε δήμους που έχουν ακολουθήσει το δρόμο των προσφυγών και των αιτήσεων ακύρωσης οικοδομικών αδειών- έχουν παγώσει και σε άλλους ΟΤΑ ανά τη χώρα που συνεχίζουν να εφαρμόζονται, με αποτέλεσμα να ισχύουν διαφορετικές ταχύτητες δόμησης.

Κλείσιμο
Διαβάστε περισσότερα: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης