Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρές διακυμάνσεις για τον Γενικό Δείκτη, αντιστέκεται στις διεθνείς πιέσεις

«Μάχη» αγοραστών-πωλητών για το πρόσημο - Στο επίκεντρο η Εθνική Τράπεζα, η Cenergy Holdings και το review του FTSE Russell

Με μικρές διακυμάνσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση της Δευτέρας (7/10) στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου οι πωλητές είχαν τα ηνία στην έναρξη. Ωστόσο, το σκηνικό σταδιακά αλλάζει, με τους αγοραστές να έχουν πλέον το προβάδισμα διεκδικώντας με αξιώσεις την επιστροφή στις 1.440 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά +0,05% στις 1.438,55 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 1.440,48 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1.434,68 μονάδες. Η εγχώρια αγορά δείχνει πως έχει «αντισώματα» στις διεθνείς πιέσεις, καθώς αρκετές μετοχές διαπραγματεύονται με ελκυστικές αποτιμήσεις, μετά το 5ήμερο πτωτικό σερί της προηγούμενης εβδομάδας, την ώρα μάλιστα που ορισμένα ξένα χρηματιστήρια κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ.

Σε διεθνές επίπεδο, οι αγορές κινούνται σε πτωτική τροχιά, αν και παραμένουν κοντά στα πρόσφατα υψηλά τους, καθώς επικρατεί αισιοδοξία ενόψει της επαναλειτουργίας των κινεζικών χρηματιστηρίων, μετά την ολιγοήμερη ανάπαυλα. Ωστόσο, η κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή δημιουργεί νέες ανησυχίες στην επενδυτική κοινότητα.

Μετά την ολοκλήρωση του placement της Εθνικής Τράπεζας, σειρά έχουν οι αυξήσεις κεφαλαίου της Attica Bank (735 εκατ. ευρώ) και της Cenergy Holdings (200 εκατ. ευρώ), οι οποίες αναμένεται να τραβήξουν ρευστότητα σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Πάντως και η τρέχουσα εβδομάδα θα έχει «άρωμα» από ΕΤΕ, καθώς θα πιστωθούν στους δικαιούχους οι μετοχές του placement, ενώ παράλληλα θα τεθούν σε διαπραγμάτευση στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Σημειωτέον ότι η βαρύτητα του τίτλου αυξάνεται λόγω της ενίσχυσης της ελεύθερης διασποράς (free float) από 82% σε 92%.

Όσον αφορά την ΑΜΚ της Cenergy, ως μέγιστη τιμή διάθεσης στην οποία μπορούν να πωληθούν οι νέες μετοχές θα είναι τα 9,86 ευρώ. Το 80% θα διατεθεί σε θεσμικούς επενδυτές, ενώ το υπόλοιπο 20% σε ιδιώτες ή/και ειδικευμένους επενδυτές, που θα εγγραφούν στη δημόσια προσφορά. Επιπλέον, προβλέπεται προνομιακή κατανομή για τους υφιστάμενους μετόχους. Η διαδικασία θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες μέρες. Μεταξύ άλλων, η ΑΜΚ θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία μονάδας παραγωγής καλωδίων στις ΗΠΑ.

Αύριο (8/10) αναμένονται τα αποτελέσματα της ετήσιας ανασκόπησης του FTSE Russell, με τους επενδυτές να εστιάζουν στο αν η Ελλάδα θα μπει σε λίστα παρακολούθησης (watchlist) για πιθανή επαναταξινόμηση στις αναπτυγμένες αγορές. Σημειωτέον ότι εκτός από την απαίτηση μεγέθους (size requirement), η περσινή αξιολόγηση του FTSE έδειξε ότι το Χ.Α. πληρούσε όλα τα υπόλοιπα κριτήρια.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

«Ο Θεός να σώζει τον Τσάρο»: Οι πρώτες ευχές στον Βλαντιμίρ Πούτιν για τα 72α γενέθλιά του

Η Χεζμπολάχ χτύπησε εστιατόριο στην Χάιφα, νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε Λίβανο και Συρία - Δείτε βίντεο

Βίντεο: 20χρονος YouTuber διέλυσε McLaren $200.000 σε live streaming - Κοίταζε το κινητό του ενώ οδηγούσε υπό βροχή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr