Χαρδούβελης: Η Ελλάδα 1η στη Ν.Ευρώπη σε σταθερότητα τραπεζικού συστήματος, 4η στην ΕΕ

Oι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών είναι ισχυροί και πολύ κοντά στον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό μέσο όρο, επεσήμανε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Για τη σημερινή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, τη μεγάλη απόσταση που έχουν διανύσει τα τελευταία χρόνια, και τις προοπτικές τους στο απαιτητικό και γεμάτο προκλήσεις εγχώριο και παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, μίλησε σήμερα ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Γκίκας Α. Χαρδούβελης, στο συνέδριο “Risk Management & Compliance 2024” που διοργάνωσε η Boussias events στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι οι τράπεζες διεθνώς έχουν συγκριτικά μικρότερο μέγεθος κεφαλαιοποίησης σε σχέση με τις τεχνολογικές εταιρίες-κολοσσούς. Ωστόσο, η συστημική τους σημασία είναι μεγάλη λόγω της υψηλότερης μόχλευσης και της πολύπλευρης παρουσίας τους στην οικονομία.

Σε σχέση με τις ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν συγκριτικά μικρότερη κεφαλαιοποίηση. Αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό επειδή ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι κατακερματισμένος λόγω της απουσίας τραπεζικής ένωσης και του υψηλότερου κόστους του εποπτικού πλαισίου. Όσον αφορά την Ελλάδα, το σχετικό μέγεθος και η κεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα είναι μικρότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι την τελευταία δεκαετία οι ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιώσει σημαντικά τη θέση τους και τα χρηματοοικονομικά τους μεγέθη, με οδηγό την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (δανείων) έχει συρρικνωθεί σημαντικά σε μονοψήφιο ποσοστό, ενώ υπάρχει περιθώριο και σημειώνεται περαιτέρω βελτίωση προς τον μέσο όρο της Ευρώπης. Επιπλέον, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών είναι ισχυροί και πολύ κοντά στον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ οι δείκτες ρευστότητας υπερβαίνουν κατά πολύ τα ελάχιστα απαιτούμενα και τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Στα τελευταία stress tests του 2023, οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες αναδείχτηκαν στην 5η, 12η, 13η, και 19η θέση ανάμεσα σε 109 συστημικές τράπεζες, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας ως την 4η καλύτερη χώρα από πλευράς σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος στην ΕΕ-27 και την 1η στη Νότια Ευρώπη.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

«Ο Θεός να σώζει τον Τσάρο»: Οι πρώτες ευχές στον Βλαντιμίρ Πούτιν για τα 72α γενέθλιά του

Η Χεζμπολάχ χτύπησε εστιατόριο στην Χάιφα, νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε Λίβανο και Συρία - Δείτε βίντεο

Βίντεο: 20χρονος YouTuber διέλυσε McLaren $200.000 σε live streaming - Κοίταζε το κινητό του ενώ οδηγούσε υπό βροχή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr