Το πράσινο Ρέκβιεμ, οι τριγωνικές συναντήσεις, το ΠΑΣΟΚ Ψυχικού και η ψήφος από το Παρίσι, οι Αμερικανοί για την ΕΛΒΟ και οι δυνατοί στο Spetsathlon

Χαίρετε, λοιπόν χθες «επόμενη ημέρα» της πρώτης κάλπης του ΠΑΣΟΚ το κλίμα εντός θυμίζει το Ρέκβιεμ του Verdi ή επί το λαϊκότερον «κλάψτα, Χαράλαμπε», όχι, Χάρη, να εξηγούμεθα έτσι, αυτός θα κλάψει αργότερα

Η γενική απογοήτευση πάντως από το αποτέλεσμα δεν εκδηλώνεται μόνο στα στρατόπεδα Παύλου και Άννας αλλά στους 130.000 ψηφοφόρους τους που μπορεί να είναι συντριπτικά περισσότεροι από τους 90.000 του Ανδρουλάκη ή από τους 65.000 του Χάρη Δούκα, αλλά βεβαίως βεβαίως μετρήθηκαν «σπασμένοι» στα δυο και ατύχησαν. Και έτσι μπορεί να είχαν περίπου κοινό στόχο -οι ψηφοφόροι Γερουλάνου και Διαμαντοπούλου- για ένα σοβαρό ΠΑΣΟΚ που θα στεκόταν απέναντι στην «κακομαθημένη κυβέρνηση» που παίζει μόνη, όπως λέγανε, αλλά τελικώς αλληλοεξοντώθηκαν.

Ποιος ψηφίζει ποιον;

-Τώρα όπως καταλαβαίνετε, σίγουρα όλοι θα μιλήσουν με όλους για στηρίξεις, συμφωνίες και εν γένει πολιτικά νταραβέρια γιατί οι άνθρωποι πολιτικοί είναι και μάλλον η βασική τους δουλειά (δυστυχώς) είναι το αλισβερίσι μεταξύ τους, για να μην ξεχνιόμαστε. Άρα, τις επόμενες ημέρες θα ακούσετε πολλά για συνεννοήσεις επιτελείων, υπόγειες κουβέντες, ταξίματα για οφίτσιο, αντιπροεδρίες κ.λπ. Πολύ αμφιβάλω για το ό,τι γίνει ή συμφωνηθεί, αν συμφωνηθεί θα έχει κάποιο νόημα, γιατί απλούστατα οι τέσσερις βασικοί παίκτες που συμμετείχαν στις εκλογές της Κυριακής είναι άλλης λογικής και πολιτικής κατεύθυνσης ο καθένας. Οι δε ψηφοφόροι τους, ειδικά των δυο εκτός μάχης (δηλαδή του Γερουλάνου και της Διαμαντοπούλου), πιο εύκολα ψηφίζουν τον Μητσοτάκη παρά τον Ανδρουλάκη ή τον Δούκα. Σήμερα ή αύριο μου λένε ότι ο Γερουλάνος θα συναντηθεί και με τον Ανδρουλάκη και με τον Δούκα, αλλά θα ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει γραμμή. Για την Άννα λένε ότι ο Νίκος της έταξε αντιπροεδρία ή να φτιάξει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ (φαντάζεστε τι πλάκα θα ‘χει) αλλά επαναλαμβάνω, ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος.

ΠΑΣΟΚ Ψυχικού…

-Έχω και παράδειγμα πολύ χαρακτηριστικό, στο εκλογικό τμήμα ΠΑΣΟΚ λοιπόν στο Παλαιό Ψυχικό (Α’ Πλατεία) περιμένει υπομονετικά στην ουρά πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ (επί Ανδρέα) να ψηφίσει. Η 65άρα κυρία, λεπτή, ξερακιανή, με καροτί κοντό μαλλί, εφορευτική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ (έμοιαζε του Νίκου, άντε να ‘τανε του Χάρη) αναγνωρίζει τον πρώην υπουργό τον πλησιάζει και… αρχίζει: «κοίτα εδώ τι γίνεται, υπουργέ μου, ήρθανε όλοι οι δεξιοί να ψηφίσουν και να μας αλλοιώσουν το κόμμα, να βγάλουν τους δικούς τους (εικάζω ότι εννοούσαν την Άννα). Να πάμε κι εμείς στις επόμενες εκλογές της ΝΔ να βγάλουμε δικούς μας…», είπε η κυρία πασοκάρα, αλλά βέβαια ο υπουργός την κοίταγε ολίγον απορημένος και ευγενώς απέφυγε να της απαντήσει. Τώρα βέβαια ήθελα να της πω (αν ήμουν εκεί) ότι, κυρά μου, αν περιμένανε οι σοβαροί Πασόκοι εσάς, θα είχατε βγάλει τον Βαγγέλα τον Μεϊμαράκη το 2016 και μαζί με τον Πάκη και τον Ραφήνα θα κυβέρναγε ο Τσίπρας ακόμα, αλλά δυστυχώς δεν ήμουν εκεί.

Επιμύθιο…

-Λοιπόν, μην την ψάχνετε τη δουλειά, ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ είναι για τον Νίκο Α. που διαθέτει έναν ισχυρό τακτικό κομματικό στρατό με ένα εξίσου πειθαρχημένο ακροατήριο 80.000-90.000 ανθρώπων που έχουν περιχαρακώσει τον χώρο τους και… πάει δεν πάει, ο Νικόλας θα σας κερδάει. Εσχάτως προσετέθη και ένα ακόμα κομμάτι Πασοκοσυριζαίων που κι αυτό έλκεται από το άρωμα κάποιας εξουσίας, στην προκειμένη περίπτωση του δήμου Αθηναίων. Ο Ανδρουλάκης έχει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, είναι ο πρόεδρος και ο Χάρης είναι ο δήμαρχος που θα προσπαθήσει να πάρει και τις δυο σφραγίδες. Γι’ αυτό και νομίζω ότι από τις 300.000 που πήγαν προχθές θα λείπουν σχεδόν οι μισοί, άντε να πάνε 200.000 το πολύ να ψηφίσουν.

Μ.Μ

-Τώρα, αφού… τελείωσε στο Μ.Μ η σαμπάνια από τα πανηγύρια για το εκλογικό αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ (που λέει ο λόγος) υπάρχουν μερικοί που κάνουν και δεύτερες σκέψεις. «Όταν δεν έχεις τίποτα από τα αριστερά σου, λογικό είναι να κοιτάς τι θα συμβεί στα δεξιά σου», λέει η πηγή μου και προσθέτει ότι «τις ερωτήσεις του Ανδρουλάκη στη Βουλή θα τις κάνετε μονόστηλο, ενώ των δικών μας πρωτοσέλιδο γιατί είναι πιο σέξι θέμα». Και αλήθεια λέει…

Παρίσι-Κατρίνης

-Κλείνω τα Πασοκικά με ένα απίθανο τουίτ που μου στείλανε από κάποιο τρολ ονόματι Koiniav ο οποίος έχει ανεβάσει το εκλογικό αποτέλεσμα ΠΑΣΟΚ Παρισίων και στον σχετικό πίνακα αποτελεσμάτων φαίνεται ο Κατρίνης να έχει πάρει έναν ψήφο. Λέει λοιπόν το τρολ: «Θέλω να γνωρίσω αυτόν που ζει στο Παρίσι και πήγε στο εκλογικό κέντρο Κυριακή να ψηφίσει τον Κατρίνη». Κι εγώ!

Θα βρέξει σήμερα... Εθνική;

-Οι μετοχές της Εθνικής τράπεζας πιστώθηκαν χθες στους Έλληνες επενδυτές και σήμερα μπορούν να προχωρήσουν σε πωλήσεις αν το επιθυμούν. Συνήθως γράφονται για περισσότερες μετοχές απ’ όσες πραγματικά θέλουν, θεωρώντας ότι θα ικανοποιηθεί μόνον ένα μέρος της ζήτησης. Στην περίπτωση του placement της Εθνικής οι Έλληνες ιδιώτες έλαβαν το 76,8% των μετοχών που ζήτησαν, οπότε στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να υπάρξουν πωλήσεις. Πάντως οι πληροφορίες είναι ότι μεταξύ των ξένων θεσμικών που πήραν θέσεις στην Εθνική μέσω του placement συμπεριλαμβάνονται και κορυφαία επενδυτικά ονόματα, όπως Wellington, Capital, RWC, Columbia Threadneedle, Blackrock, GIC, Robeco, Norges, Fidelity κ.ά.

Συζητήσεις με αμερικανικά κεφάλαια για την ΕΛΒΟ

-Έχουν περάσει περίπου τρεισήμισι χρόνια από τις 12 Φεβρουαρίου του 2021 όταν η κυριότητα της τότε κρατικής ΕΛΒΟ μεταβιβάστηκε στους Ισραηλινούς των PLASAN και SK Group και στον μέτοχο μειοψηφίας Αρ. Γλύνη έναντι ποσού 3 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε το καλοκαίρι, η δεύτερη ευκαιρία της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) όταν μεταβιβάστηκε στον Θεσσαλονικιό επιχειρηματία Αθ. Κουιμτζή. Ο όμιλος Κουιμτζή, μετά την εξαγορά της ΕΛΒΟ, φιλοδοξεί να αναδείξει τις δυνατότητες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και οι πληροφορίες αναφέρουν πως σκοπεύει να συνεργαστεί με αμερικανικό fund για τη μετατροπή της ΕΛΒΟ σε περιφερειακό κέντρο εργοστασιακής συντήρησης και επισκευής των οχημάτων του Στρατού των ΗΠΑ στην περιοχή των Βαλκανίων και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι επόμενες κινήσεις περιλαμβάνουν ανασυγκρότηση των εγκαταστάσεων και εκσυγχρονισμό της παραγωγής, προκειμένου τα προϊόντα της ΕΛΒΟ να είναι διεθνώς ανταγωνιστικά.

Στο FSA σήμερα η Β. Λαζαράκου

-Σήμερα πραγματοποιείται στο Λονδίνο το συνέδριο της αγγλικής εποπτικής αρχής, FCA, για τις διεθνείς αγορές. Στο συνέδριο έχει κληθεί η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Β. Λαζαράκου, η οποία συμμετέχει σε συζήτηση για τις προτεραιότητες των εποπτικών αρχών με την Πρόεδρο της ΕSMA V. Ross, την Εκτελεστική Διευθύντρια του FCA S. Pritchard, τη CEO της εποπτικής αρχής του Χονγκ Κόνγκ J. Leung και το ανώτερο στέλεχος της BIS G. Gelos. Στο περιθώριο του Συνεδρίου η Β. Λαζαράκου θα έχει επαφές για θέματα κεφαλαιαγοράς.

Οι επιχειρηματίες που διακρίθηκαν στο Spetsathlon

-Αν και υπήρξαν απουσίες, καθώς κάποιοι προτίμησαν να δώσουν τον αγώνα του ΠΑΣΟΚ, το Spetsathlon το προηγούμενο Σαββατοκύριακο σημείωσε μεγάλη επιτυχία και υψηλή επιχειρηματική συμμετοχή. Αυτός που εντυπωσίασε ήταν ο υφυπουργός Μ. Θεμιστοκλέους ο οποίος με πολύ καλή επίδοση έτρεξε 25 χιλιόμετρα και κολύμπησε 3 χιλιόμετρα. Ιron man αποδείχθηκε o B. Χαρατσής της Beta Χρηματιστηριακής ο οποίος κολύμπησε 1,5 χιλιόμετρο, έτρεξε 5 χιλ. και βγήκε πρώτος στην κατηγορία 60-64 ετών. Διακρίθηκε ο CEO της Deloitte Δ. Κουτσόπουλος που έτρεξε 25 χιλιόμετρα και βγήκε 11ος στην κατηγορία 50-59 ετών. Ο Αλεξ. Κίκιζας της Μέλισσα έτρεξε 5 χιλιόμετρα, ενώ κανονικό δελφίνι αποδείχθηκε η CEO της Loreal, Αλεσάντρα Ντελφίνι, η οποία με άνεση από την Κόστα βγήκε στην παραλία των Σπετσών κολυμπώντας 3 χιλιόμετρα. Στην εκδήλωση εκπροσωπήθηκε και η Aegean από τον Δ. Γερογιάννη, που έτρεξε 10 χιλιόμετρα.

Τα… «κατασκοπικά» σφυριά

-Μπορεί να τη γλίτωσε παρά τρίχα ο επιχειρηματίας Νίκος Μπογονικολός από τις «δαγκάνες» του FBI και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, καθώς η περιπέτειά του με τις κατηγορίες περί συνωμοσίας σε βάρος των ΗΠΑ και υπέρ της Ρωσίας είχε αίσιο τέλος. Την ίδια ώρα όμως αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο να ξεφύγει από τις «δαγκάνες» των πλειστηριασμών, εδώ στην Ελλάδα. Ο επικεφαλής της Aratos Technologies, ο οποίος συνελήφθη τον Μάιο του 2023 στο Παρίσι και στη συνέχεια εστάλη στις ΗΠΑ, έχασε μέσα στο καλοκαίρι δύο γραφεία της εταιρείας του στην Πάτρα. Συγκεκριμένα στις 10 Ιουλίου 2024 η Cepal έβγαλε στο σφυρί δύο γραφεία της εταιρείας, εμβαδού 23 τ.μ. και 55 τ.μ. που βρίσκονται στον 2ο και 3ο όροφο του εμπορικού κέντρου Κόλα, στο κέντρο της Πάτρας δίπλα στην πλατεία Γεωργίου. Τα γραφεία βγήκαν με τιμές εκκίνησης 32.000 και 77.000 ευρώ, ενώ… μοσχοπουλήθηκαν αφού το μικρότερο κατακυρώθηκε στις 60.000 ευρώ και το μεγαλύτερο «έπιασε» 106.000 ευρώ. Υπάρχει όμως και συνέχεια… Έτσι και πάλι η Cepal έχει προγραμματίσει για τις 23 Απριλίου 2025 να βγάλει σε πλειστηριασμό ένα διαμέρισμα του Ν. Μπογονικολού, επίσης στην Πάτρα. Πρόκειται για διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου σε πολυκατοικία κατασκευής του 2000, επί της οδού Μαιζώνος, το οποίο έχει επιφάνεια 87,11τ.μ. και αποτελείται από τρία υπνοδωμάτια, κουζίνα, λουτρό, σαλοτραπεζαρία και διάδρομο, ενώ διαθέτει εξώστες στον ανατολικό, βόρειο και νότιο ακάλυπτο χώρο. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 129.000 ευρώ και το ακίνητο είναι φορτωμένο με προσημειώσεις, υποθήκες και αρκετές κατασχέσεις υπέρ τραπεζών και Δημοσίου. Το «δίδαγμα» είναι ότι ακόμη κι από θρίλερ τύπου… Τζέιμς Μποντ μπορεί και να ξεφύγεις, αλλά από τα χρέη και τα σφυριά… με τίποτα.

Η Eurobank και το «Αθήναιον Μέλαθρον»

-Αθόρυβα το περασμένο καλοκαίρι η Eurobank απέκτησε έναντι τιμήματος, που αναφέρθηκε στα 52 εκατ. ευρώ, ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της πρωτεύουσας, το γνωστό «Αθήναιον Μέλαθρον» που στέκεται εδώ και δεκαετίες στη συμβολή των οδών Σταδίου και Κολοκοτρώνη. Το κτίριο ανήκε στην εταιρεία ΑΔΕΞΑ Α.Ε. η οποία ιδρύθηκε το 1937 και πέρασε στον έλεγχο της οικογένειας Μπαμουτζαλί από τη Σ. Αραβία τη δεκαετία του '80. Μετά την πώληση, στο ΔΣ της ΑΔΕΞΑ καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου έλαβε ο Φίλιππος Καραμανώλης, Γενικός Διευθυντής Κεντρικών Εργασιών και Λειτουργιών Ομίλου της Eurobank. Τώρα η τράπεζα προχωρά στην απορρόφηση της ΑΔΕΞΑ και ήδη αναρτήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης. Στη Eurobank θα περάσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ΑΔΕΞΑ και φυσικά το εμβληματικό «Αθήναιον Μέλαθρον» (πιο παλιά γνωστό ως Μέγαρο Αφεντούλη) στο οποίο η τράπεζα σκοπεύει να στεγάσει μεγάλο μέρος των διοικητικών υπηρεσιών της μόλις ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του κτιρίου, το οποίο είναι σε σαφώς καλύτερη και πιο προβεβλημένη θέση, σε σχέση με το σημερινό κτίριο διοίκηση της Εurobank που είναι κάπως “στριμωγμένο”.

Ξεκινά σήμερα η αύξηση της Cenergy

-Η Cenergy ξεκινά σήμερα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 200 εκατ. ευρώ με στόχο να καλύψει το βιβλίο προσφορών ως την Πέμπτη, καθώς την Παρασκευή ξεκινούν οι διαδικασίες για την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank. Οι νέες μετοχές θα τεθούν στη διαπραγμάτευση στις 15 Οκτωβρίου και με την κίνηση αυτή η Cenergy -εκτός από την κεφαλαιακή ενίσχυση- διευρύνει το free float της μετοχής στο 27,9%. Δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου έχουν όσοι κατείχαν μετοχές μέχρι και χθες.

Οι 265 μετοχές της «Καρέλιας»

-Η καπνοβιομηχανία Καρέλιας αξίζει σήμερα κάτι λιγότερο από 1 δισ. ευρώ. Είναι μια εισηγμένη με υγιή, θεμελιώδη μεγέθη, χαρούμενους εργαζόμενους, καλές προοπτικές και πολύ ισχυρό ταμείο (εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ). Τι δεν έχει; Free Float (μετοχές σε ελεύθερη διασπορά) και ομοφωνία των βασικών μετόχων ως προς τις επόμενες στρατηγικές επιλογές. Από τη μια πλευρά είναι οι Ανδρέας (22%) και Στάθης Καρέλιας 21,2%), η Βικτωρία Καρέλια (7,149%) και το Ίδρυμα Καρέλια (7,149%). Από την άλλη πλευρά, η Ιωάννα Καρέλια (31,964%) και η Ασημίνα Σπυροπούλου (13,422%). Όλοι μαζί ελέγχουν πολύ πάνω από το 90% του μετοχικού κεφαλαίου και επειδή ουδείς έχει διάθεση να μειώσει το ποσοστό του, στο χρηματιστήριο η μετοχή είναι σχεδόν ακίνητη με ελάχιστες συναλλαγές. Τον τελευταίο καιρό ωστόσο παρατηρείται μια μικρή κινητικότητα. Χθες, για παράδειγμα, άλλαξαν χέρια 265 μετοχές (!) στην τιμή των 350€ η μία, ένας ασυνήθιστα μεγάλος(;) όγκος συναλλαγών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αμφότερες οι πλευρές έχουν αναθέσει σε εξειδικευμένο σύμβουλο να τους βρει λύση ώστε να βελτιώσει την εμπορευσιμότητα της μετοχής (όπως επιβάλει ο νέος κανονισμός του Χρηματιστηρίου) χωρίς όμως να μεταβληθούν οι υφιστάμενες μετοχικές ισορροπίες. Η χθεσινή κινητικότητα μάλλον εκεί οφείλεται…

Οι αγορές τρελάθηκαν

-Για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 4%. Η τιμή των Συμβολαίων στο πετρέλαιο Brent φλερτάρει με τα 80 δολάρια (το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος από τον Ιανουάριο του 2023). Τα χρηματιστήρια περιμένουν -έχουν προεξοφλήσει- τη νέα μείωση επιτοκίων του δολαρίου αλλά φοβούνται τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Το δολάριο ενισχύεται διεθνώς ως «ασφαλές νόμισμα» παρά το τεράστιο δημόσιο χρέος. Πριν από 15 χρόνια, το 2009, η κεφαλαιοποίηση της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς αντιστοιχούσε στο 30% της παγκόσμιας χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης. Σήμερα βρίσκεται σχεδόν στο 50%. Ο δείκτης S&P 500 καταγράφει τη μεγαλύτερη ετήσια απόδοση από το 1997. Οι μετοχές τεχνολογίας αντιπροσωπεύουν το 32% της κεφαλαιοποίησης του S&P 500, δηλαδή είναι μόλις μία ποσοστιαία μονάδα κάτω από τη φούσκα Dot-Com. Αν συμπεριλάβουμε και τις μετοχές Υπηρεσιών Επικοινωνίας, η αξία των τεχνολογικών μετοχών αντιστοιχεί το 43% της αγοράς, δηλαδή ΔΥΟ φορές περισσότερο από τη φούσκα των χρηματοοικονομικών εταιρειών το 2007, λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση της Lehman Brothers.

Πόσο πλούσιο είναι το 1% των Αμερικανών;

-Και σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο, στις ΗΠΑ γίνεται καθημερινά πολύ μεγάλη συζήτηση για το περιβόητο 1% των Αμερικανών που πλουτίζουν μέρα με τη μέρα, σε αντίθεση με το 99% που -με πολλές διαβαθμίσεις και υποκατηγορίες εισοδήματος- προσπαθούν, με δάνεια και με πολλές δουλειές, να τα βγάλουν πέρα στην πλουσιότερη χώρα του πλανήτη. Η Κεντρική Τράπεζα FED έβαλε τους αριθμούς σ’ αυτή τη συζήτηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της FED, η συνολική καθαρή αξία του κορυφαίου 1% (που ορίζεται ως εκείνοι που διαθέτουν πλούτο άνω των 11 εκατομμυρίων δολαρίων), αυξήθηκε κατά σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ των 46,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2024. Προφανώς δεν είναι όλοι οι υπόλοιποι φτωχοί. Υπάρχει μια μεγάλη μεσαία τάξη, υπάρχουν κι εκείνοι που διαθέτουν περιουσία 10 εκατ. δολαρίων... που δεν τη λες και μικρή. Το συμπέρασμα όμως είναι ότι η ψαλίδα του πλούτου ωστόσο έχει ανοίξει πολύ.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr