Χρηματιστήριο Αθηνών: Εισαγόμενες ρευστοποιήσεις - Αρνητικό πρόσημο για δεύτερη μέρα

Παραμένει στο προσκήνιο η Εθνική Τράπεζα - Τα επενδυτικά βλέμματα στρέφονται επίσης σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Cenergy

Απώλειες καταγράφει το ελληνικό χρηματιστήριο, διατηρώντας το αρνητικό πρόσημο για δεύτερη συνεχόμενη μέρα και για 7η συνεδρίαση στις τελευταίες 8. Η εγχώρια αγορά επιβαρύνεται από το «κύμα» πωλήσεων στο εξωτερικό, που οφείλεται συνδυαστικά στο τεχνολογικό sell off στις ΗΠΑ και στις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά -0,38% και διαπραγματεύεται στις 1.424,24 μονάδες. Το υψηλό ημέρας εντοπίζεται στις 1.427,42 μονάδες και το χαμηλό ημέρας στις 1.423,46 μονάδες.

Η δυναμική των αγοραστών στο εξωτερικό έχει αρχίσει να φθίνει, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για την κατάσταση στο Μεσανατολικό. Παράλληλα, γίνεται λόγος για πιο συντηρητική τακτική από πλευράς Federal Reserve σχετικά με τις επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων της.

Πέρα από την Εθνική Τράπεζα που συνεχίζει να κινείται σε ρυθμούς placement, οι traders εστιάζουν στο deal μεταξύ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και του Latsco Family Office, συμφερόντων της κ. Μαριάννας Λάτση, για την απόκτηση -από το δεύτερο- ποσοστού 10% στην Αττική Οδό. Η συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί σε premium 15% έναντι της αρχικής δεσμευτικής επένδυσης που έχει ήδη καταβληθεί από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Σήμερα ξεκινά η διαδικασία -σε Βέλγιο και Ελλάδα- για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Cenergy Holdings, ύψους έως 200 εκατ. ευρώ. Η ανώτατη τιμή διάθεσης ανά μετοχή έχει οριστεί στα 9,86 ευρώ. Στόχος είναι να καλυφθεί το βιβλίο προσφορών μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη (10/10), ενώ την επόμενη Τρίτη (15/10) θα τεθούν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές. Με την ΑΜΚ, η εισηγμένη επιδιώκει να αυξήσει το free float (ελεύθερη διασπορά) της μετοχής και να διαθέσει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της επένδυσης στις ΗΠΑ.

Απόψε αναμένεται η ετυμηγορία του FTSE Russell για την κατάταξη των χρηματιστηριακών αγορών, με την ελπίδα ότι θα θέσει την Ελλάδα σε watch list (λίστα παρακολούθησης) για 12-18 μήνες, με στόχο τη μελλοντική αναβάθμιση από τις αναδυόμενες (emerging) στις ανεπτυγμένες (developed) αγορές. Βασικό κριτήριο που πρέπει να πληροί το Χ.Α. είναι ο αριθμός των εισηγμένων (απαιτούνται τουλάχιστον 5) με ελάχιστη κεφαλαιοποίηση ελεύθερης διασποράς άνω των 3 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο S&P DJI έθεσε την Αθήνα σε watch list τον περασμένο Αύγουστο.

Διαβάστε περισσότεραστο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Έγκλημα στην Αθήνα: Νεκρός από μαχαιριές 28χρονος – Παραδόθηκαν δύο αδέρφια

Iron Dome: Πώς ορισμένοι ιρανικοί πύραυλοι κατάφεραν να διαπεράσουν το πιο εξελιγμένο σύστημα αεράμυνας του πλανήτη

Σκάνδαλο με βιασμούς και trafficking απειλεί rich & famous - Ποιοι «τρέμουν» τις αποκαλύψεις για τα πάρτι οργίων του Diddy

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr