Αννα + Νίκος = love, ο πόνος για το πόθεν έσχες Κασσελάκη, το ραντεβού του Παύλου (αλλά το 2027) και το φαβορί για το Υπερταμείο

Χαίρετε, κι εκεί που σχεδόν τελειώσαμε με τους Πασόκους και είπαμε ότι θα πλήξουμε με τα ξενέρωτα της κυβέρνησης, τσααακ πετάγεται το συριζέικο και μας δίνει ζωή και τροφή για σχόλια στο άψε-σβήσε

Άστραψε και βρόντηξε ο Κασσελάκης γιατί λέει η Εφσυν, μια εφημερίδα του χώρου τους, έβγαλε κάποια στοιχεία από το πόθεν έσχες του. Έχω λοιπόν μερικές απορίες επ’ αυτού. Κατ’ αρχήν ποιοι μιλάνε, οι άνθρωποι που κάνανε καριέρα με τα πόθεν έσχες των πολιτικών τους αντιπάλων και μάλιστα με εκείνα των οικογενειών τους (Μαρέβας) άνευ βέβαια αντικρίσματος. Μέχρι τον νόμο αλλάξανε για να ανακατέψουν και γυναίκες και τώρα κάνουν τους ανήξερους. Θα πείτε «ο Κασσελάκης τότε δεν ήταν», οπότε δεν τα χρεώνεται αυτός; Τι λέτε αλήθεια, ε τότε, ας πήγαινε σε άλλο κόμμα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικευόταν χρόνια στη λάσπη γενικώς. Όμως εδώ εγώ δεν θα συμφωνήσω ότι πρόκειται για λάσπη από μια εφημερίδα γιατί απλούστατα ο Στέφανος, ως νέος πολιτικός που λέει ότι εκπροσωπεί ό,τι πιο καθαρό και διάφανο, θα έπρεπε από μόνος του να παρουσιάσει το πόθεν έσχες του, από την πρώτη ημέρα που εμφανίστηκε στη δημοσιότητα και όχι να κρύβεται πίσω από νομικίστικα τερτίπια, προσωπικά δεδομένα με εξώδικα κ.λπ. Άνθρωπέ μου, εσύ είπες ότι έδωσες το πόθεν έσχες σου στη Θεσσαλονίκη προεκλογικά, άρα λοιπόν αφού το κατέθεσες και στον Άρειο Πάγο αλλά και στο κόμμα σου, γιατί δεν το έδινες από την αρχή και στη δημοσιότητα να τελειώνεις; Βέβαια και οι άλλοι εκεί μέσα τον περίμεναν πώς και πώς να… τον φτιάξουν μια χαρά με το πόθεν έσχες του γιατί απ’ ό,τι βλέπω, τώρα που δόθηκε στη δημοσιότητα, υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά. Τέλος πάντων, η πηγή μου επιμένει ότι δεν πρόκειται τελικώς να τον διαγράψουν, παρά τα θρυλούμενα, γιατί απλώς θα τον θυματοποιήσουν.

Παύλος, ραντεβού το 2027

-Πεταγόμαστε για λίγο στο ΠΑΣΟΚ όπου γίνονται οι σχετικές προετοιμασίες για το debate (Χάρη, προπονήσου…), ο Παύλος είδε και τους δυο και δεν ξέρω τι είπε στον Ανδρουλάκη αλλά στον Δούκα με κομψό -λόγω στυλ- τρόπο του είπε κάτι σαν «εγώ θα περιμένω να χάσει ο Ανδρουλάκης το 2027 με τις εκλογές και θα γίνω τότε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ», εσύ πήγαινε στον δήμο να μαζέψεις τα σκουπίδια, λέω εγώ. Τώρα βέβαια κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για μια κάλπη που ακόμα δεν έχει ανοίξει, αλλά τα μαθηματικά δεν ευνοούν τον δήμαρχο. Πάντως στα γυναικοχώρια του, Θήβα και Λειβαδιά, έσκισε ο Χάρης που, μην ξεχνάτε, τη μεθεπόμενη Κυριακή ντύνεται γαμπρός.

Αννα + Νίκος = love

-Τώρα για την Άννα δεν ξέρω γιατί τηρεί σιγή ιχθύος, ενώ κανονικά θα έπρεπε να είχε βγει και να πει κάτι, αφού η σιωπή της εκλαμβάνεται ως «άκρως περίεργη», ότι δηλαδή έχει ντιλάρει με τον αρχηγό για την επόμενη ημέρα. Με δεδομένο λοιπόν ότι ο Νικόλας είναι γνωστός «λογοτιμήτης» στην πολιτική πιάτσα αλλά και η Άννα σταθερή στις απόψεις της, αντιλαμβάνεται πόσο καλά μπορεί να πάει αυτό. Πάντως η αλήθεια είναι ότι δεν φανταζόμασταν ότι όποιος ψήφισε Αννα θα του ‘βγαινε Νίκος και στο... βάθος Κυριάκος.

Η μάχη του Υπερταμείου

-Επειδή υπάρχει μια κάποια νευρικότητα στην αγορά, λέγονται διάφορα που δεν αληθεύουν και ενίοτε εξαπολύονται και τροχιοδεικτικά πυρά σε σχέση με το Υπερταμείο, η στήλη σάς μεταφέρει από έγκυρη πηγή τι πρόκειται να γίνει. Η οργάνωση του Υπερταμείου θα γίνει με βάση το σχετικό πόρισμα της McKinsey το οποίο και παραδόθηκε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Οικονομικών. Η συγκεκριμένη μελέτη για τη δομή του Υπερταμείου συμπίπτει με τις απόψεις της Κυβέρνησης, οπότε στις προτάσεις της McKinsey θα βασιστούν οι αποφάσεις. Με βάση τον νέο νόμο συγκροτείται τώρα το Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης του Υπερταμείου που αντικαθιστά το Εποπτικό Συμβούλιο. Στο Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης Πρόεδρος θα εξακολουθήσει να είναι ο J. Le Pape και μέλος ο Κ. Cardiff που είναι επιλογές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΕSM. Τα τρία νέα μέλη που θα υποδείξει η ελληνική πλευρά (και θα εγκριθούν από τους θεσμούς) είναι ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Δ. Τσάκωνας, ένας υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τον οποίο θα υποδείξει ο Γ. Στουρνάρας και ένας Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών.

Τέλος ο Δημητριάδης, μένει ο Πρόεδρος

-Το Συμβούλιο μόλις συγκροτηθεί (τώρα γίνονται οι σχετικές συνεννοήσεις) θα κινήσει τη διαδικασία για την πρόσληψη του Διευθύνοντος Συμβούλου του Υπερταμείου, η οποία και θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο. Όταν τρέχει διαδικασία δεν υπάρχουν πολλές βεβαιότητες. Ωστόσο κάποια πράγματα έχουν ήδη ξεκαθαρίσει. Από τη σημερινή διοίκηση θα παραμείνει ο Πρόεδρος Στ. Θεοδωρίδης, ενώ ο νυν Διευθύνων Σύμβουλος Γρ. Δημητριάδης θα αποχωρήσει με την ολοκλήρωση της θητείας του. Πιθανότερος διάδοχός του για τη θέση του CEO είναι ο Δ. Πολίτης του ΤΑΙΠΕΔ ή και κάποιο τρίτο πρόσωπο που θα αναδείξει η διαδικασία.

Η αλυσίδα «Γρηγόρης» αγόρασε το 20% της Mailo’s

-Στα 20 εκατομμύρια ευρώ αποτιμάται πλέον η εταιρεία που ξεκίνησε το 2015, ο νεαρός σεφ Νίκος Μουτσουρούφης, η «Mailo’s: The Pasta Project». Άνοιξε το πρώτο της κατάστημα το 2019 λανσάροντας την ιδέα Fresh Pasta Street Food. Σήμερα η εταιρεία διαθέτει 40 καταστήματα, ο τζίρος της φτάνει τα 20 εκατ. ευρώ και από χθες έχει έναν ισχυρό μέτοχο, τον Βλάσση Γεωργάτο της αλυσίδας «Γρηγόρης», ο οποίος πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 20% της «Mailo’s: The Pasta Project». Οι μακαρονάδες του Mailo έχουν γίνει trend στον νεαρόκοσμο. Μια ιδέα που γεννήθηκε μέσα στην κρίση, ευδοκίμησε και αναπτύχθηκε μέσα σε λίγα χρόνια αποδίδοντας συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Οι Στασινόπουλοι πάνε στην Αμερική

-Ήρθε η ώρα μια ακόμη ελληνική βιομηχανία να επεκταθεί παραγωγικά στις ΗΠΑ. Η CENERGY HOLDINGS, θυγατρική του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, έχει ήδη δρομολογήσει επένδυση για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής καλωδίων στη Βαλτιμόρη (Μέριλαντ) και με στόχο τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του επενδυτικού σχεδίου πραγματοποιεί αύξηση κεφαλαίου έως 200 εκατ. ευρώ. Η αύξηση ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 10/10 και όπως ανέφεραν οι επικεφαλής της εταιρείας έχει μια ιδιαιτερότητα: πραγματοποιείται με δημόσια προσφορά νέων κοινών μετοχών, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων και εφαρμογή προνομιακής κατανομής σε υφιστάμενους μετόχους μειοψηφίας που θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ. Η αύξηση δηλαδή έχει στόχο να εισέλθουν νέοι μέτοχοι και να αυξηθεί το free float περίπου στο 30% (από 20% σήμερα), καθώς η ΒΙΟΧΑΛΚΟ ως βασικός μέτοχος δεν θα συμμετάσχει, αλλά θα υπάρξει εφαρμογή προνομιακής κατανομής σε υφιστάμενους μετόχους μειοψηφίας που θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ. Η τελική τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα ορισθεί μετά τη λήξη της δημόσιας προσφοράς.

Έχουν ήδη παραγγελίες

-Όσο για την επένδυση, ο Αλέξης Αλεξίου (CEO) και ο Αλέξανδρος Μπένος (CFO) υπογράμμισαν πως με την επένδυση στη Βαλτιμόρη η Cenergy αλλάζει επίπεδο μπαίνοντας σε μια πολύ αναπτυσσόμενη αγορά (υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για εκσυγχρονισμό δικτύων στις ΗΠΑ) το μέγεθος της οποίας εκτιμάται στα 20 δισ. δολάρια. Με δεδομένο ότι η ζήτηση για καλώδια είναι υψηλότατη και τα περιθώρια κέρδους για τα σχεδόν διπλάσια από ό,τι στην Ευρώπη, στη Cenergy είναι αισιόδοξοι για την επιτυχία του εγχειρήματος. Έχουν μάλιστα ήδη παραγγελίες από την αμερικανική αγορά οι οποίες και θα καλυφθούν από τη μονάδα της Θήβας. Η έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήρθε εγκαίρως την περασμένη Δευτέρα. Τα στελέχη της Cenergy διαπιστώνουν στην πράξη ότι η διαδικασία εγκρίσεων μιας επένδυσης στην Ευρώπη είναι 3 φορές περισσότερο χρονοβόρα και δαπανηρή απ’ ό,τι στις ΗΠΑ. Επιπλέον, μόλις ξεκινήσει η παραγωγή στις ΗΠΑ (υπολογίζεται στα τέλη του 2027) η Cenergy θα μπορεί να «εξάγει» από τις ΗΠΑ σε όρους δολαρίου και να προσθέτει τα EBITDA στον ενοποιημένο ισολογισμό του 2028.

Προσεχώς… αεροπορικός τουρισμός

-Έρχεται ο… αεροπορικός τουρισμός: Την Πέμπτη θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η Επιτροπή για τον αεροπορικό τουρισμό που συστάθηκε αρχικά το 2023 και επανασυστάθηκε τον Απρίλιο του 2024 από το υπουργείο Υποδομών σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού. Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Βασίλης Οικονόμου προανήγγειλε χθες, σε συνέδριο των ξενοδόχων στη Ζάκυνθο, την πρώτη συνεδρίαση. Σε αυτή, όπως επεσήμανε, θα συζητηθεί και το θέμα των υδροπλάνων, η έναρξη των οποίων -να προσθέσει η στήλη- μετατίθεται συνεχώς προς τα πίσω. Ο αεροπορικός τουρισμός -για σαφώς «γερά» πορτοφόλια, τα οποία έχει ανάγκη ο ελληνικός τουρισμός- αφορά τη χρήση περιφερειακών αεροδρομίων για μικρά ιδιωτικά αεροσκάφη. Ενδεικτικά ο Β. Οικονόμου ανέφερε το αεροδρόμιο των Μεγάρων ως μία υποδομή που θα μπορούσε να φιλοξενήσει δραστηριότητες για το συγκεκριμένο κομμάτι.

Μια σημαντική αλλαγή στις μεταβιβάσεις ακινήτων

-Μια σημαντική νομοθετική αλλαγή πέρασε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, διευκολύνοντας όσους είναι ιδιοκτήτες ακινήτου, ήθελαν να το μεταβιβάσουν αλλά αντιμετώπιζαν ανυπέρβλητα γραφειοκρατικά εμπόδια. Μέχρι σήμερα, όταν -μέσα από νέες μετρήσεις- προέκυπτε ένα καινούργιο, ακριβέστερο εμβαδόν για ένα διαμέρισμα που επρόκειτο να μεταβιβαστεί, ο ιδιοκτήτης δεν είχε τη δυνατότητα να τροποποιήσει τα τετραγωνικά του συμβολαίου για το διαμέρισμά του. Έπρεπε να έχει τη συναίνεση των υπολοίπων ιδιοκτητών διαμερισμάτων, να αλλάξει τη «σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας» με τα «χιλιοστά» της οικοδομής, κάτι που πολύ συχνά ήταν δύσκολο και χρονοβόρο. Τώρα, με τον νέο νόμο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να τροποποιήσει μονομερώς το συμβόλαιό του, χωρίς να χρειάζεται η συναίνεση των γειτόνων, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζονται τα δικαιώματα όλων. Αυτό σημαίνει λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη ελευθερία για κάθε ιδιοκτήτη που θέλει να μεταβιβάσει το διαμέρισμά του.

Το «Προκοπίου effect» στη Lamda

-Στο 1,3 δισ. ευρώ έφτασε η κεφαλαιοποίηση της Lamda Development ακολουθώντας μια σταθερά ανοδική πορεία, ιδιαίτερα μετά τις 17 Σεπτεμβρίου, ημέρα που ανακοινώθηκε η συμφωνία των 120 εκατ. ευρώ της Lamda Development με τον εφοπλιστή Γ. Προκοπίου στο Ελληνικό. Η Skiti Enterprises αγόρασε τα οικόπεδα για να αναπτύξει συγκρότημα γραφείων αλλά και ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, επενδύοντας συνολικά 500 εκατ. ευρώ. Από τότε, η μετοχή της Lamda ανεβαίνει αργά αλλά σταθερά, με αυξημένο όγκο συναλλαγών, σημάδι ότι και άλλοι θέλουν να έχουν συμμετοχή στο «Προκοπίου effect». Η Eurobank Securities εκτιμά ότι η αξία της Lamda Development στην τρέχουσα τιμή (7,7 ευρώ) αποτιμά μόνο την αξία της γης και των υποδομών στο Ελληνικό, αλλά θα αυξηθεί έως και τα 9,5 ευρώ καθώς θα εξελίσσεται το έργο.

Οι ξένοι πουλάνε

-Μόνη της η Alpha Bank δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος της χθεσινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο. Η Coca Cola δεν μπορούσε να βοηθήσει γιατί εκδηλώθηκαν σημαντικές πιέσεις στη μετοχή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ η Εθνική και η Cenergy αναζητούσαν αγωνιωδώς τις νέες ισορροπίες μετά τη νέα διεθνοποίηση του μετοχολογίου τους. Η Lamda Development, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο Σαράντης και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ προσπάθησαν να βοηθήσουν την κατάσταση και τελικά πέτυχαν να κλείσει ο Γενικός Δείκτης με μικρή πτώση -0,17% στις 1.417 μονάδες με αξία συναλλαγών που μόλις πέρασε τα 101 εκατ. ευρώ (5,3 εκατ. € σε πακέτα). Η χρηματιστηριακή αγορά αγνοεί επιδεικτικά τις διθυραμβικές εκθέσεις της UBS, Goldman Sachs και Global X και επικεντρώνεται περισσότερο στα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι για 5 διαδοχικούς μήνες οι ξένοι πωλητές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι περισσότεροι από τους αγοραστές. Το κλίμα στις διεθνείς αγορές δεν είναι ευνοϊκό χωρίς όμως να εμπνέει και μεγάλες ανησυχίες – εκτός, φυσικά, από τις απρόβλεπτες γεωπολιτικές εξελίξεις. Ούτε η Aegean που ανακοίνωσε χθες αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης ούτε ο ΟΠΑΠ, ούτε ο ισχυρός ΤΙΤΑΝ κράτησαν το θετικό πρόσημο, επομένως η συνεδρίαση κύλησε χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις. Ξεχώρισαν δύο πακέτα με διαφορά μερικών δευτερολέπτων: Στις 12:39 και στις 12:39:38 άλλαξαν χέρια ένα πακέτο 400.000 και ένα άλλο 600.000 μετοχών της Intralot, συναλλαγές που -σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς- αφορούν βασικό μέτοχο της Intracom Holdings.

Το χρυσάφι και τα χρέη

-Η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί κατά 53% τα τελευταία 3 χρόνια προσφέροντας απόδοση σχεδόν διπλάσια από την απόδοση του δείκτη S&P 500 που πετάει σε επίπεδα ρεκόρ. Τους τελευταίους 12 μήνες ο χρυσός έχει αυξηθεί κατά 34%. Η ιστορία και η στατιστική διδάσκουν ότι διαχρονικά η τιμή του χρυσού «φουσκώνει» πάντα πριν από μια μεγάλη ύφεση. Το είδαμε να συμβαίνει πριν από την πετρελαϊκή κρίση του 1973, την κρίση του 1980 αλλά και πριν από την κρίση της Lehman Brothers το 2008. Σήμερα βλέπουμε ότι τα -επισήμως ανακοινωθέντα- παγκόσμια αποθέματα χρυσού έφτασαν τα 1.170 εκατομμύρια ουγγιές, υψηλότερα ακόμη και από την εποχή που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον ετοιμαζόταν να σπάσει τη σύνδεση του δολαρίου ΗΠΑ με τον χρυσό, το 1971. Αυτό που σήμερα φοβούνται οι αγορές, εκτός από τη γεωπολιτική ένταση, είναι η «παγκόσμια φούσκα δημοσίου χρέους». Η υπερχρέωση δεν είναι προνόμιο της μικρής Ελλάδας. Αφορά και τις χώρες των G7: Ιαπωνία: 255% του ΑΕΠ, Ιταλία: 139%, Ηνωμένες Πολιτείες: 123%, Γαλλία: 112%, Καναδάς: 105%, Ηνωμένο Βασίλειο: 104%. Η Γερμανία ξεχωρίζει με Δημόσιο Χρέος μόλις στο 64% του ΑΕΠ, αλλά η χώρα ήδη ολοκληρώνει τη δεύτερη διαδοχική χρονιά με ύφεση, αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, αλλά και αιφνιδιαστική όσο και πιεστική ανάγκη αύξησης των αμυντικών της δαπανών.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr