Tουρισμός: Τα σημάδια κόπωσης, το παγκόσμιο μερίδιο του 3% της Ελλάδας και οι χαμένες… ταχύτητες της 30ετίας

Tουρισμός: Τα σημάδια κόπωσης, το παγκόσμιο μερίδιο του 3% της Ελλάδας και οι χαμένες… ταχύτητες της 30ετίας

«Το μερίδιο του ελληνικού τουρισμού παγκοσμίως είναι της τάξεως του 3% όταν το μερίδιο του ΑΕΠ της Ελλάδας διεθνώς είναι μόλις 0,2%. Και αυτό τα λέει όλα για τη σημασία του κλάδου στην ελληνική οικονομία» λένε οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας

tourismos_ar
Σημάδια κόπωσης, παρά την αύξηση στους αριθμούς των εισπράξεων και των αφίξεων, καταγράφονται πλέον σε πολλούς δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς για έναν κλάδο όπως είναι ο ελληνικός τουρισμός με παγκόσμιο μερίδιο 3% που εξακολουθεί να κινείται όμως με καθυστερήσεις 30 και πλέον ετών.

Από το βήμα του περιφερειακού συνεδρίου των ξενοδόχων χθες στη Ζάκυνθο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Χατζής αναφέρθηκε σε μία σύνθετη, νέα πραγματικότητα, γεμάτη προκλήσεις για τον κλάδο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «παρατηρούνται ήδη σημάδια κόπωσης σε πολλούς δημοφιλείς προορισμούς της χώρας», προτάσσοντας παράλληλα και μερικά από τα μεγάλα ζητήματα για τον κλάδο: Πέραν του μείζονος ζητήματος των υποδομών, οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις πλήττουν περαιτέρω από το 2025 την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και των ελληνικών ξενοδοχείων που ενώ παράγουν 10,5 δισ. ευρώ εσόδων σε ετήσια βάση επιβαρύνονται εξακολουθητικά και υπέρμετρα σε σύγκριση με άλλους κλάδους και κυρίως τη βραχυχρόνια μίσθωση η οποία παραμένει ανεξέλεγκτη όπως ανέφερε ο κ. Χατζής. Eπισημαίνεται εδώ ότι με βάση το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του έτους 2025, που κατατέθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, για το 2025 τα έσοδα το 2025 από το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση στα ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα εκτιμώντας στα 203 εκατ. ευρώ. «Δεν είναι η ώρα τώρα να φορολογούμε τα έσοδα του τουρισμού» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Πανικός στη Φλόριντα για τον Μίλτον: Περιμένουν πάνω από 5 μέτρα ύψος νερού - Δραματικές εικόνες από την εκκένωση

Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος στον Δημήτρη Δανίκα για τη βία ανηλίκων: «Οι γονείς χρειάζονται ψυχολόγο, όχι τα παιδιά»

Η ακτινογραφία του πόθεν έσχες Κασσελάκη: Το χαρτοφυλάκιο των $4 εκατ., τα ακίνητα και τα δάνεια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης