Τρίτη σερί πτώση με τραπεζικά «βαρίδια» στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τρίτη σερί πτώση με τραπεζικά «βαρίδια» στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Υπό των 1.420 μονάδων ο Γενικός Δείκτης - Μεγάλα πακέτα σε Εθνική και Τράπεζα Κύπρου - Ποιες μετοχές δέχθηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις και ποιες έβγαλαν αντίδραση

4715017
Οι πωλητές διατήρησαν για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση τα ηνία στο ελληνικό χρηματιστήριο, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στις παρυφές των 1.420 μονάδων. Η εγχώρια αγορά έδειξε να μην επηρεάζεται από την ένταξη του Χ.Α. σε watch list από τον FTSE Russell για πιθανή αναβάθμισή του στις ανεπτυγμένες αγορές. Ο τραπεζικός τομέας βρέθηκε ξανά στο «μάτι του κυκλώνα», με τις ΕΤΕ και Τρ. Κύπρου να πρωταγωνιστούν λόγω των placements, που έφεραν μεγάλα πακέτα σε αμφότερους τους τίτλους.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης (9/10) ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 8,02 μονάδες ή -0,56% και έκλεισε στις 1.419,27 μονάδες, κινούμενος μεταξύ των 1.418,38 (χαμηλό ημέρας) και των 1.430,77 μονάδων. Ο ΓΔ έχει χάσει -1,29% στο τριήμερο, ενώ παράλληλα έχει ολοκληρώσει στο «κόκκινο» τις 8 από τις τελευταίες 9 συνόδους, με τις σωρευτικές απώλειες να «αγγίζουν» το -3,53%.

Ξεπέρασε το -1% η ποσοστιαία πτώση του τραπεζικού δείκτη, με την Τράπεζα Κύπρου να διολισθαίνει πάνω από -10%. Η «βουτιά» της συγκεκριμένης μετοχής οφείλεται στο placement που έλαβε χώρα για το 3% του μετοχικού κεφαλαίου της. Η συναλλαγή έγινε στα 4,2 ευρώ με discount 13,4% συγκριτικά με το χθεσινό κλείσιμο στα 4,85 ευρώ. Αυτή την απόσταση έσπευσαν να καλύψουν σήμερα οι πωλητές.

Στον απόηχο του placement, πέρασαν μέσω του Χ.Α. δύο μεγάλα πακέτα αθροιστικής αξίας 56,7 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη ένα πακέτο της Εθνικής Τράπεζας άλλαξε «χέρια» έναντι 24,745 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν τα βασικά στοιχεία από τις προαναφερθείσες πράξεις:
Κλείσιμο
  • 14:18 Εθνική – 3.289.784 τεμάχια, στα 7,522 ευρώ ανά μετοχή (συνολική αξία 24.745.755,248 ευρώ)
  • 14:39 Τράπεζα Κύπρου – 6,775 εκατ. τεμάχια, στα 4,2 ευρώ ανά μετοχή (συνολική αξία 28,455 εκατ. ευρώ)
  • 14:42 Τράπεζα Κύπρου – 6,725 εκατ. τεμάχια, στα 4,2 ευρώ ανά μετοχή (συνολική αξία 28,245 εκατ. ευρώ)
«Αναχώματα» με τα ισχυρά τους κέρδη έθεσαν η Jumbo και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Στην περίπτωση της πρώτης, ως θετικός καταλύτης λειτούργησε η αύξηση των πωλήσεων κατά 7% στο 9μηνο. Επιπλέον, εντός του τρέχοντος μήνα αναμένεται να λειτουργήσουν δύο νέα υπερ-καταστήματα σε Ρουμανία και Κύπρο.

Όσο για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο τίτλος κινείται στους ρυθμούς του deal με τη Latsco για το 10% της Αττικής Οδού. Μάλιστα, η Axia Research τόνισε τα οφέλη της εν λόγω συμφωνίας, δίνοντας παράλληλα τιμή στόχο τα 27,4 ευρώ για τη μετοχή και επαναλαμβάνοντας τη σύσταση buy.

Πού στρέφουν την προσοχή τους οι επενδυτές

Σύμφωνα με αναλυτές, δεσμεύεται μεγάλο μέρος της διαθέσιμης ρευστότητας στην εγχώρια αγορά, καθώς αμέσως μετά την ολοκλήρωση του placement για το 10% της ΕΤΕ ήρθε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Cenergy Holdings. Η ενίσχυση του free float αμφότερων των τίτλων αναμένεται να λειτουργήσει ευεργετικά μακροπρόθεσμα, δημιουργώντας κλίμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές τους. Την επόμενη εβδομάδα σειρά έχει η ΑΜΚ της Attica Bank.

Σε θετικό καταλύτη αναδεικνύεται το σήμα αναβάθμισης που έδωσε ο FTSE Russell. Ο οίκος αξιολόγησης ενέταξε την Ελλάδα σε watch list (λίστα παρακολούθησης) για ενδεχόμενη αναταξινόμηση, σε «βάθος» 12-18 μηνών, από τις προηγμένες αναδυόμενες στις ανεπτυγμένες αγορές. Σύμφωνα με την Eurobank Equities, η εξέλιξη αυτή δίνει μία αναπάντεχη, αλλά συνάμα ευπρόσδεκτη ώθηση στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Παραμένει στο προσκήνιο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς ο όμιλος έχει συνάψει deal με τη Latsco, σύμφωνα με το οποίο το family office θα αποκτήσει ποσοστό 10% στην παραχώρηση της Αττικής Οδού. Το τίμημα για τη συναλλαγή συμφωνήθηκε στα 77 εκατ. ευρώ και αντανακλά σε premium 15%. Θετική εξέλιξη η συμφωνία κατά την Axia Research, η οποία δίνει τιμή στόχο 27,4 ευρώ για τη μετοχή.

Για σήμερα ήταν προγραμματισμένο το road show της ΕΧΑΕ για τις εισηγμένες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Φρανκφούρτη. Το παρών θα δώσουν οι εξής 12 εταιρείες: ΟΠΑΠ, Motor Oil, Metlen, Lamda Development, HELLENiQ ENERGY, ΑΔΜΗΕ, Austriacard, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Profile, Optima Bank και Πλαστικά Θράκης. Είχε προηγηθεί στις 3 Οκτωβρίου το road show στο Παρίσι, που πραγματοποίησε η ΕΧΑΕ σε συνεργασία με τη Société Générale. Ακολουθεί το road show στο Λονδίνο, το διήμερο 2-3 Δεκεμβρίου για τις εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, σε συνεργασία με τη Morgan Stanley.

Σε χαμηλούς ρυθμούς Wall Street και Ευρώπη

Θετικό το μομέντουμ στις διεθνείς αγορές, με τη Wall Street να «απορροφά» τους κραδασμούς που παρουσιάστηκαν στην έναρξη της εβδομάδας. Μεγάλες κερδισμένες οι Big Tech με πρωταγωνίστρια την Nvidia. Σταθεροποιητικό το σημερινό ξεκίνημα, καθώς οι traders διατηρούν στάση αναμονής ενόψει των πρακτικών της Fed και των στοιχείων για τον πληθωρισμό (CPI).

Ανοδικές τάσεις επικρατούν πλέον στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Stoxx 600 να κερδίζει +0,35%. Σε ανοδικό έδαφος κινούνται οι βασικοί δείκτες σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Παρίσι, καθώς ενισχύονται κατά +0,3% με +0,6%. Στο -0,1% διαπραγματεύεται ο ισπανικός IBEX.

Τέλος, ήρθε η ώρα της διόρθωσης για τα κινεζικά χρηματιστήρια, μετά τα απανωτά «άλματα» στα υψηλά διετίας. Μεταξύ -6,5% και -8,2% οι απώλειες σε Σανγκάη και Σένζεν. Νέα πτώση -1,4% στο Χονγκ Κονγκ. Αντίθετα, σε τροχιά ανάκαμψης βρέθηκαν οι μετοχές στην Ιαπωνία, συμπορευόμενες με το rebound της Wall Street.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Πανικός στη Φλόριντα για τον Μίλτον: Περιμένουν πάνω από 5 μέτρα ύψος νερού - Δραματικές εικόνες από την εκκένωση

Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος στον Δημήτρη Δανίκα για τη βία ανηλίκων: «Οι γονείς χρειάζονται ψυχολόγο, όχι τα παιδιά»

Η ακτινογραφία του πόθεν έσχες Κασσελάκη: Το χαρτοφυλάκιο των $4 εκατ., τα ακίνητα και τα δάνεια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης