Πιο εύκολες οι μεταβιβάσεις ακινήτων - Ποια προβλήματα λύνει ο νέος νόμος

Πιο εύκολες οι μεταβιβάσεις ακινήτων - Ποια προβλήματα λύνει ο νέος νόμος

Σκοπός του νέου νόμου ήταν να αντιμετωπίσει ζητήματα τα οποία αναφύονταν κατά τη μεταβίβαση ακινήτων

akinita_arthro
Με τον προσφάτως δημοσιευθέντα Νόμο 5142/2024 (ΦΕΚ Α' 158/04.10.2024) ρυθμίστηκαν, ανάμεσα σε άλλα, και ζητήματα τα οποία δημιουργούσαν προσκόμματα κατά τη μεταβίβαση ακινήτων.

Ειδικότερα, ένας ιδιοκτήτης ακινήτου δύναται πλέον μονομερώς να προβαίνει σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της σύστασης της οριζόντιας ή καθέτου ιδιοκτησίας του, καθώς και των παρακολουθημάτων ή των χώρων αποκλειστικής χρήσης αυτών, εφόσον υφίστανται αποκλίσεις της σύστασης από τη σημερινή κατάσταση του ακινήτου όπως αυτή αποτυπώνεται στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα του κτιρίου ή της αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας.

Δηλαδή, δύναται ο ιδιοκτήτης και εν δυνάμει πωλητής να προβαίνει μονομερώς στις αναγκαίες ενέργειες αναφορικά με το ακίνητο του, πριν τη μεταβίβασή του και συνεπώς επιλύονται ζητήματα τυχόν λανθασμένων εμβαδομετρήσεων ή μη ορθών αναφορών ως προς την επιτρεπόμενη χρήση του ακινήτου.

Επιπρόσθετα, με τον ανωτέρω νόμο επιλύονται ζητήματα τυχόν αποκλίσεων του εμβαδού οικοπέδων ή γηπέδων ή οριζόντιων ή κάθετων ιδιοκτησιών εντός του γενικά αποδεκτού ορίου ανοχής του δύο τοις εκατό (2%). Ρυθμίζεται πλέον νομοθετικά πως σε περιπτώσεις οικοπέδων ή γηπέδων, επί των οποίων έχουν συσταθεί οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες, αυτοτελών οριζοντίων ιδιοκτησιών και/ή τμημάτων αποκλειστικής χρήσης καθέτων ιδιοκτησιών, μετρήσεις εμβαδού με απόκλιση έως δύο τοις εκατό (2%) από τις αναγραφόμενες στις πράξεις σύστασης θεωρούνται αποδεκτές και ως εκ τούτου δεν απαιτείται η τροποποίηση ή διόρθωση των πράξεων σύστασης και των τίτλων κτήσης, προκειμένου να καταστεί ευχερής η μεταβίβαση αυτών ή η σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί αυτών.

Κλείσιμο
Τέλος, εισάγεται η δυνατότητα ο ιδιοκτήτης οριζοντίου ιδιοκτησίας με μονομερή συμβολαιογραφική πράξη και χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη, προς τούτο, γνώμη των λοιπών συνιδιοκτητών, να μεταφέρει δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης της συγκεκριμένης οριζόντιας ιδιοκτησίας, όπως για παράδειγμα θέσης στάθμευσης ή αποθηκευτικού χώρου σε έτερη οριζόντια ιδιοκτησία της οποίας είναι, επίσης, ιδιοκτήτης και η οποία βρίσκεται στην ίδια οικοδομή. Προϋπόθεση του ως άνω είναι η οριζόντια ιδιοκτησία στην οποία μεταφέρεται το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης να μην διαθέτει, ήδη, δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης ιδίου σκοπού.

Στα ευνοϊκά μέτρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αναφέρθηκε χθες και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ.



Ειδήσεις σήμερα:

Οι σφοδροί άνεμοι του τυφώνα Μίλτον «ξήλωσαν» τμήματα της στέγης θολωτού σταδίου στη Φλόριντα - Δείτε βίντεο

Ο Τζορτζ Μπάλντοκ ήταν νεκρός επί τουλάχιστον 5 ώρες μέσα στην πισίνα - Θρήνος για τον θάνατο του 31χρονου ποδοσφαιριστή

Viral η φωτογραφία γαμπρού που κάθεται και δουλεύει στο λάπτοπ κατά τη δεξίωση του γάμου του - «Θλιβερό»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης