Πιο εύκολες οι μεταβιβάσεις ακινήτων - Ποια προβλήματα λύνει ο νέος νόμος

Σκοπός του νέου νόμου ήταν να αντιμετωπίσει ζητήματα τα οποία αναφύονταν κατά τη μεταβίβαση ακινήτων

Με τον προσφάτως δημοσιευθέντα Νόμο 5142/2024 (ΦΕΚ Α' 158/04.10.2024) ρυθμίστηκαν, ανάμεσα σε άλλα, και ζητήματα τα οποία δημιουργούσαν προσκόμματα κατά τη μεταβίβαση ακινήτων.

Ειδικότερα, ένας ιδιοκτήτης ακινήτου δύναται πλέον μονομερώς να προβαίνει σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της σύστασης της οριζόντιας ή καθέτου ιδιοκτησίας του, καθώς και των παρακολουθημάτων ή των χώρων αποκλειστικής χρήσης αυτών, εφόσον υφίστανται αποκλίσεις της σύστασης από τη σημερινή κατάσταση του ακινήτου όπως αυτή αποτυπώνεται στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα του κτιρίου ή της αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας.

Δηλαδή, δύναται ο ιδιοκτήτης και εν δυνάμει πωλητής να προβαίνει μονομερώς στις αναγκαίες ενέργειες αναφορικά με το ακίνητο του, πριν τη μεταβίβασή του και συνεπώς επιλύονται ζητήματα τυχόν λανθασμένων εμβαδομετρήσεων ή μη ορθών αναφορών ως προς την επιτρεπόμενη χρήση του ακινήτου.

Επιπρόσθετα, με τον ανωτέρω νόμο επιλύονται ζητήματα τυχόν αποκλίσεων του εμβαδού οικοπέδων ή γηπέδων ή οριζόντιων ή κάθετων ιδιοκτησιών εντός του γενικά αποδεκτού ορίου ανοχής του δύο τοις εκατό (2%). Ρυθμίζεται πλέον νομοθετικά πως σε περιπτώσεις οικοπέδων ή γηπέδων, επί των οποίων έχουν συσταθεί οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες, αυτοτελών οριζοντίων ιδιοκτησιών και/ή τμημάτων αποκλειστικής χρήσης καθέτων ιδιοκτησιών, μετρήσεις εμβαδού με απόκλιση έως δύο τοις εκατό (2%) από τις αναγραφόμενες στις πράξεις σύστασης θεωρούνται αποδεκτές και ως εκ τούτου δεν απαιτείται η τροποποίηση ή διόρθωση των πράξεων σύστασης και των τίτλων κτήσης, προκειμένου να καταστεί ευχερής η μεταβίβαση αυτών ή η σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί αυτών.

Τέλος, εισάγεται η δυνατότητα ο ιδιοκτήτης οριζοντίου ιδιοκτησίας με μονομερή συμβολαιογραφική πράξη και χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη, προς τούτο, γνώμη των λοιπών συνιδιοκτητών, να μεταφέρει δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης της συγκεκριμένης οριζόντιας ιδιοκτησίας, όπως για παράδειγμα θέσης στάθμευσης ή αποθηκευτικού χώρου σε έτερη οριζόντια ιδιοκτησία της οποίας είναι, επίσης, ιδιοκτήτης και η οποία βρίσκεται στην ίδια οικοδομή. Προϋπόθεση του ως άνω είναι η οριζόντια ιδιοκτησία στην οποία μεταφέρεται το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης να μην διαθέτει, ήδη, δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης ιδίου σκοπού.

Στα ευνοϊκά μέτρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αναφέρθηκε χθες και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ.



Ειδήσεις σήμερα:

Οι σφοδροί άνεμοι του τυφώνα Μίλτον «ξήλωσαν» τμήματα της στέγης θολωτού σταδίου στη Φλόριντα - Δείτε βίντεο

Ο Τζορτζ Μπάλντοκ ήταν νεκρός επί τουλάχιστον 5 ώρες μέσα στην πισίνα - Θρήνος για τον θάνατο του 31χρονου ποδοσφαιριστή

Viral η φωτογραφία γαμπρού που κάθεται και δουλεύει στο λάπτοπ κατά τη δεξίωση του γάμου του - «Θλιβερό»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr