Χρηματιστήριο Αθηνών: Σημάδια ανάκαμψης μετά την τριήμερη πτώση

Στις παρυφές των 1.420 μονάδων ο Γενικός Δείκτης - Η εγχώρια αγορά επηρεάζεται από τα placements και τις αυξήσεις κεφαλαίου

Σε ήπια ανοδικό έδαφος κινείται σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να παίρνουν τα ηνία έπειτα από τρεις διαδοχικές πτώσεις. Ωστόσο, το rebound είναι αναιμικό και η Αθήνα δείχνει να μην ευθυγραμμίζεται με το ράλι των διεθνών αγορών. Παράλληλα, κινείται στους ρυθμούς της ένταξης από τον FTSE Russell στον προθάλαμο των ανεπτυγμένων αγορών.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης (10/10) ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά +0,11% στις 1.420,90 μονάδες, κινούμενος μεταξύ των 1.420,03 (χαμηλό ημέρας) και των 1.422,30 μονάδων (υψηλό ημέρας). Σύμφωνα με αναλυτές, η πλησιέστερη στήριξη εντοπίζεται στις 1.415 μονάδες και η αντίσταση στις 1.440 μονάδες.

Η εγχώρια αγορά ανακάμπτει με ώθηση εν μέρει από το κλίμα ικανοποίησης που επικρατεί στα ξένα χρηματιστήρια, καθώς αυξάνεται η risk-on διάθεση των επενδυτών που τροφοδοτείται από τα μέτρα τόνωσης της κινεζικής οικονομίας και τα νέα ρεκόρ στη Wall Street. Θετικός καταλύτης τα πρακτικά της Fed, όπου δίνεται «σήμα» για νέες ισχυρές μειώσεις των επιτοκίων.

Σχετικά με την ΑΜΚ της Cenergy Holdings, ύψους 200 εκατ. ευρώ, η ισχυρή ζήτηση είχε ως αποτέλεσμα τον καθορισμό των 9 ευρώ ως ελάχιστη τιμή συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το τελικό εύρος θα διαμορφωθεί μέσω της θεσμικής προσφοράς, με τη διοίκηση της εισηγμένης να εκφράζει την ικανοποίησή της. Η περίοδος προσφοράς λήγει σήμερα το απόγευμα στις 16:00 ώρα Ελλάδος. Αμέσως μετά η «σκυτάλη» περνά στην Attica Bank, καθώς την Παρασκευή ξεκινά η διαδικασία για την ΑΜΚ των 735 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τη Metlen, ολοκλήρωσε με επιτυχία την έξοδό της στις αγορές με 5ετές πράσινο ομόλογο, συγκεντρώνοντας 750 εκατ. ευρώ έναντι του αρχικού στόχου των 500 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν έντονο, με προσφορές που ξεπέρασαν τα 2,4 δισ. ευρώ, και το τελικό επιτόκιο μειώθηκε στο 4%, από το αρχικό guidance που είχε καθοριστεί στο 4,5%. Για το ομόλογο της Metlen τοποθετήθηκε η πλατφόρμα του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, τονίζοντας πως διεκπεραιώθηκε από γραφεία υψηλής απόδοσης. Το listing του ομίλου στο LSE αναμένεται να πραγματοποιηθεί το α’ τρίμηνο του 2025.

Η προσοχή παραμένει στραμμένη στην Τράπεζα Κύπρου. Η CarVal προχώρησε την πώληση του 3% της συμμετοχής της στην τράπεζα μέσω τοποθέτησης σε θεσμικούς επενδυτές, έναντι 4,2 ευρώ ανά μετοχή. Μετά το placement, το ποσοστό της CarVal ανέρχεται σε περίπου 6%.

Παράλληλα, ανοίγει ο «δρόμος» για την ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τη Masdar, καθώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ άναψε το «πράσινο φως». Ευεργετικά λειτουργεί για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η είσοδος του Latsco Family Office στη θυγατρική που ελέγχει την Αττική Οδό.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ο τυφώνας Μίλτον χτυπάει τη Φλόριντα, αναφορές για νεκρούς στην κομητεία Σεντ Λούσι - Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Τζορτζ Μπάλντοκ: Η ιστορία της ζωής του άτυχου ποδοσφαιριστή, που πέθανε μόλις στα 31 του χρόνια - Ήταν πατέρας ενός παιδιού

Τραγωδία στη Γλυφάδα: Νεκρός ανασύρθηκε από την πισίνα του σπιτιού του ο Μπάλντοκ του Παναθηναϊκού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr