Με αλλαγές οι φορολογικές δηλώσεις του 2025 - Μπόνους 4% για όσους καταθέσουν πρώτοι

Με αλλαγές οι φορολογικές δηλώσεις του 2025 - Μπόνους 4% για όσους καταθέσουν πρώτοι

Πρόστιμα σε διοικητές φορέων που καθυστερούν στοιχεία - Καρότο και μαστίγιο για «εξπρές» υποβολές δηλώσεων φόρου εισοδήματος - Οι παγίδες για τους συνεπείς

Forologikes_Diloseis
Νέα ήθη στις υποβολές φορολογικών δηλώσεων από το 2025. Με κίνητρα αλλά και ποινές, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σκοπεύει να συμπιέσει σε μόλις 4 μήνες τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων, αποκλείοντας στο εξής τις απανωτές παρατάσεις που είχαν καταστεί θεσμός στη χώρα μας.

Θα επιβραβεύει με μεγαλύτερη έκπτωση φόρου όσους υποβάλουν πιο γρήγορα τη δήλωση Ε1, θα περιορίσει την ελάφρυνση στους φορολογούμενους «της τελευταίας στιγμής», αλλά και θα τιμωρεί τους διοικητές ή διευθυντές φορέων μισθοδοσίας (του δημοσίου κατά κύκλιο λόγο) αν καθυστερούν την προσυμπλήρωση των εισοδημάτων των φορολογουμένων, δημιουργώντας πρόβλημα στους πολίτες, στους λογιστές τους και σε όλη τη διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, με νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή, από το 2025 θα προβλέπεται:

1. μόνιμη περίοδος υποβολής φορολογικών δηλώσεων, από Μάρτιο έως Ιούνιο. Το χρονοδιάγραμμα θα καθορίζεται πλέον «δια νόμου» και η διαδικασία δεν θα ξεκινά ή θα τελειώνει με ad hoc αποφάσεις και διορίες που αλλάζουν κάθε χρόνο.

2. «μπόνους» συνέπειας με έκπτωση φόρου 4% (η μεγαλύτερη που έχει δοθεί ποτέ) σε όσους σπεύσουν να υποβάλουν πρώτοι δήλωση Ε1, από τον Μάρτιο κιόλας, αμέσως μόλις ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Η έκπτωση θα παραμείνει στο 3% (όσο ισχύει σήμερα) για όσους επιλέξουν να υποβάλουν τη δήλωση στα μέσα της περιόδου. Η έκπτωση θα μειώνεται στο 2% για όσους υποβάλουν δήλωση προς τη λήξη της διορίας, τον Ιούνιο.

3. Πρόστιμα θα επιβάλλονται πλέον σε όσους αμελήσουν υποβάλουν εγκαίρως τη δήλωση, που θα είναι κλειδωμένη και θα απαιτείται να περάσει νέος νόμος από τη Βουλή, αν τυχόν χρειαστεί να αλλάξει.

4. Για πρώτη φορά, θα καθορίζονται και θα επιβάλλονται συγκεκριμένες ποινές σε φορείς μισθοδοσίας (εργοδότες, ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιο, ΟΠΕΚΑ κλπ) που το είχαν κάνει σύστημα -ελλείψει τιμωρίας- να μην αποστέλλουν ως είχαν υποχρέωση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου τα στοιχεία εισοδημάτων των φορολογουμένων δικαιούχων, όπως προβλέπεται να γίνεται κάθε χρόνο προκειμένου να προσυμπληρωθούν και να υποβληθούν εγκαίρως οι φορολογικές δηλώσεις των πολιτών. Σε περίπτωση ασυνέπειας και καθυστερήσεων αποστολής των στοιχείων εισοδημάτων (που έφταναν να παραδίδονται μέχρι και τον Μάιο ή Ιούνιο αντί τον Φεβρουάριο) οι υπεύθυνοι των φορέων θα πληρώνουν πρόστιμο της τάξεως των 2.500 ευρώ από την τσέπη τους.

Παγίδες και κίνδυνοι

Παρόλα αυτά, μένει να φανεί αν το πρόστιμο αυτό μπορεί να σταθεί αρκετό για να μην ανακύπτουν συνεχώς προβλήματα που οδηγούν σε παρατάσεις ή αν, αντιθέτως, προκαλέσει νέα και μεγαλύτερα προβλήματα στους πολίτες, την αγορά και στο ίδιο το κράτος.

Κλείσιμο
Για παράδειγμα, εκφράζεται ανησυχία μήπως, προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα, οι υπεύθυνοι μισθοδοσίας επιλέξουν να αποστέλλουν εγκαίρως αλλά «όπως-όπως» τα στοιχεία εισοδήματος των δικαιούχων (συνταξιούχων, μισθωτών κλπ). Σε τέτοια περίπτωση, η εμπρόθεσμη αποστολή θα περιείχε λάθη που θα δημιουργούσε προβλήματα στους πολίτες και στους λογιστές, στην περίπτωση που εκ των υστέρων -και χωρίς κυρώσεις- οι υπεύθυνοι αποστείλουν νέα διορθωμένα στοιχεία, ακόμα και αφού οι υπόχρεοι έχουν ήδη υποβάλει τις δηλώσεις τους.

Σε τέτοια περίπτωση, οι πολίτες θα κινδύνευαν και πάλι να υποστούν κυρώσεις και πρόστιμα, αν δεν κάνουν (ξανά και ξανά ενδεχομένως) τροποποιητικές δηλώσεις για να διορθώνουν τα στοιχεία που οι φορείς απέστειλαν εμπρόθεσμα μεν, αλλά λανθασμένα δε.

Πηγή: newmoney

Ειδήσεις σήμερα:

Μπακασέτας: Ντροπή για ορισμένους δημοσιογράφους...

Κασσελάκης: Το συνέδριο θα αποφανθεί αν είμαι πρόεδρος - Καληνύχτα, κουράστηκα, απαντά ο Πολάκης

Θρίαμβος της Εθνικής Ελλάδας στο Γουέμπλεϊ - Κέρδισαν την Αγγλία 2-1, το πήραν για τον Μπάλντοκ - Δείτε τα γκολ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης