Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπια ανάκαμψη στο φινάλε μίας πτωτικής εβδομάδας

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπια ανάκαμψη στο φινάλε μίας πτωτικής εβδομάδας

«Φρένο» στο τετραήμερο σερί απωλειών - Υπό των 1.400 μονάδων το πλησιέστερο σημείο στήριξης - Έχει «απορροφηθεί» μεγάλο μέρος της διαθέσιμης ρευστότητας

xrimatistirio
Σε επιλεκτικές κινήσεις αναλώνονται οι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο, στο τέλος μίας δύσκολης εβδομάδας καθώς προέρχεται από 4ήμερη διόρθωση και 9 πτώσεις στις τελευταίες 10 συνεδριάσεις. Το rebound προς το παρόν είναι «ασθενικό», με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει κοντά στο χαμηλό ενός μήνα που «χτύπησε» χθες.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής (11/10) ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά +0,25% και διαπραγματεύεται στις 1.415,13 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 1.415,71 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1.411,87 μονάδες. Μετά την απώλεια των 1.414 μονάδων την Πέμπτη, η κοντινότερη στήριξη για τον ΓΔ εντοπίζεται πλέον στις 1.394 μονάδες, που αποτελούν τον κινητό μέσο όρο (ΚΜΟ) 200 ημερών.

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές παραμένει θετικό, καθώς η Wall Street βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τα ιστορικά υψηλά της. Ταυτόχρονα, οι traders αναμένουν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το κινεζικό πακέτο τόνωσης, το οποίο έχει δώσει ώθηση στα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη.

Σε εγχώρια βάση, τα απανωτά placements, οι ομολογιακές εκδόσεις και οι αυξήσεις κεφαλαίου των εισηγμένων έχουν «απορροφήσει» μεγάλο μέρος της διαθέσιμης ρευστότητας, με το συνολικό ποσό να υπολογίζεται σε 3 δισ. ευρώ από την έναρξη της φετινής χρονιάς. Η είσοδος νέων κεφαλαίων δε φαίνεται στον ορίζοντα και οι ξένοι επενδυτές απέχουν, με αποτέλεσμα το Χ.Α. να περιορίζεται σε ανακύκλωση χρήματος, αδυνατώντας να διαχειριστεί την προσφορά που προκύπτει από τα νέα δεδομένα.

Κλείσιμο
«Στην “άνυδρη” λεωφόρο Αθηνών, των συγκεκριμένων σε αυτή τη φάση δυνατοτήτων, η απορρόφηση πολύτιμης ρευστότητας γίνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις ταυτόσημη ενός ελαφρά πτωτικού και ανησυχητικού καναλιού των τιμών σε Γενικό Δείκτη (ΓΔ) και επιμέρους αποτιμήσεις. Η πολύμηνη συσσώρευση του ΓΔ έχει αφήσει ουσιαστικά τους επενδυτές με τα κέρδη του Ιανουαρίου, καθώς έκτοτε το bottom line των διαφοροποιημένων χαρτοφυλακίων πιθανότατα… δεν εντυπωσιάζει», αναφέρει ο πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, κ. Πέτρος Στεριώτης, στο εβδομαδιαίο του σχόλιο για το Χρηματιστήριο και προσθέτει:

«Τα πολεμικά μέτωπα σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, το profit taking σε ιστορικά υψηλά και οι ενδείξεις ηπιότερης μείωσης των επιτοκίων παρέμβασης συντηρούν την απροθυμία ανάληψης επιπλέον επενδυτικών ρίσκων».

Στα 9 ευρώ καθορίστηκε η τελική τιμή διάθεσης των 22,22 εκατ. νέων μετοχών της Cenergy Holdings, που προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ζήτηση ήταν ισχυρή με συνολικές προσφορές περί των 400-500 εκατ. ευρώ. Η τιμή διάθεσης είναι ίδια για την ελληνική και τη βελγική δημόσια προσφορά, ενώ η κατανομή των μετοχών θα ανακοινωθεί την Τρίτη 15 Οκτωβρίου.

Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,03 ευρώ ανά μετοχή (0,0285 ευρώ καθαρό) διαπραγματεύεται σήμερα η εισηγμένη Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη. Παράλληλα, εισάγονται οι 137.597 νέες μετοχές της Alpha Bank που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, από 36 στελέχη της τράπεζας, σε τιμή διάθεσης 0,29 ευρώ ανά μετοχή.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Μπακασέτας: Ντροπή για ορισμένους δημοσιογράφους...

Κασσελάκης: Το συνέδριο θα αποφανθεί αν είμαι πρόεδρος - Καληνύχτα, κουράστηκα, απαντά ο Πολάκης

Θρίαμβος της Εθνικής Ελλάδας στο Γουέμπλεϊ - Κέρδισαν την Αγγλία 2-1, το πήραν για τον Μπάλντοκ - Δείτε τα γκολ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Δείτε Επίσης