Σκυλακάκης: Δεν καταργείται το πράσινο τιμολόγιο - Οι δύο νέοι τρόποι για την τιμολόγηση, τι είπε για το νυχτερινό τιμολόγιο

Μία από τις σημαντικές αλλαγές που θα εφαρμοστούν αφορά τους οικιακούς καταναλωτές που χρησιμοποιούν νυχτερινό τιμολόγιο

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, διευκρίνισε ότι το πράσινο τιμολόγιο δεν καταργείται και θα συνεχίσει να προσφέρεται σε όσους καταναλωτές το έχουν επιλέξει, παρά την κατάργηση της υποχρεωτικότητας για τους παρόχους από το 2025.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη, οι πάροχοι δεν θα είναι πλέον νομικά υποχρεωμένοι να το προσφέρουν σε νέους πελάτες, από την 1η Ιανουαρίου 2025, λόγω αλλαγών στην ευρωπαϊκή νομοθεσία που δεν επιτρέπει να υπάρχουν υποχρεωτικές ρυθμίσεις τιμολόγησης για αόριστο χρόνο.

Εν συνεχεία, πρόσθεσε: «Δηλαδή αν έρθει κάποιος νέος πελάτης δεν είναι υποχρεωμένος μετά από την 01/01 να το προσφέρει ο πάροχος. Κατά τη γνώμη μου θα το προσφέρουν σχεδόν όλοι αλλά δεν είναι νομικά υποχρεωμένος γιατί η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν μας επιτρέπει εις το διηνεκές να έχουμε υποχρεωτικότητες στην τιμολόγηση. Αυτό δεν ισχύει για αυτούς που ήδη έχουν πράσινο τιμολόγιο, ισχύει μόνο για τους καινούργιους.

Δυναμικό και σταθερό τιμολόγιο στο προσκήνιο

Ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι η μακροπρόθεσμη στρατηγική του Υπουργείου προβλέπει την επικράτηση δύο κύριων τύπων τιμολόγησης: το δυναμικό (πορτοκαλί) τιμολόγιο και το σταθερό τιμολόγιο. Το δυναμικό τιμολόγιο, το οποίο θα αφορά κυρίως επιχειρήσεις, θα ξεκινήσει σύντομα, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις διαθέτουν ήδη έξυπνους μετρητές, επιτρέποντάς τους να μειώσουν το κόστος ηλεκτρισμού. Ταυτόχρονα, το σταθερό τιμολόγιο θα ενθαρρυνθεί, ειδικά για μικρούς καταναλωτές που δεν έχουν τον χρόνο να παρακολουθούν τις διακυμάνσεις της αγοράς.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός ανέφερε: «Στο μάκρος του χρόνου θα έχουμε δύο κυρίως τρόπους τιμολόγησης. Το δυναμικό τιμολόγιο και το σταθερό τιμολόγιο, όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη».


Νέες ζώνες κατανάλωσης για το οικιακό ρεύμα

Μία από τις σημαντικές αλλαγές που θα εφαρμοστούν αφορά τους οικιακούς καταναλωτές που χρησιμοποιούν νυχτερινό τιμολόγιο. Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι το νυχτερινό τιμολόγιο θα αντικατασταθεί από ένα διζωνικό σύστημα με δύο ζώνες κατανάλωσης, προκειμένου να αντικατοπτρίζει καλύτερα τη ζήτηση ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

«Θα υπάρχουν δύο ζώνες κατανάλωσης. Γενικά, οι φθηνές τιμές θα είναι από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και πολλές ώρες το Σαββατοκύριακο, το οποίο είναι φθηνότερο», εξήγησε ο Υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι το ακριβές χρονικό διάστημα των ζωνών θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Επίσης, πρόσθεσε ότι οι καταναλωτές που ήδη διαθέτουν νυχτερινό τιμολόγιο θα μεταφερθούν αυτόματα στο νέο σύστημα, αλλά θα έχουν την επιλογή να επιλέξουν ένα ενιαίο τιμολόγιο εάν το επιθυμούν.

Η αξία της διαφάνειας των τιμών

Αναφερόμενος στο θέμα της διαφάνειας των τιμών, ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι η διατήρηση του πράσινου τιμολογίου, έστω και για έναν μόνο καταναλωτή, υποχρεώνει τους παρόχους να δημοσιοποιούν τις τιμές τους, κάτι που ενισχύει τη δυνατότητα σύγκρισης για τους καταναλωτές.

«Το πράσινο τιμολόγιο θεσμοθετήθηκε για να μπορούμε να συγκρίνουμε τις τιμές και αυτό το καταφέραμε. Αυτή η γνώση των τιμών είναι το κέρδος μας. Ακόμη και ένας μόνο καταναλωτής να μείνει στο πράσινο τιμολόγιο, οι πάροχοι θα είναι υποχρεωμένοι να ανακοινώνουν τις τιμές τους», τόνισε, προσθέτοντας πως η διαφάνεια αποτελεί ουσιαστικό όφελος για την αγορά.

Ειδικές ανάγκες και κατηγορίες καταναλωτών

Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις ιδιαίτερες ανάγκες ορισμένων κατηγοριών καταναλωτών, όπως οι συνταξιούχοι, τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ), οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα νοικοκυριά με μικρά παιδιά. Εξήγησε ότι η αλλαγή στις ζώνες κατανάλωσης έχει στόχο να βοηθήσει αυτές τις ομάδες να αξιοποιήσουν καλύτερα τις φθηνές τιμές της ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Όλοι αυτοί - έως τώρα - δεν μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τις φθηνές τιμές του μεσημεριού και χρειάζονται ενέργεια για καθημερινές ανάγκες όπως το μαγείρεμα και η θέρμανση. Με το νέο σύστημα τιμολόγησης, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καλύτερες τιμές», εξήγησε ο Υπουργός.

Μόνιμη παραμονή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας
Τέλος, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το αν η Ελλάδα μπορεί να αποχωρήσει από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ώστε να επιτύχει πιο σταθερές τιμές ρεύματος. Ο Υπουργός κατέστησε σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, καθώς η χώρα δεσμεύεται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες που ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

«Δεν μπορούμε να αποχωρήσουμε από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών. Είμαστε κράτος-μέλος της ΕΕ και πρέπει να ακολουθούμε τις συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές», κατέληξε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ειδήσεις σήμερα:

Μπακασέτας: Ντροπή για ορισμένους δημοσιογράφους...

Κασσελάκης: Το συνέδριο θα αποφανθεί αν είμαι πρόεδρος - Καληνύχτα, κουράστηκα, απαντά ο Πολάκης

Θρίαμβος της Εθνικής Ελλάδας στο Γουέμπλεϊ - Κέρδισαν την Αγγλία 2-1, το πήραν για τον Μπάλντοκ - Δείτε τα γκολ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr