ΣτΕ: Ανοίγει ο δρόμος για την υπαγωγή 600 λιμενεργατών στα βαρέα και ανθυγιεινά

ΣτΕ: Ανοίγει ο δρόμος για την υπαγωγή 600 λιμενεργατών στα βαρέα και ανθυγιεινά

Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους λιμενεργάτες της προβλήτας 2 και 3 του Λιμένος Πειραιώς

olp
Ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη υπαγωγή των λιμενεργατών της προβλήτας 2 και 3 του Λιμένος Πειραιώς στο καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών (ΒΑΕ), μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Η απόφαση του ΣτΕ ουσιαστικά δικαιώνει τους εργαζόμενους αναφέροντας στο σκεπτικό της ότι λόγω των συνθηκών εργασίας οι εργαζόμενοι στους Σταθμούς Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες 2 και 3 του Λιμένος Πειραιώς θα έπρεπε να έχουν υπαχθεί στο καθεστώς των ΒΑΕ από το 2012.

Το χρονικό που προηγήθηκε της απόφασης έχει ως εξής:

Μετά από απεργιακές κινητοποιήσεις των λιμενεργατών, η διοίκηση του ΕΦΚΑ εξέδωσε το 2018 εγκύκλιο με τη οποία οι εργαζόμενοι μπορούσαν να ενταχθούν στα ΒΑΕ αφού είχε προηγηθεί θετική εισήγηση από την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Κλείσιμο
Ακολούθως ο ΣΕΒ προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της εφαρμογής της εγκυκλίου μπλοκάροντας με μεγάλη χρονική περίοδο την ένταξη των εν λόγω εργαζόμενων στα ΒΑΕ.

Όπως ανέφεραν στις ανακοινώσεις τους τα σωματεία των λιμενεργατών «λόγω της μη ένταξης στα ΒΑΕ, οι συνάδελφοί τους αν και είχαν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια , υποχρεώνονταν να εργαστούν 5 ολόκληρα επιπλέον χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν χωρίς ΒΑΕ, σκαρφαλώνοντας στα 62 τους χρόνια στα 20 και 30 μέτρα».

Η υπαγωγή στα ΒΑΕ θα καταργήσει τα εμπόδια για την πρόωρη συνταξιοδότηση των περίπου 600 λιμενεργατών εντάσσοντάς τους στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους με καθεστώς ΒΑΕ.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Αλβανός που συνελήφθη στη Σωκράτους είχε καταδικαστεί το 2008 σε ισόβια για ναρκωτικά αλλά αποφυλακίστηκε το 2015

«Με έβαλε να παρακολουθώ μήπως έρθει κανένας, ενώ κακοποιούσε τον αδελφό μου...»: Τι υποστήριξαν τα δύο αδέλφια που σκότωσαν τον ξάδελφό τους


Κασσελάκης: Αποσύρω το εξώδικο, ώστε να μην έχουν κανένα άλλοθι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης