Καλώδιο Κρήτης – Κύπρου: Τα επόμενα βήματα για την ηλεκτρική διασύνδεση

Καλώδιο Κρήτης – Κύπρου: Τα επόμενα βήματα για την ηλεκτρική διασύνδεση

Οι νέοι μέτοχοι, το timing των θαλάσσιων ερευνών και ο οδικός χάρτης για τη διεθνή αναγνώριση του project

kalodio_undersea-1_jpg-1
Η αναζήτηση χρηματοδότησης για το μεγάλο ηλεκτρικό καλώδιο Κρήτης – Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η είσοδος της Κύπρου, καθώς και επενδυτών διεθνούς εμβέλειας στο μετοχικό κεφάλαιο του μεγάλου project συνιστούν τους επόμενους σταθμούς της ηλεκτρικής διασύνδεσης για την ελληνική κυβέρνηση μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την κυπριακή πλευρά.

Πρόκειται για δύο παραμέτρους του έργου στις οποίες ρίχνει ιδιαίτερο βάρος η κυβέρνηση, καθώς απαιτούν λεπτούς χειρισμούς και συνδέονται με τη διεθνή στήριξη και αναγνώριση της ηλεκτρικής διασύνδεσης που πέρασε από σαράντα κύματα τους προηγούμενους μήνες. Από την πρόοδο που θα συντελεστεί σε αυτό το επίπεδο το επόμενο διάστημα φαίνεται να εξαρτάται και η τελική εντολή που θα δώσει ο ΑΔΜΗΕ στη γαλλική Nexans για να προχωρήσει το έργο, το λεγόμενο Foul Notice to Proceed.

Οπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για παράλληλες διαδικασίες στις οποίες εντάσσεται και η είσοδος της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector. Διαδικασίες που δεν απαιτούν ιδιαίτερη βιασύνη (άλλωστε τα κρίσιμα ρυθμιστικά θέματα έχουν επιλυθεί), καθώς οι διεθνείς εταίροι του καλωδίου θα μειώσουν τη δανειακή επιβάρυνση του ΑΔΜΗΕ στη μεγάλη επένδυση που θα προσεγγίσει τα 2 δισ. ευρώ (ώστε να εξοικονομήσει κεφάλαια και για άλλα έργα) και παράλληλα θα υποβοηθήσουν το έργο σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής για να αντιμετωπιστούν κάθε λογής γεωπολιτικές προκλήσεις στο παρόν αλλά και στο μέλλον. «Το ιδανικό θα ήταν να έχουμε στο έργο τρεις διεθνείς μετόχους», λέει η ίδια κυβερνητική πηγή και τονίζει ότι είναι μια λεπτή διεθνής διαπραγμάτευση που δεν προδικάζει την έκβαση των συζητήσεων καθώς υπεισέρχονται σε αυτές οικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Με συννεφιά και μικρή πτώση θερμοκρασίας το σκηνικό του καιρού την Κυριακή


Άνοιξαν οι κάλπες για τον β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ - Αντίπαλοι Ανδρουλάκης - Δούκας


Η... αποκάλυψη που έκανε ο Καπουτζίδης στην πρεμιέρα του Voice για τον Λιανό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης