Το νησί που κατάργησε τα ρολόγια

Στον Αρκτικό βορρά της Νορβηγίας, εκεί που δεν δύει ο ήλιος για δύο μήνες, η έννοια του χρόνου είναι σχετική και οι κάτοικοι προσαρμόστηκαν

Πώς είναι να πίνεις το πρωινό σου καφεδάκι στη 1:00 τα ξημερώματα, ενώ μόλις έχεις ξυπνήσει; Πώς είναι να πηγαίνεις για μπάνιο στις 4:00 το πρωί; Πώς είναι τα μαθήματα του σχολείου να ξεκινούν στις 20:00 και να τελειώνουν τα μεσάνυχτα; Μόνο και μόνο η αναφορά αυτών των ωρών προκαλεί σύγχυση. Μας έγινε τόσο πολύ συνήθεια στους ανθρώπους να κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, που οτιδήποτε άλλο το θεωρούμε αδιανόητο. Αλλά δεν είναι παντού έτσι. Στο νησί Σομαρόι της Νορβηγίας έχουν κάνει πράξη (όσο είναι δυνατό) την… κατάργηση του χρόνου.

Το νησί των 304 κατοίκων

Το Σομαρόι είναι ένα μικρό νησί μόλις 0,41 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με δαντελωτές ακτές, όπως δαντελωτές είναι και οι ακτές σε όλη τη Νορβηγία. Βρίσκεται στην κομητεία Τρομς, την πιο βόρεια από τις κομητείες που χωρίζεται διοικητικά η χώρα. Βαθιά μέσα στον Αρκτικό κύκλο, το ψαροχώρι του Σομαρόι βιώνει σε ακραία μορφή το φαινόμενο που ονομάζουμε «ήλιο του μεσονυκτίου». Κι αυτό ήταν το μεγαλύτερο κίνητρο για τους 304 κατοίκους του προκειμένου να καταργήσουν το χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr