Ράλι χωρίς ταβάνι για τον χρυσό: Οι 6+1 λόγοι που δικαιολογούν τα 30 limit up μέσα στο 2024

Ράλι χωρίς ταβάνι για τον χρυσό: Οι 6+1 λόγοι που δικαιολογούν τα 30 limit up μέσα στο 2024

Λιγοστεύει και ακριβαίνει αφού υπάρχουν μόλις 57.000 τόνοι ακόμα προς εξόρυξη - Η Τουρκία και χώρες των BRICS πρωταθλήτριες στην αγορά χρυσού - Στους 151 τόνους τα ελληνικά αποθέματα, που φυλάσσονται στο Fort Knox της Πανεπιστημίου

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ράλι χωρίς ταβάνι για τον χρυσό:  Οι 6+1 λόγοι που δικαιολογούν τα 30 limit up μέσα στο 2024
Γιατί η σιωπή είναι χρυσός; Διότι αποτελεί συχνά, σε καταστάσεις εντάσεων, το ικανό αντίδοτο. Το πιο ασφαλές καταφύγιο. Οπως ακριβώς δηλαδή και το πολύτιμο μέταλλο σε καταστάσεις κρίσεων, οικονομικών και γεωπολιτικών. Κάτι διαχρονικά επιβεβαιωμένο, κανόνας απαράβατος στη γλώσσα των αγορών και των επενδυτών, ακόμα όμως και των απλών ανθρώπων: ο μύθος που συνοδεύει την αξία της χρυσής λίρας, το δώρο στο παιδί ή στο εγγόνι ή για να χρησιμοποιηθεί σε μια ώρα ύψιστης ανάγκης παραμένει απαράλλακτος στο διάβα ολόκληρων γενεών.

Ο χρυσός εξακολουθεί να είναι σήμερα λαμπερός, γίνεται συνεχώς πιο πολύτιμος, ολοένα ακριβαίνει, αλλά και... λιγοστεύει. Εδώ και ένα διάστημα η τιμή του διαρκώς ανεβαίνει στις διεθνείς αγορές σπάζοντας κάθε ρεκόρ. Διαψεύδοντας τις προβλέψεις ακόμη και των πιο αισιόδοξων αναλυτών, η τιμή του έσπασε πριν από λίγες ημέρες το φράγμα ακόμη και των 2.705 δολαρίων ανά ουγγιά, έπειτα από αλλεπάλληλα, περίπου 30, ιστορικά υψηλά. Η ράβδος του χρυσού, που στην αγορά του Λονδίνου, το παγκόσμιο κέντρο διαπραγμάτευσης των πολύτιμων μετάλλων, ζυγίζει 400 ουγγιές, ξεπέρασε πλέον σε αξία το 1 εκατ. δολάρια. Πολλοί οίκοι και αναλυτές εκτιμούν ήδη ότι το ράλι θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του 2025. Πού βρίσκεται το ταβάνι; Αγνωστο ακόμη.

Ωστόσο, ο βασικός κανόνας της αγοράς για ένα αγαθό που θέλει την τιμή του να εξαρτάται από την προσφορά και τη ζήτηση είναι αμείλικτος. Η ζήτηση του χρυσού συνεχώς αυξάνεται, καθώς, πλην της επενδυτικής ασφάλειας που παρέχει, διευρύνονται σε εκπληκτικό μέγεθος οι χρήσεις του, ιδίως στη νέα τεχνολογία και την Τεχνητή Νοημοσύνη, την ίδια ώρα όμως τα κοιτάσματά του μοιάζουν πλέον να στερεύουν. Με μια κουβέντα, ο χρυσός γίνεται ολοένα πιο ακριβοθώρητος, με την κυριολεκτική σημασία της λέξης.

Ράλι χωρίς ταβάνι για τον χρυσό:  Οι 6+1 λόγοι που δικαιολογούν τα 30 limit up μέσα στο 2024

Ανοδος 30% φέτος

Η επενδυτική αποτίμηση του χρυσού μοιάζει ασύλληπτη σε βάθος χρόνου. Από την αρχή της χρονιάς η άνοδος πλησιάζει το 30% ή 570 δολάρια ανά ουγγιά. Ομως, από την αλλαγή της χιλιετίας ο χρυσός έχει πραγματοποιήσει ένα άλμα απόδοσης κατά 811%, ξεπερνώντας την απόδοση 280% του S&P στο ίδιο διάστημα. Αν κάποιος αγόραζε χρυσό το 2008, στην αρχή της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, με τιμή τότε κάτω από 900 δολάρια ανά ουγγιά και τον διατηρούσε στο χαρτοφυλάκιό του, σήμερα θα είχε αποκομίσει κέρδη κοντά στο 200%, δηλαδή κατά μέσο όρο 12% ετησίως. Απόδοση εξαιρετικά υψηλή, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο χρυσός είναι μία από τις πιο αμυντικές επενδύσεις.

Ακόμα, δε, σε μία από τις δημοφιλέστερες παραδοσιακές «χρυσές» επενδύσεις των Ελλήνων, τη χρυσή λίρα, στο τέλος του 1999 αυτή είχε αξία γύρω στα 65-70 ευρώ, ενώ σήμερα αγγίζει τα 550-600 ευρώ. Απόδοση 25 ετών στο 700%! Και το ερώτημα είναι αν ο χρυσός θα ξεπεράσει εντός του 2025 τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά. Η πλειονότητα των απόψεων των ειδικών κορυφαίων διεθνών επενδυτικών οίκων και αναλυτών, ανάμεσά τους και εκείνοι της Citi και της Goldman Sachs, θεωρεί πως ναι, πιθανότατα θα το ξεπεράσει μέχρι τα μέσα του 2025.

Οι λόγοι είναι πολλοί. Τι απεικονίζει όλο αυτό το ράλι; Κατ’ αρχάς, επιβεβαιώνει ότι ο χρυσός παραμένει το πιο ασφαλές διαχρονικά καταφύγιο σε περιόδους κρίσεων, είτε γεωπολιτικών, πόσο μάλλον σε εποχές επικίνδυνων πολεμικών συρράξεων, όπως σήμερα, είτε πολύ σοβαρών οικονομικών κλυδωνισμών με παγκόσμια διάσταση. Σε περιόδους ισχυρής αβεβαιότητας (αυτή είναι το καύσιμο), οι επενδυτές προσκολλώνται στο μέταλλο που θεωρείται πηγή σταθερής αξίας επί αιώνες προσπερνώντας όλες τις άλλες αναταράξεις.

Ετσι, ο χρυσός γνώρισε τρία ξεχωριστά ράλι από το 2000. Πρώτα στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Στη συνέχεια τα κέρδη πάνω από 25% που πρόσφερε το 2020, όταν υπό το βάρος του παγκόσμιου lockdown των οικονομιών, της βαριάς αναταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα και της έκρηξης του πληθωρισμού παγκοσμίως, που ακολούθησαν την επέλαση της πανδημίας του COVID-19, οι επενδυτές έσπευσαν χωρίς δισταγμό να αγοράσουν χρυσό.
Κλείσιμο
Ράλι χωρίς ταβάνι για τον χρυσό:  Οι 6+1 λόγοι που δικαιολογούν τα 30 limit up μέσα στο 2024
700% Απόδοση: Η χρυσή λίρα στο τέλος του 1999 είχε αξία γύρω στα 65-70 ευρώ, ενώ σήμερα αγγίζει τα 550-600 ευρώ (απόδοση 25 ετών στο 700%) / $1 εκατ. σε αξία έφτασε η ράβδος χρυσού, που στην αγορά του Λονδίνου ζυγίζει 400 ουγγιές (2.705 δολάρια η ουγγιά σε τρέχουσες τιμές)

Επίσης, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο όγκος των παγκόσμιων αγορών χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες έχει τριπλασιαστεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022. Από την οποία προέκυψε η ενεργειακή κρίση, ενώ ενισχύθηκαν περαιτέρω οι πληθωριστικές πιέσεις. Αυτός είναι ουσιαστικά ένας ιδιαίτερος, δεύτερος λόγος. Πολλές κεντρικές τράπεζες, ιδίως εκτός του δυτικού συστήματος χωρών, προχωρούν σε επιθετικές αγορές χρυσού την τελευταία διετία.

Η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία έχει προβληματίσει και τις ηγεσίες άλλων χωρών, όπως Κίνα, Ινδία, Τουρκία, οι οποίες σπεύδουν να μειώσουν την έκθεση σε δολάρια και ευρώ και να αυξήσουν τα αποθέματα χρυσού. Συγχρόνως, οι χώρες που εντάσσονται ή συμπλέουν με τις BRICS αυξάνονται και όλες μαζί προσπαθούν να αποδεσμευτούν από την κυριαρχία του δολαρίου στις μεταξύ τους, όπως και τις διεθνείς, συναλλαγές. Η διαρκώς κλιμακούμενη σύρραξη στη Μέση Ανατολή κυριαρχεί, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Και με την Goldman Sachs, πέρα από τα παραπάνω, να προσθέτει στους λόγους που πυροδοτούν ειδικά φέτος τις μαζικές αγορές χρυσού την άνοδο του ομοσπονδιακού χρέους των ΗΠΑ και την αναζωπύρωση των μεγάλων εισροών σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF). Δύο ακόμη λόγοι.

Επίσης, πέμπτος λόγος, η προσμονή των επενδυτών για νέες μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, κυρίως από την αμερικανική (Fed) και την ΕΚΤ. Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το ευκαιριακό κόστος για την αγορά χρυσού, ο οποίος δεν προσφέρει, αλλά και δεν εξαρτάται επομένως από τον τόκο. Καθιστώντας τον πιο ελκυστικό, σε σχέση με έντοκα περιουσιακά στοιχεία όπως τα αμερικανικά ομόλογα, τα οποία ανταγωνίζονται τον χρυσό ως καταφύγιο.

Ακόμη, τα χαμηλότερα επιτόκια πιέζουν επίσης το δολάριο, το οποίο συνεχώς υποχωρεί, καθιστώντας τον χρυσό, που η αγορά του αποτιμάται καθολικά σε δολάρια, πιο ελκυστικό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων. Τέλος, αστάθμητος παράγοντας για τις αγορές είναι και οι αμερικανικές εκλογές. Ιδίως αν το αποτέλεσμά τους αμφισβητηθεί από τον ηττημένο και παραπέμψει σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Οι αναλυτές της JP Morgan πριν από λίγες ημέρες προσδιόρισαν την τιμή του χρυσού στα 2.850 δολάρια ανά ουγγιά το α’ εξάμηνο του 2025. H UBS και η Bank of America αντίστοιχα τη βλέπουν στα 2.700 δολάρια ανά ουγγιά. Το θέμα είναι πως όλες μαζί συγκλίνουν στο ότι «παρά την επίτευξη πολλαπλών υψηλών φέτος και την υπεραπόδοση των κυριότερων χρηματιστηριακών δεικτών, ο χρυσός έχει περισσότερα περιθώρια για να συνεχίσει το ράλι τους επόμενους 6 έως 12 μήνες».

Η αύξηση χρήσεων

Δύο επιπλέον παράγοντες, ωστόσο, που πολλοί τους λαμβάνουν ολοένα πιο σοβαρά υπόψη ως υπεύθυνους για την απογείωση της τιμής του χρυσού είναι η αύξηση των χρήσεων του πολύτιμου μετάλλου και ταυτόχρονα η αδυναμία αύξησης της παραγωγής του. Πολύ συνοπτικά, ο χρυσός, λόγω των εξαιρετικών εγγενών ιδιοτήτων του, όπως η ελατότητα (δυνατότητα μορφοποίησης υπό πίεση), η αγωγιμότητα και η αντίσταση σε διάβρωση, χρησιμοποιείται ολοένα περισσότερο στην ιατρική, στην ηλεκτρονική, στην αυτοκινητοβιομηχανία, στην άμυνα και την αεροδιαστημική βιομηχανία.

Ειδικότερα στην ιατρική, ο χρυσός είναι πλέον απαραίτητος σε διαγνωστικά συστήματα, φάρμακα, αντιμετώπιση πολλών τύπων καρκίνου, στη θεραπεία της αρθρίτιδας και των χρόνιων ελκών, ενώ χρησιμοποιείται στις χειρουργικές επεμβάσεις για την επικάλυψη κατεστραμμένων αιμοφόρων αγγείων, νεύρων, οστών και μεμβρανών. Τα χειρουργικά λέιζερ χρησιμοποιούν επίσης χρυσό.

Ως πολύ καλός αγωγός του ηλεκτρισμού, ο χρυσός δεν διαβρώνεται σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες και γι’ αυτό χρησιμοποιείται ευρέως σε κυκλώματα από τηλεοράσεις έως υπολογιστές, τηλέφωνα κ.ά., αλλά και στους δορυφόρους ως μέρος των ηλεκτρονικών τους κυκλωμάτων και ως ασπίδα θερμότητας. Επειδή αντανακλά τη θερμότητα, χρησιμοποιείται για την προστασία αστροναυτών, δορυφόρων και κρίσιμων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων από την αρνητική επίδραση των επικίνδυνων ακτίνων Χ και της κοσμικής ακτινοβολίας. Από την άλλη, η ταχεία ανάπτυξη του cloud computing λόγω της έκρηξης της Τεχνητής Νοημοσύνης αύξησε τη ζήτηση για τσιπ επικοινωνίας υψηλής τεχνολογίας, ενισχύοντας τη ζήτηση βιομηχανικού χρυσού.

Δεν είναι τυχαίο μετά από όλα αυτά ότι για βιομηχανικές και τεχνολογικές εφαρμογές αξιοποιήθηκαν περίπου 79 τόνοι χρυσού το α’ φετινό τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (WGC). Συνολικά η ζήτηση χρυσού μόνο για ηλεκτρονικές εφαρμογές αυξήθηκε 13% σε ετήσια βάση, στους 64 τόνους.
Ράλι χωρίς ταβάνι για τον χρυσό:  Οι 6+1 λόγοι που δικαιολογούν τα 30 limit up μέσα στο 2024

Δυσκολία εξορύξεων

Στο μεταξύ, όλο και πιο δύσκολο καθίσταται να βρεθούν και να εξορυχθούν νέες ποσότητες χρυσού, κάνοντας το πολύτιμο μέταλλο σπανιότερο και ακριβότερο. Παρότι το α’ τρίμηνο της χρονιάς καταγράφηκε ρεκόρ παραγωγής, με αύξηση που έφτασε στο 4% σε ετήσια βάση, ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικής της αγοράς του WGC, Τζον Ριντ, η παραγωγή των ορυχείων ουσιαστικά σταθεροποιήθηκε γύρω στο 2016 ή στο 2018, και δεν υπάρχει έκτοτε καμία ουσιαστική αύξηση.

Μέχρι σήμερα έχουν εξορυχθεί περίπου 187.000 μετρικοί τόνοι χρυσού. Η πλειονότητα προέρχεται από Κίνα, Νότια Αφρική και Αυστραλία. Τα αποθέματα χρυσού που μπορούν να εξορυχθούν στο μέλλον υπολογίζονται σε περίπου 57.000 τόνους, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Ολα τα δεδομένα δείχνουν επομένως πως τα μεγάλα κοιτάσματα χρυσού έχουν ήδη εξερευνηθεί και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν νέα.

Ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχουν -άγνωστα ακόμα- ανεξερεύνητα μεγάλα κοιτάσματα, σύμφωνα με το WGC, η μεγάλης κλίμακας εξόρυξη απαιτεί ένταση κεφαλαίου και σημαντική εξερεύνηση και ανάπτυξη. Υπόψη ότι μόνο το 10% των παγκόσμιων ευρημάτων χρυσού περιέχει αρκετό μέταλλο ώστε να δικαιολογεί μια επένδυση εξόρυξης.

Αλλωστε, πέρα από το κομμάτι της επένδυσης του μεταλλείου αυτού καθαυτού, υπάρχουν και άλλες δαπάνες που το συνοδεύουν. Οπως δημιουργία δρόμων και υποδομών για ρεύμα και νερό, καθώς συχνά τα έργα εξόρυξης αφορούν απομακρυσμένες περιοχές, τη χρηματοδότηση των λειτουργιών και τη συνήθως μακρά γραφειοκρατία για αδειοδότηση. Απαιτούνται κατά μέσο όρο 10-20 χρόνια προτού ένα ορυχείο είναι έτοιμο για παραγωγή.

Παγκόσμια αποθέματα

Το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου χρυσού κατέχεται από τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες διατηρούν αυτά τα αποθέματα λόγω των χαρακτηριστικών ασφάλειας, ρευστότητας και απόδοσης. Κατέχουν το 1/5 του συνόλου του χρυσού που εξορύσσεται. Η Κίνα ήταν η μεγαλύτερη αγοράστρια επί μία διετία, αν και η Λαϊκή Τράπεζά της τερμάτισε τον Μάιο την ενίσχυση των αποθεμάτων της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του WGC, οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως και για δύο συνεχόμενα έτη ξεπέρασαν τους 1.000 τόνους καθαρών αγορών. Μόνο κατά το α’ φετινό εξάμηνο οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν 483 τόνους χρυσού, που ισοδυναμούν με σχεδόν 40.000 ράβδους, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

Η Τουρκία ήταν η πρωταθλήτρια των αγοραστών αποκτώντας συνολικά 44,74 τόνους. Υπάρχει εξήγηση. Εκτός από την κεντρική τράπεζα, ζήτηση για χρυσό υπάρχει στη χώρα και από ιδιώτες. Με τον πληθωρισμό στο 70% και τις τιμές να αυξάνονται καθημερινά, το πολύτιμο μέταλλο αποτελεί αντιστάθμισμα στις προκλήσεις της οικονομίας για όσους φυσικά μπορούν να το αγοράσουν.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διοχέτευσε μεγάλο μέρος χρυσού στην εγχώρια αγορά για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει όρια στις εισαγωγές για να βελτιώσει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αναφέρει το WGC. Ακολούθησαν η Ινδία αγοράζοντας συνολικά 37,18 τόνους χρυσού και η Κίνα, η οποία τις... περιόρισε στους 28,93 τόνους.

Στον αντίποδα βρέθηκε η κεντρική τράπεζα των Φιλιππίνων, η οποία πούλησε τον περισσότερο χρυσό φέτος, περίπου 24,95 τόνους ή το 15,7% των συνολικών αποθεμάτων της.

Η χώρα με τον περισσότερο χρυσό σήμερα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το υπουργείο Οικονομικών και η Federal Reserve Bank κατέχουν περισσότερους από 8.133,46 τόνους με τη μορφή ράβδων χρυσού και νομισμάτων, τρέχουσας αξίας περίπου 640 δισ. δολαρίων. Τα μισά εξ αυτών αποθηκεύονται στο αποθετήριο χρυσού των ΗΠΑ, γνωστό και ως Fort Knox, μια εγκατάσταση του αμερικανικού στρατού στο Κεντάκι. Η Γερμανία έπεται με απόθεμα 3.351 τόνων και μετά η Ιταλία με 2.452 τόνους.

Το ελληνικό Fort Knox

Χρυσός συνολικής αξίας 8,315 δισ. ευρώ και βάρους 151 τόνων βρίσκεται στην κατοχή της Τραπέζης της Ελλάδος, με βάση τα στοιχεία για το 2022 (31 Δεκεμβρίου, με την τιμή ανά ουγγιά στα 1.706 ευρώ), έναντι 7,828 δισ. (ανά ουγγιά στα 1.609 ευρώ το 2021). Σήμερα, βεβαίως, με τη ραγδαία άνοδο της τιμής του χρυσού έως και 2.700 δολάρια ανά ουγγιά, η αξία των ελληνικών αποθεμάτων εκτοξεύεται στα 13 και πλέον δισ. Το 47% εξ αυτών φυλάσσεται στην καρδιά της Αθήνας, στο απολύτως άβατον του Θησαυροφυλακίου, στα έγκατα της γης, συγκεκριμένα στο τέταρτο υπόγειο του κτιρίου της ΤτΕ στην Πανεπιστημίου, σε έναν μυστικό χώρο προστατευμένο με μια θηριώδη θωρακισμένη πόρτα που ζυγίζει περίπου 100 τόνους. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και η πρόσβαση -εννοείται- αδύνατη. Ο υπόλοιπος ελληνικός χρυσός μοιράζεται μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών (29%), Βρετανίας (20%) και Ελβετίας (4%).
Ράλι χωρίς ταβάνι για τον χρυσό:  Οι 6+1 λόγοι που δικαιολογούν τα 30 limit up μέσα στο 2024
Το ελληνικό Fort Knox: Χρυσός συνολικής αξίας 8,3 δισ. ευρώ (πλέον των 13 δισ. με τις νέες τιμές) φυλάσσεται στο τέταρτο υπόγειο του κτιρίου της ΤτΕ στην Πανεπιστημίου
Στον χρυσό των 151 τόνων περιλαμβάνονται:

■ τα διαθέσιμα της ΤτΕ σε χρυσό διεθνών προδιαγραφών και χρυσές λίρες Αγγλίας (3.673,3 χιλιάδες ουγγιές στις 31.12.2022),
■ οι απαιτήσεις σε χρυσό έναντι του Ελληνικού Δημοσίου (985,6 χιλιάδες ουγγιές στις 31.12.2022), που απορρέουν από τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΔΝΤ,
■ ο χρυσός μη διεθνών προδιαγραφών και τα χρυσά νομίσματα (215,4 χιλιάδες ουγγιές στις 31.12.2022).
Ο χάρτης των ορυχείων

Καθώς ο χρυσός αποτελεί διαχρονικά σταθερή οικονομική αξία και στη σύγχρονη εποχή ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, τα κοιτάσματά του συνιστούν ουσιαστική πλουτοπαραγωγική πηγή προσδίδοντας, πλην οικονομικής ευρωστίας, και γεωστρατηγική σημασία για τις χώρες-παραγωγούς.

Σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία 980 μεταλλεία χρυσού σε όλον τον κόσμο. Εκτός των παραδοσιακών χωρών παραγωγής όπως ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, βρίσκονται επίσης σε Κίνα, Νότια Αμερική, Ρωσία, Τουρκία και στην Ευρώπη σε Σουηδία, Φινλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Στη Σουηδία και τη Φινλανδία μόνο λειτουργούν 10 μεταλλεία χρυσού, που αποτελούν αδιαμφισβήτητη απόδειξη για την εφικτότητα και συμβατότητα των έργων αυτών με τις πλέον υψηλές, παγκοσμίως, περιβαλλοντικές προδιαγραφές που ακολουθούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Γνωστό είναι και το βαλκανικό γεωλογικό τόξο, από Ρουμανία μέχρι και Τουρκία, με μεγάλα και πλούσια χρυσοφόρα κοιτάσματα, που ήδη βρίσκονται σε εκμετάλλευση σε όμορες χώρες. Επιπλέον, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), μόνο στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα χρυσού τουλάχιστον 450 τόνων, που, με τη σημερινή τιμή του μετάλλου, η αξία τους ξεπερνά τα 43 δισ. ευρώ.
Ράλι χωρίς ταβάνι για τον χρυσό:  Οι 6+1 λόγοι που δικαιολογούν τα 30 limit up μέσα στο 2024

Οι Σκουριές

Πριν από έναν χρόνο η Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική του καναδικού ομίλου Eldorado Gold, παρουσίασε τον σχεδιασμό της για την εντός διετίας εκκίνηση της λειτουργίας του μεταλλείου της στις Σκουριές Χαλκιδικής, το οποίο θα συνδυάζει υπόγεια και επιφανειακή εξόρυξη. Το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας ύψους 1,9 δισ. δολαρίων για τα κοιτάσματα, με εκτιμώμενη διάρκεια ζωής τα 20 χρόνια, προβλέπει την πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων σε Σκουριές, Ολυμπιάδα και Στρατώνι στη Χαλκιδική, καθιστώντας την Ελλάδα κορυφαία χώρα-παραγωγό χρυσού στην Ευρώπη.

Στόχος της εταιρείας, μετά τις περιπέτειες που γνώρισε η επενδυτική της προσπάθεια επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είναι στην πλήρη ανάπτυξή τους τα μεταλλεία να παράγουν συνολικά 140.000 ουγγιές ετησίως, ποσότητα που κατατάσσει την Ελλάδα πανευρωπαϊκά στην τρίτη παραγωγό χώρα του «βασιλιά των πολύτιμων μετάλλων». Πίσω από Φινλανδία και Σουηδία, με παραγωγή 247.500 και 260.400 ουγγιών χρυσού αντίστοιχα. Η Eldorado Gold, μέσω του μεταλλείου της Ολυμπιάδας που εισήλθε σε φάση παραγωγής το 2017 και εκτιμώμενη διάρκεια ζωής 15 χρόνια, παρήγαγε πέρυσι περίπου 67.000 ουγγιές χρυσού.

Πάντως, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας διάφοροι ερευνητές, καθώς και επίδοξοι χρυσοθήρες ψάχνουν για χρυσάφι. Σε ολόκληρο σχεδόν το μήκος του Γαλλικού ποταμού, από τις πηγές του στα Κρούσσια του Κιλκίς μέχρι τις εκβολές του στον Θερμαϊκό, τους συναντά κανείς με στολές εργασίας να μαζεύουν και να κοσκινίζουν άμμο με μια συγκεκριμένη τεχνική. Ελπίζοντας να αποδειχθεί... χρυσοφόρα.

Στην αρχαιότητα, ο Γαλλικός ποταμός ονομαζόταν Εχέδωρος, ο έχων δώρα, και αναφέρεται από τους ιστορικούς ως πλούσιος σε ψήγματα χρυσού, τα οποία βρίσκονται σε κάποιες ενδιαφέρουσες συγκεντρώσεις και στις όχθες του Αξιού και του Στρυμόνα. Μεταξύ 1953-1960 εξορυκτική εταιρεία συνέλεξε κατά μήκος του Γαλλικού 1,355 τόνους χρυσού, περιεκτικότητας 0,30 γραμ./κ.μ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Shutterstock

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία έξω από τη Λαμία - Νεκρός 44χρονος πατέρας 4 παιδιών από τη σύγκρουση της μηχανής του με αγροτικό

Αργολίδα: Ποια ήταν η 37χρονη μητέρα που σκοτώθηκε στο δυστύχημα με το ΙΧ που έτρεχε με 170 χλμ

Βάσω Παπανδρέου: Πέθανε η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης