Κατώτατος μισθός: Πώς θα γίνει η αύξησή του με την εφαρμογή μαθηματικού τύπου

Κατώτατος μισθός: Πώς θα γίνει η αύξησή του με την εφαρμογή μαθηματικού τύπου

Η εφαρμογή του προτεινόμενου μαθηματικού τύπου μπορεί να εκκινήσει το 2027 – Τα πλεονεκτήματα

grafeio
Μαθηματικό τύπο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από το 2027 και έπειτα προτείνει στο πόρισμα που παρέδωσε στην υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως η επιτροπή για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας σχετικά με την επάρκεια των κατώτατων μισθών στην ΕΕ.

Στο πόρισμα που εξέδωσε η Επιτροπή προτείνει τη χρήση μαθηματικού τύπου ως έναν πιο αντικειμενικό τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού, ακολουθώντας το παράδειγμα του γαλλικού συστήματος αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Στο προτεινόμενο σύστημα ο καθορισμός και η αναπροσαρμογή του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου γίνεται αυτόματα, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα α) του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ής Ιουνίου του τρέχοντος για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών και β) του ημίσεως του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο. Δηλαδή η Επιτροπή προτείνει η αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού να λαμβάνει υπόψιν και τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας.

Ο μηχανισμός αυτός θα διατηρεί ακέραια την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα και θα επιτρέπει στους αμειβόμενους με κατώτατο μισθό να επωφελούνται από την αύξηση της παραγωγικότητας και των πραγματικών μισθών στην οικονομία. Η εφαρμογή του προτεινόμενου μαθηματικού τύπου μπορεί να εκκινήσει το 2027, μετά την ενσωμάτωση της σχετικής Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο και την προετοιμασία από την ΕΛΣΤΑΤ των απαραίτητων δεικτών υπολογισμού.

Κλείσιμο
Επισημαίνεται ότι ο κατώτατος μισθός που θα διαμορφώνεται μέσω αυτού του συστήματος δεν επιτρέπεται να μειωθεί, διασφαλίζοντας έτσι το γενικό επίπεδο προστασίας των εργαζομένων.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Τουλάχιστον 4 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πλήγμα με drone στο βόρειο Ισραήλ - Χεζμπολάχ: Ήταν μια πρόγευση

Η Ελλάδα 2-0 την Ιρλανδία, αφιέρωσε τη νίκη στον Μπάλντοκ και παίζει την πρωτιά με την Αγγλία στο ΟΑΚΑ - Δείτε τα γκολ

Καταγγελία για βιασμό 14χρονης από δύο άνδρες στη Λέσβο - Την απειλούσαν ότι θα ανεβάσουν βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης