Πετρέλαιο Θέρμανσης: Οι τιμές πώλησης και τα σενάρια για το επίδομα

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το επιδοτούμενο πετρέλαιο θέρμανσης και το κόστος - Τι αλλάζει για πρώτη φορά φέτος.

Η νέα «θερμαντική περίοδος» ξεκινά σήμερα με κάπως καλύτερες προοπτικές για τους καταναλωτές. Στην Αττική, η τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 1,15 και 1,20 ευρώ ανά λίτρο, ενώ στην περιφέρεια θα είναι υψηλότερη, φτάνοντας από 1,30 έως 1,40 ευρώ ανά λίτρο. Ωστόσο, η τιμή αυτή ενδέχεται να διαφοροποιηθεί ανάλογα με την περιοχή και τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Παράλληλα με τις χαμηλότερες τιμές, το ενδιαφέρον στρέφεται και στο επίδομα θέρμανσης, αφού το τελικό κόστος για τους καταναλωτές δεν καθορίζεται μόνο από τη λιανική τιμή, αλλά και από το επίδομα.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εκδώσει, εντός του μήνα, τη σχετική απόφαση για τη φετινή χειμερινή περίοδο (2024-2025) ενώ θα ανακοινώσει σύντομα τα κριτήρια και τα ποσά που θα καταβάλλονται στους δικαιούχους.

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το επίδομα θέρμανσης:

Κατώτατο και ανώτατο όριο: Το ύψος του επιδόματος αναμένεται να κυμανθεί, όπως και πέρυσι, από 100 έως 800 ευρώ.

Εισοδηματικά κριτήρια: Τα εισοδηματικά όρια παραμένουν σχετικά σταθερά, με μικρές αυξήσεις για τις οικογένειες με παιδιά. Το εισοδηματικό όριο παραμένει στα 16.000 ευρώ για άγαμους και 24.000 ευρώ για έγγαμους, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αυτό σημαίνει ότι το όριο εισοδήματος για οικογένεια με ένα παιδί είναι 29.000 ευρώ, για δύο παιδιά 34.000 ευρώ και για τρία παιδιά 39.000 ευρώ. Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, το όριο τζίρου καθορίζεται στα 80.000 ευρώ ετησίως. Όσοι δήλωσαν έσοδα άνω αυτού του ποσού αποκλείονται από το επίδομα.

Περιουσιακά κριτήρια: Παραμένουν στα 200.000 ευρώ για άγαμους και 300.000 ευρώ για έγγαμους.

Επιχειρηματική δραστηριότητα: Για πρώτη φορά, τίθεται όριο τζίρου 80.000 ευρώ ετησίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.

Καύσιμα: Επιδοτούνται το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα και το πέλλετ.

Αν ακολουθηθεί το περσινό σύστημα, η πλατφόρμα «myΘέρμανση» της ΑΑΔΕ θα ανοίξει στις αρχές Νοεμβρίου, με τα ποσά να καταβάλλονται σταδιακά, ανάλογα με την υποβολή των αιτήσεων και τα παραστατικά αγοράς. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο, με τους παλαιούς δικαιούχους να πληρώνονται πρώτοι. Οι επόμενες πληρωμές θα γίνουν τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο του 2025, όπως και πέρυσι.

Ειδήσεις σήμερα:

Επιστολή Φον ντερ Λάιεν στους Ευρωπαίους ηγέτες για το μεταναστευτικό - Μιλά για επιστροφή όλων όσοι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής

Πώς το drone της Χεζμπολάχ διαπέρασε την αεράμυνα του Ισραήλ και σκότωσε τέσσερις στρατιώτες - Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων

Φρίκη στη δίκη με την 10χρονη που ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου ο πατέρας της - Την έκαψαν με σίδερο, τη δάγκωναν, τη χτυπούσαν για μήνες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr