Κοπελούζος: «Πόδι» στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου για 3000 πράσινα MW βάζει ο ΑΔΜΗΕ και η EETC

Κοπελούζος: «Πόδι» στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου για 3000 πράσινα MW βάζει ο ΑΔΜΗΕ και η EETC

Τα επόμενα βήματα του μεγάλου καλωδίου με έμφαση στην αιολική ενέργεια και συνολικό κόστος που θα υπερβεί τα 4,2 δισ. ευρώ με στόχο την ολοκλήρωση του έργου το 2030

kopelouzos
Με το ενδιαφέρον και την υποστήριξη και των δύο κυβερνήσεων προχωρεί η ωρίμανση της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας –Αιγύπτου που θα μεταφέρει 3.000 MW πράσινης ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές.

Η ενέργεια αυτή θα παράγεται στην Αίγυπτο από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με την Ελλάδα να θέτει ως προϋπόθεση χθες στο Κάιρο δια μέσο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη κατά το μεγαλύτερο μέρος της (75%) να προέρχεται από αιολική ενέργεια καθώς η χώρα μας παράγει περίσσεια ενέργεια από φωτοβολταϊκά κάτι που θα δημιουργούσε αποσταθεροποίηση του δικτύου.

Σύμφωνα με μελέτη της Μckinsey ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ είναι η έλλειψη κατάλληλης γης. Ένα θέμα που οφείλεται κυρίως στους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που υπάρχουν με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πετύχει τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης. «Επομένως εκείνο που χρειάζεται η Ευρώπη είναι να επεκτείνει τα γεωγραφικά της σύνορα και το καλώδιο Ελλάδας- Αιγύπτου ουσιαστικά φέρνει τη γη της Αιγύπτου στην Ελλάδα» αναφέρουν στελέχη του ομίλου Κοπελούζου. Στις συζητήσεις και στις επαφές που πραγματοποιήθηκαν χθες στο Κάιρο μεταξύ των δύο πλευρών επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον για στενή συνεργασία αλλά και τα επόμενα βήματα που είναι η μετοχική συμμετοχή των διαχειριστών των δύο χωρών στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας που θα κατασκευάσει το ηλεκτρικό καλώδιο.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

H ιρανική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα με τον Ισμαήλ Καανί που ανακρίθηκε ως πράκτορας της Μοσάντ - Δείτε βίντεο

Τζορτζ Μπάλντοκ: Ο θάνατος του ποδοσφαιριστή που δεν πήρε ποτέ κόκκινη κάρτα

Η ΝΔ τραβάει γραμμή με τη Λατινοπούλου χωρίς να την καθιστά συνομιλήτρια - Η επανεμφάνιση των «πρώην»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης