Ρεύμα: Θα χρειαστεί μία 25ετία για να πέσουν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στα 96 ευρώ η μεγαβατώρα

Ρεύμα: Θα χρειαστεί μία 25ετία για να πέσουν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στα 96 ευρώ η μεγαβατώρα

Σταθερή αλλά όχι θεαματική η υποχώρηση του μέσου κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας ως το 2030 σύμφωνα με το ΕΣΕΚ - Μείωση λίγο πάνω από 4% ως το 2030

απε
Στο τέλος της δεκαετίας, η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ στόχος είναι να διαμορφωθεί στο 75,2% (από 57% σήμερα) και στο 95,6% ως το 2035. Για να φτάσουμε σε αυτά τα εκπληκτικά ποσοστά, η ηλιακή ενέργεια σε έξι χρόνια από σήμερα θα εκτοξευτεί στα 13,5 GW εγκατεστημένης ισχύος, ενώ τα χερσαία αιολικά στα 8,9 GW με διπλάσια περίπου εγκατεστημένη ισχύ σε σχέση με σήμερα.

Παράλληλα η αγορά των ΑΠΕ θα συμπληρωθεί από τα υπεράκτια αιολικά, που έως το 2050 θα αποτελούν την τρίτη τεχνολογία σε μέγεθος εγκατεστημένης ισχύος και φυσικά από τα έργα αποθήκευσης που θα υλοποιήσουν την ενεργειακή μετάβαση. Για το 2030 ο στόχος είναι τα 6,2 GW και το 2050 η ισχύς θα έχει τριπλασιαστεί, στα 17 GW.

Θα περίμενε κανείς ότι με τη ραγδαία αυτή ανάπτυξη των ΑΠΕ, δηλαδή της φθηνής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και το «στρίμωγμα» των ακριβών ορυκτών καυσίμων το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας θα έπεφτε κατακόρυφα τα επόμενα χρόνια.

Όμως τα «μαθηματικά» του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) δείχνουν μια σταθερή αλλά όχι θεαματική αποκλιμάκωση τιμών. Το εκτιμώμενο μέσο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με το ΕΣΕΚ υπολογίζεται από 145 ευρώ η μεγαβατώρα το 2025 να φτάσει τα 139 ευρώ ανά μεγαβατώρα το 2030 μειωμένο κατά 4,14%. Θα χρειαστούμε δηλαδή μία 25ετία και γιγαντιαίες επενδύσεις για να μειωθεί στα 96 ευρώ η μεγαβατώρα και να υποχωρήσει κατά 34,5% σε σχέση με σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

H ιρανική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα με τον Ισμαήλ Καανί που ανακρίθηκε ως πράκτορας της Μοσάντ - Δείτε βίντεο

Τζορτζ Μπάλντοκ: Ο θάνατος του ποδοσφαιριστή που δεν πήρε ποτέ κόκκινη κάρτα

Η ΝΔ τραβάει γραμμή με τη Λατινοπούλου χωρίς να την καθιστά συνομιλήτρια - Η επανεμφάνιση των «πρώην»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης