Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπάθεια αντίδρασης με ώθηση από τις τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπάθεια αντίδρασης με ώθηση από τις τράπεζες

«Βαρόμετρο» ο τραπεζικός κλάδος για την αντίδραση της εγχώριας αγοράς - Κλίμα εσωστρέφειας και επιλεκτικές κινήσεις από τους επενδυτές

xrimatistirio
Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έχει καταγράψει μόλις δύο ανοδικές συνεδριάσεις εντός του Οκτωβρίου. Το κλίμα εσωστρέφειας παραμένει, με τους επενδυτές να αναλώνονται σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα να μη δίνεται το περιθώριο για πειστική αντίδραση.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τρίτης (15/10) ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά +0,59% και διαπραγματεύεται στις 1.419,81 μονάδες, κινούμενος μεταξύ των 1.412,87 (χαμηλό ημέρας) και των 1.420,28 μονάδων (υψηλό ημέρας). Από τα πρώτα λεπτά ξεχωρίζει ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος σημειώνει κέρδη σχεδόν +1%.

Σύμφωνα με αναλυτές, σηματωρό για την αντίδραση του Χ.Α. αποτελούν οι τράπεζες, οι οποίες βρέθηκαν χθες κάτω από τις 1.200 μονάδες για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες. «Βαρόμετρο» συνεχίζει να είναι η ΕΤΕ, ειδικά μετά το placement που ενίσχυσε την στάθμιση της τράπεζας στους βασικούς δείκτες του Χρηματιστηρίου.

Κλίμα ευφορίας επικρατεί στις διεθνείς αγορές με «αιχμή του δόρατος» τα ρεκόρ της Wall Street. Η Αθήνα αδυνατεί να ακολουθήσει το ρυθμό των διεθνών αγορών, «λιμνάζοντας» στα επίπεδα πέριξ των 1.400-1.450 μονάδων. Οι πιέσεις οφείλονται στον όγκο κεφαλαίων που αντλήθηκαν μέσω του Χ.Α., «απορροφώντας» μεγάλο μέρος της διαθέσιμης ρευστότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι σήμερα, αντλήθηκαν από το Χρηματιστήριο περισσότερα από 2,9 δισ. ευρώ.

Κλείσιμο
Μετά το placement στην Εθνική Τράπεζα και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Cenergy Holdings, πλέον η προσοχή στρέφεται στην επερχόμενη ΑΜΚ της Attica Bank, ύψους 735 εκατ. ευρώ. Χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο, σύμφωνα με το οποίο σήμερα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής πριν το reverse split και την ΑΜΚ.

Η διαπραγμάτευση θα ανασταλεί προσωρινά από την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου και η μετοχή θα επανέλθει στο ταμπλό τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, η άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης για την ΑΜΚ και η περίοδος προσφοράς για τα warrants. Μετά σειρά έχει η περίοδος ενάσκησης των warrants έως τις 28 Νοεμβρίου και ακολουθεί η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στις 4 Δεκεμβρίου. Η τιμή διάθεσής τους έχει οριστεί σε 1,87 ευρώ ανά μετοχή.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η Metlen λόγω των αυξανόμενων προκλήσεων στην προσφορά βωξίτη, που έχουν δημιουργηθεί από τις ναυτιλιακές διαταραχές στη Γουινέα. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της αλουμίνας, με διάφορες διαταραχές στην Αυστραλία. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank Equities, οι περιορισμοί στον εφοδιασμό ενδέχεται να συνεχίσουν να αυξάνουν τις τιμές της αλουμίνας, σε μία θετική εξέλιξη για τη Metlen.

Για την ερχόμενη Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η ετυμηγορία της Standard & Poor’s (S&P) για το ελληνικό αξιόχρεο. Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός οίκος έχει δώσει από πέρυσι την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα, αξιολογώντας την με «BBB-» και θετικό outlook. Την ίδια μέρα (18/10) θα λήξουν τα συμβόλαια Οκτωβρίου στην αγορά παραγώγων.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

H ιρανική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα με τον Ισμαήλ Καανί που ανακρίθηκε ως πράκτορας της Μοσάντ - Δείτε βίντεο

Τζορτζ Μπάλντοκ: Ο θάνατος του ποδοσφαιριστή που δεν πήρε ποτέ κόκκινη κάρτα

Η ΝΔ τραβάει γραμμή με τη Λατινοπούλου χωρίς να την καθιστά συνομιλήτρια - Η επανεμφάνιση των «πρώην»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης