Τα περιουσιακά κριτήρια «σπρώχνουν» δικαιούχους εκτός επιδομάτων

Πλέον, εκτός από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, θα λαμβάνονται υπόψη η κινητή και ακίνητη περιουσία των δικαιούχων, καθώς και οι τραπεζικές τους καταθέσεις

pliromes
Από την 1η Ιανουαρίου 2025, αυστηροποιούνται τα κριτήρια για τη χορήγηση των βασικότερων κοινωνικών επιδομάτων, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα στέγασης και το επίδομα παιδιού.

Πλέον, εκτός από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, θα λαμβάνονται υπόψη  η κινητή και ακίνητη περιουσία των δικαιούχων, καθώς και οι τραπεζικές τους καταθέσεις.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, εισοδήματα από μισθωτή εργασία θα εξαιρούνται εν μέρει από τον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων, με το ποσοστό της εξαίρεσης να φτάνει το 20% για το επίδομα παιδιού και στέγασης, και το 30% για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Αυτό το μέτρο θα επιτρέψει σε αρκετούς δικαιούχους να διατηρήσουν τα επιδόματα παρά τις αυξήσεις στα εισοδήματά τους.

Επιπλέον, προβλέπεται αύξηση των επιδομάτων από την 1η Ιανουαρίου 2025. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα αυξηθεί από 216 ευρώ σε 250 ευρώ, ενώ η προσαύξηση για κάθε παιδί θα φτάσει τα 75 ευρώ. Το επίδομα στέγασης θα αυξηθεί στα 125 ευρώ, ενώ το επίδομα παιδιού θα αυξηθεί στα 75 ευρώ ανά τέκνο για την πρώτη εισοδηματική κλίμακα, με αυξήσεις και στις υπόλοιπες κατηγορίες.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την εφαρμογή περιουσιακών κριτηρίων, όπως οχήματα με μεγάλο κυβισμό, ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 220.000 ευρώ, καθώς και τραπεζικές καταθέσεις. Το μέτρο αυτό αναμένεται να μειώσει τον αριθμό των δικαιούχων, αλλά και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της διανομής των επιδομάτων.

Η αναμόρφωση αυτή στοχεύει στη δικαιότερη κατανομή των πόρων και στη διαφάνεια.

«Το προφίλ του δικαιούχου επιδομάτων και vouchers, με πολυτελή σπίτια, ακριβά τζιπ και 300.000 ευρώ καταθέσεις στην τράπεζα, δεν συνάδει με τον στόχο μας, που είναι η στήριξη αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη. Θέλουμε να εντοπίσουμε τον δικαιούχο που αποκρύπτει τα εισοδήματά του, ενώ έχει περιουσιακά στοιχεία», τονίζει σε πρόσφατη συνέντευξή της η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Ειδήσεις σήμερα:

Πολεμικό συμβούλιο στο Ισραήλ για τις απαντήσεις στις επιθέσεις των Χεζμπολάχ και Ιράν - Πιέζουν οι ΗΠΑ για εκεχειρία

Ο «Ωμέγα Εμποδιστής» φέρνει βοριάδες και πτώση της θερμοκρασίας - Πότε αναμένονται βροχές

Φωτογραφίες: Η Στεφανία Γουλιώτη πήγε για spa μετά την 24ωρη παράσταση στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση - «Ήταν must»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης