Σταθερά από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου στο εξής οι φορολογικές δηλώσεις - Αφορολόγητα τα φιλοδωρήματα έως €300 το μήνα

Έκπτωση 2% έως 4% για γρήγορη εξόφληση φόρου εισοδήματος - Πρόστιμα σε όσους καθυστερούν τη διαδικασία των φοροδηλώσεων με τις βεβαιώσεις αποδοχών - Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για τα «μπλοκάκια» - Αλλαγές στην ΑΑΔΕ, προς νέα θητεία Πιτσιλή

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ενσωματώνει και νέες φοροελαφρύνσεις που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης μαζί με τους Υφυπουργούς Χρίστο Δήμα και Θάνο Πετραλιά.

Οι ανακοινώσεις περιλάμβαναν μέτρα πέραν εκείνων τα οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με άλλα λόγια τις δώδεκα αυξήσεις αποδοχών και τις δώδεκα μειώσεις, φόρων. καθώς και τα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και την καινοτομία που θα περιλαμβάνει επίσης το νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για 4 μεγάλες αλλαγές:

Οι τέσσερις αλλαγές:

1. Οι αλλαγές στο φιλοδώρημα. Εισάγεται αφορολόγητο για φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ το μήνα

2. Η κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, είτε έχουν «μπλοκάκι» είτε όχι.

3. Η αλλαγή στην διαδικασία και συγκεκριμένους χρόνους υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, σε μόνιμη βάση χωρίς παρατάσεις. Θα υπάρχουν ημερομηνίες που ισχύουν παγίως και ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Πρόστιμα από €2.500 σε δημοσίους υπαλλήλους που καθυστερούν τη διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων.

4. Ένα σύγχρονο διοικητικό μοντέλο για την ΑΑΔΕ

Αναλυτικά: 

Για τα φιλοδωρήματα: Θεσπίζεται αφορολόγητο στα φιλοδωρήματα έως τα 300 ευρώ μέσω POS. Η ρύθμιση θα ισχύσει άμεσα από 1η Νοεμβρίου 2024, ενώ θα υπάρχει και απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές. Εισοδήματα από φιλοδωρήματα άνω των 300 ευρώ τον μήνα θα φορολογούνται κανονικά με βάση τη φορολογική κλίμακα.

Εάν ένας εργοδότης μειώσει τον μισθό και πάει να το αντικαταστήσει με τα φιλοδωρήματα, θα υπάρχει αντικίνητρο για τον εργοδότη: Σε περίπτωση μείωσης των τακτικών αποδοχών, με ταυτόχρονη ισόποση αύξηση των αποδοχών από φιλοδωρήματα, ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 22% επί της μείωσης των τακτικών αποδοχών.



Μπλοκάκια:
Μετά την μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, η κυβέρνηση προχωρά πλέον στην κατάργηση του για όλα τα φυσικά πρόσωπα. Η κατάργηση αφορά και τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι» που απασχολούνται σε έως 3 εργοδότες ή που το 75% του εισοδήματος τους προέρχεται από έναν εργοδότη. Η κατάργηση αφορά τα εισοδήματα του 2024 που θα δηλωθούν το 2025 και μετά.

Για τις φορολογικές δηλώσεις: Ορίζεται σταθερή ημερονηνία υποβολής από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου. Εισάγεται κλιμακωτή έκπτωση 2% έως 4% για γρήγορη και εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος.

Αναλυτικά:

4% αν η δήλωση υποβληθεί 3 μήνες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας (31 Ιουλίου) και πληρωθεί εφάπαξ ο φόρος που αναλογεί,
• 3% αν γίνει 2 μήνες πριν την λήξη προθεσμίας,
• 2% αν η υποβολή και πληρωμή γίνει στο μήνα εκπνοής.

Εναλλακτικά, ο φόρος εισοδήματος θα πληρώνεται σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, χωρίς έκπτωση, με την πρώτη δόση έως 31 Ιουλίου.

Πρόστιμα έως 2.500 ευρώ στο φυσικό πρόσωπο που έχει την ευθύνη για την έγκαιρη και σωστή αποστολή των στοιχείων που χρησιμοποιούνται στις βεβαιώσεις αποδοχών. 

Προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, θεσπίζονται κυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα (διοικητές Οργανισμών, στους υπηρεσιακούς γραμματείς του Δημοσίου και τους γενικούς γραμματείς των Δήμων καθώς και στους υπευθύνους μισθοδοσίας) για τυχόν καθυστερήσεις στην αποστολή δεδομένων στην ΑΑΔΕ που είναι απαραίτητα για την έγκαιρη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

Συγκεκριμένα, ο κάθε φορέας θα πρέπει να διαβιβάζει τα δεδομένα από την 16η Ιανουαρίου έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους. Σε περίπτωση μη έγκαιρης, ανακριβούς διαβίβασης των παραπάνω δεδομένων στην ΑΑΔΕ ή μη εγγραφής στο Μητρώο, προβλέπεται πρόστιμο 2.500 ευρώ στα ευθυνόμενα πρόσωπα. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης διαβίβασης, το πρόστιμο προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης. Σε περίπτωση, καθυστερημένης ενεργοποίησης της ψηφιακής πλατφόρμας από την ΑΑΔΕ, το πρόστιμο θα επιβληθεί στον Διοικητή της ΑΑΔΕ.

Όπως σημειώσε ο κ. Χατζηδάκης εφεξής το κράτος δεν θα ζητάει μόνο από τους φορολογούμενους να είναι εντάξει με τις προθεσμίες, θα το ζητάει και από την ΑΑΔΕ και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του δημοσίου οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις. 

Διοικητικό μοντέλο της ΑΑΔΕ: Ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ του διοικητή και του συμβουλίου διοίκησης. Θα προβλέπεται δυνατότητα για δεύτερη ανανέωση του διοικητή της ΑΑΔΕ με κρίση από το συμβούλιο διοίκησης. Δυνατότητα πρόσληψης διευθυντών και από τον ιδιωτικό τομέα, θέσεις υποδιοικητών με συγκεκριμένα καθήκοντα.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έπλεξε το εγκώμιο του νυν διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την ανανέωση της θητείας του που λήγει στο τέλος του έτους.

H εισαγωγική τοποθέτηση Χατζηδάκη

«Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε τέσσερις σημαντικές αλλαγές που εκσυγχρονίζουν τη φορολογική νομοθεσία και επηρεάζουν με τον ένα με τον άλλο τρόπο όλους ή πάντως μεγάλες κατηγορίες φορολογουμένων. Οι αλλαγές αυτές θα ενταχθούν σε ένα συνολικότερο φορολογικό νομοσχέδιο. Νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο θα περιλαμβάνει τις πρωτοβουλίες που ήδη έχουμε ανακοινώσει και έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Με άλλα λόγια, τις δώδεκα αυξήσεις αποδοχών και τις δώδεκα μειώσεις φόρων για τις οποίες σας έχουμε μιλήσει.

Θα περιλαμβάνει επίσης το νομοσχέδιο αυτό τα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και την καινοτομία, τα οποία επίσης έχουν παρουσιαστεί, αλλά θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο. Και αυτές οι τέσσερις σημαντικές αλλαγές για τις οποίες θα σας μιλήσουμε ευθύς αμέσως, ερχόμαστε και ρυθμίζουμε τα ζητήματα που έχουν προκύψει ως προς το φιλοδώρημα.

Όπως ξέρετε, υπήρχε νομοθεσία αρκετών δεκαετιών. Μάλιστα, με βάση την οποία το φιλοδώρημα θεωρείτο εισόδημα και φορολογητέο μέχρι τώρα. Η κυβέρνηση ακούγοντας αμέσως τις απόψεις που εκφράστηκαν από όλους τους ενδιαφερόμενους, έρχεται και νομοθετεί με μια ρύθμιση που έχει και άλλες επιμέρους παραμέτρους, όπως παρουσιάζει στη συνέχεια ο κ. Δήμας, αλλά ως βασικό της πυρήνα έχει ότι εισάγεται ένα αφορολόγητο στα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ το μήνα για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Η δεύτερη αλλαγή είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή και για αυτοαπασχολούμενους με μπλοκάκι. Πάλι στη συνέχεια θα παρουσιαστεί με λεπτομέρειες. Μετά από αυτή τη ρύθμιση ότι όλα τα φυσικά πρόσωπα δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος από το 25 και μετά.

Η τρίτη αλλαγή είναι μια πολύ σημαντική αλλαγή που έχει να κάνει με τον τρόπο υποβολής από εδώ και πέρα των φορολογικών δηλώσεων, τις προθεσμίες και τις κυρώσεις. Και βασίζεται η αλλαγή αυτή σε μια πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το οποίο κατά τεκμήριο εκφράζει και τους λογιστές. Θα παρουσιαστεί στη συνέχεια τις λεπτομέρειές της. Εκείνο που θέλω να σας πω εγώ είναι ότι πρώτον, καθορίζεται μια σταθερή ημερομηνία από δω και πέρα που δεν θα αλλάζει κάθε χρόνο, θα υπάρχουν οι ημερομηνίες που θα ισχύουν(…).

Και το τέταρτο η τέταρτη αλλαγή έχει να κάνει με ένα σύγχρονο διοικητικό μοντέλο για την ΑΑΔΕ. Η ΑΑΔΕ μέχρι τώρα έχει λειτουργήσει θετικά. Είναι ένα μοντέλο που εισήχθη πριν από αρκετά χρόνια. Στην πράξη επιβεβαιώθηκε ότι ήταν ένα βήμα μπροστά. Και ερχόμαστε να ενισχύσουμε τα θετικά και να στηρίξουμε την προσπάθεια εκεί που χρειάζεται, με στόχο μια πιο γρήγορη, πιο ψηφιακή και πιο αποτελεσματική υλοποίηση του έργου της ΑΑΔΕ.»

Ειδήσεις σήμερα:

H ιρανική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα με τον Ισμαήλ Καανί που ανακρίθηκε ως πράκτορας της Μοσάντ - Δείτε βίντεο

Νέο περιστατικό στο αεροδρόμιο για την Ιωάννα Τούνη - Επιβάτης ζήτησε να σταματήσει να ενοχλεί ο γιος της

Μαρία Ιωαννίδου: Είχα σχέση με τον Γιώργο Νταλάρα, δεν θέλαμε να γίνει γνωστό γιατί τότε ήταν με τη Βέρα Κρούσκα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr