Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιστροφή πάνω από τις 1.420 μονάδες - Ποιες μετοχές ξεχώρισαν

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιστροφή πάνω από τις 1.420 μονάδες - Ποιες μετοχές ξεχώρισαν

Τραπεζικό ράλι, αλλά με χαμηλό τζίρο - Έντονη μεταβλητότητα στο ταμπλό - Μόλις η τρίτη ανοδική συνεδρίαση εντός του Οκτωβρίου - «Βουτιά» της Attica Bank λίγο πριν την παύση διαπραγμάτευσης

5340888
Αρκετά «σκαμπανεβάσματα» σημείωσε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να ανεβάζουν ταχύτητα μετά τις 15:00, οδηγώντας στην -μόλις- τρίτη άνοδο εντός του Οκτωβρίου. Ο τραπεζικός κλάδος ανέκαμψε δυναμικά μετά το χαμηλό διμήνου και επανήλθε πάνω από τις 1.200 μονάδες. Ωστόσο, ο τζίρος παρέμεινε υποτονικός για τέταρτη διαδοχική ημέρα.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τρίτης (15/10) ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 12,25 μονάδες ή +0,87% και έκλεισε στις 1.423,74 μονάδες, κοντά στο υψηλό ημέρας των 1.423,95 μονάδων. Το χαμηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.412,68 μονάδες.

Όπως προαναφέρθηκε, ο τραπεζικός κλάδος ηγήθηκε των κερδών, με την Πειραιώς να σημειώνει άνοδο μεγαλύτερη του +2%. Περισσότερο από +1% ενισχύθηκαν οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες. Όσον αφορά τα blue chips, εκ των διακριθέντων ήταν η ΔΕΗ με «άλμα» +4% (η διοίκηση ετοιμάζεται να προχωρήσει στην έκδοση «πράσινου» ομολόγου ύψους 300 εκατ. ευρώ). Ακολούθησαν η Σαράντης, η Aegean, η Jumbo και η Coca Cola. Από την άλλη πλευρά, η Motor Oil οπισθοχώρησε σε νέο χαμηλό 22 μηνών. Ράλι για την Profile μετά την ανανέωση της συνεργασίας με τον τραπεζικό κολοσσό της Δανίας, Danske Bank.

Με ισχυρές απώλειες ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της Attica Bank, η οποία θα επιστρέψει στο ταμπλό τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου. Η παύση διαπραγμάτευσης γίνεται στο πλαίσιο του reverse split, προκειμένου να γίνει η αντικατάσταση κάθε 100 παλαιών μετοχών με μία νέα. Η επαναδιαπραγμάτευση του τίτλου θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με την αποκοπή του δικαιώματος στην αύξηση κεφαλαίου. Άνω του -20% η σημερινή «βουτιά», με τζίρο μεγαλύτερο των 300 χιλ. ευρώ.

Η «στεγνή» αγορά και η προσωρινή παύση της Attica Bank

Κλείσιμο
Σύμφωνα με αναλυτές, σηματωρό για την αντίδραση του Χ.Α. αποτελούν οι τράπεζες, οι οποίες βρέθηκαν χθες κάτω από τις 1.200 μονάδες για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες. «Βαρόμετρο» συνεχίζει να είναι η ΕΤΕ, ειδικά μετά το placement που ενίσχυσε την στάθμιση της τράπεζας στους βασικούς δείκτες του Χρηματιστηρίου.

Κλίμα ευφορίας επικρατεί στις διεθνείς αγορές με «αιχμή του δόρατος» τα ρεκόρ της Wall Street. Η Αθήνα αδυνατεί να ακολουθήσει το ρυθμό των διεθνών αγορών, «λιμνάζοντας» στα επίπεδα πέριξ των 1.400-1.450 μονάδων. Οι πιέσεις οφείλονται στον όγκο κεφαλαίων που αντλήθηκαν μέσω του Χ.Α., «απορροφώντας» μεγάλο μέρος της διαθέσιμης ρευστότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι σήμερα, αντλήθηκαν από το Χρηματιστήριο περισσότερα από 2,9 δισ. ευρώ.

Μετά το placement στην Εθνική Τράπεζα και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Cenergy Holdings, πλέον η προσοχή στρέφεται στην επερχόμενη ΑΜΚ της Attica Bank, ύψους 735 εκατ. ευρώ. Χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο, σύμφωνα με το οποίο σήμερα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής πριν το reverse split και την ΑΜΚ.

Η διαπραγμάτευση θα ανασταλεί προσωρινά από την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου και η μετοχή θα επανέλθει στο ταμπλό τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, η άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης για την ΑΜΚ και η περίοδος προσφοράς για τα warrants. Μετά σειρά έχει η περίοδος ενάσκησης των warrants έως τις 28 Νοεμβρίου και ακολουθεί η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στις 4 Δεκεμβρίου. Η τιμή διάθεσής τους έχει οριστεί σε 1,87 ευρώ ανά μετοχή.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η Metlen λόγω των αυξανόμενων προκλήσεων στην προσφορά βωξίτη, που έχουν δημιουργηθεί από τις ναυτιλιακές διαταραχές στη Γουινέα. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της αλουμίνας, με τις διαταραχές στην Αυστραλία. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank Equities, οι περιορισμοί στον εφοδιασμό ενδέχεται να συνεχίσουν να αυξάνουν τις τιμές της αλουμίνας, σε μία θετική εξέλιξη για τη Metlen.

Για την ερχόμενη Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η ετυμηγορία της Standard & Poor’s (S&P) για το ελληνικό αξιόχρεο. Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός οίκος έχει δώσει από πέρυσι την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα, αξιολογώντας την με «BBB-» και θετικό outlook. Την ίδια μέρα (18/10) θα λήξουν τα συμβόλαια Οκτωβρίου στην αγορά παραγώγων.

Σε απόσταση αναπνοής από τα νέα ρεκόρ οι διεθνείς αγορές

Σε τροχιά ρεκόρ παραμένει η Wall Street, με τον Dow Jones να ρίχνει για πρώτη φορά στα χρονικά το «φράγμα» των 43.000 μονάδων. Σε ιστορικό υψηλό έκλεισε και ο S&P 500. Η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να τροφοδοτεί με κέρδη την αμερικανική αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο, η Nvidia «εκτινάχθηκε» σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, με την αξία της να ξεπερνά τα 3,4 τρισ. δολάρια. Με μεικτά πρόσημα ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση.

Κοντά στα ιστορικά υψηλά τους διαπραγματεύονται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου τα βλέμματα στρέφονται στην κρίσιμη απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια την ερχόμενη Πέμπτη. Έχει προεξοφληθεί από την επενδυτική κοινότητα η μείωση κατά 25 μονάδες βάσης. Πτώση -0,1% σημειώνει ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 και έπονται οι βασικοί δείκτες σε Γερμανία και Ισπανία με κέρδη +0,4% και +0,6%, αντίστοιχα. Μάλιστα, ο DAX «φλερτάρει» με νέο ρεκόρ. Απώλειες -0,2% για τον βρετανικό FTSE 100 και -0,8% για τον γαλλικό CAC 40.

Από την άλλη πλευρά, «κύμα» πωλήσεων ήρθε να ταράξει τις ασιατικές αγορές. Οι κινεζικοί δείκτες διόρθωσαν πάνω από -2% και το Χονγκ Κονγκ διολίσθησε περισσότερο από -3,5%. Σε ήπια ανοδικό έδαφος έκλεισαν οι μετοχές σε Ιαπωνία, Αυστραλία και Νότια Κορέα, με τον Nikkei να κλείνει σε υψηλό 3 μηνών.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ο διάλογος για τον νέο μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού τώρα ξεκινάει, λέει η Κεραμέως

Ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία – Αρχή από τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου

Οι στιγμές του Μπάλντοκ στον Παναθηναϊκό - Το όμορφο βίντεο της ΠΑΕ






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης