Όμηρος Τσάπαλος: «Fake news» ο φόρος στα tips, γιατί αποφάσισε η κυβέρνηση να παρέμβει

Όμηρος Τσάπαλος: «Fake news» ο φόρος στα tips, γιατί αποφάσισε η κυβέρνηση να παρέμβει

Τι απαντά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σε όσα γράφονται για τα φιλοδωρήματα και τη φορολογόγησή τους

estiatorio
Αφορολόγητο (και όχι «φόρο») επιβάλλει η κυβέρνηση, υπογραμμίζει σε προσωπική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος.

Κάνει λόγο για fake news και τονίζει πώς θα φορολογούνταν κανονικά τα φιλοδωρήματα, αν δεν αποφάσιζε η κυβέρνηση να παρέμβει νομοθετικά, καθιερώνοντας ειδικό αφορολόγητο για τα tips σε εργαζόμενους στην Εστίαση, ή σε κομμωτήρια, χώρους παροχής ατομικής φροντίδας κλπ.

tsapalos


Κλείσιμο
Η ανάρτηση του εκπροσώπου του ΥΠΕΘΟ αναφέρει τα εξής:

«Πόσο “ανάλγητη” αυτή η Κυβέρνηση πια που έρχεται να φορολογήσει τα φιλοδωρήματα των εργαζόμενων!

» Άλλο ένα fake news! Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση έρχεται και θεσπίζει αφορολόγητο έως 300 ευρώ τον μήνα για τα φιλοδωρήματα. Και όχι να επιβάλλει νέο φόρο. Άλλωστε εδώ και 30 χρόνια προβλεπόταν η φορολόγησή τους τόσο με νόμο όσο και με αποφάσεις του Αρείου Πάγου! Με απόφαση λοιπόν της Κυβέρνησης, όχι μόνο θεσπίζεται αφορολόγητο έως 3.600 ευρώ τον χρόνο αλλά και το σύνολο των φιλοδωρημάτων απαλλάσσεται από ασφαλιστικές εισφορές.

» Μπορεί να αναρωτηθεί κανείς αν μέχρι σήμερα φορολογούνταν κανονικά τα φιλοδωρήματα. Η αλήθεια είναι ότι η νομική αυτή πρόβλεψη απέκτησε πλέον άλλη διάσταση, καθώς πια ένα πολύ μεγάλο μέρος των φιλοδωρημάτων καταβάλλεται μέσω POS. Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση αποφάσισε να παρέμβει, αντιμετωπίζοντας με έναν κοινωνικά δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο το ζήτημα που είχε προκύψει για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

» Και είναι πράγματι κοινωνικά δίκαιη η παρέμβαση της κυβέρνησης, διότι ελήφθη υπόψη ότι εργαζόμενοι σε άλλες επιχειρήσεις δεν λαμβάνουν φιλοδωρήματα ή φορολογούνται κανονικά πχ για τα μπόνους που λαμβάνουν. Με οποιαδήποτε άλλη λύση (πχ με αφορολόγητο στα 1.000 ή στα 1.500 ευρώ), λοιπόν, δεν θα υπήρχε η ισορροπία που επιτυγχάνεται τώρα μεταξύ των εργαζόμενων διάφορων κλάδων. Παράλληλα, ακολουθήσαμε τις βέλτιστες διεθνείς ευρωπαϊκές πρακτικές στο θέμα.

» Επιπλέον, εισάγεται μια ρύθμιση για τυχόν «πονηρούς» εργοδότες που θα σκεφτούν να μειώσουν τεχνητά τους μισθούς. Προβλέπεται ότι σε περίπτωση µείωσης των τακτικών αποδοχών, µε ταυτόχρονη τουλάχιστον ισόποση αύξηση των αποδοχών από φιλοδωρήµατα, ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 22% επί της µείωσης των τακτικών αποδοχών. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ότι ένα μέρος του μισθού των εργαζομένων δεν θα μετατραπεί σε φιλοδωρήματα.

» Αυτά λοιπόν από την «ανάλγητη νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση…»



Ειδήσεις σήμερα:

Έτοιμη η πλατφόρμα για τον γονικό έλεγχο στα κινητά των ανηλίκων - Θα μπορούν να μπλοκάρουν σελίδες, λέξεις κλειδιά και βίντεο

Γάζα: Οι ΗΠΑ απειλούν το Ισραήλ με εμπάργκο όπλων εάν δεν κάνει κάτι για την ανθρωπιστική κρίση

Αλβανία: Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τις δομές των €670 εκατ. που έχτισε η Ιταλία για να στέλνει τους μετανάστες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης