Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας: Πού διαφωνούν και πού συμφωνούν οι Ευρωπαίοι για τις τιμές στο ρεύμα

Αισιοδοξία Σκυλακάκη ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί-Δεν έχει κλείσει η πόρτα υποστηρίζει η ελληνική πλευρά και αναπτύσσει τα επιχειρήματά της

Με διαφωνίες και ακραίες τοποθετήσεις των βορειοευρωπαϊκών χωρών όπως της Φιλανδίας, η οποία υποστήριξε ότι και οι δικές τις τιμές χονδρεμπορικής έφτασαν έως και τα 3.000 ευρώ κάποιες μέρες, διανθίστηκε η χθεσινή συζήτηση της ελληνικής πρότασης στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας στο Λουξεμβούργο, για τη δημιουργία ενός έκτακτου μηχανισμού ανάκτησης εσόδων σε περιόδους εκτίναξης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη βούληση να συνεχίσει την συζήτηση με τα κράτη μέλη χωρίς να κλείνει την πόρτα σε περίπτωση που το φαινόμενο επανεμφανιστεί και διαταράξει τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανέπτυξε τις θέσεις της ελληνικής πρότασης, με την οποία συντάσσονται η Ρουμανία και η Βουλγαρία και υποστήριξε ότι το φαινόμενο της αποσύνδεσης των αγορών, όπως εμφανίστηκε το περασμένο καλοκαίρι που εκτίναξε τις τιμές θα ξανασυμβεί. Την άποψη αυτή απέδωσε στη θηριώδη ανάπτυξη του ηλεκτρικού συστήματος, στην αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ που θα φέρει μεγαλύτερες αποκλίσεις τιμών αλλά και στην επίδραση της κλιματικής κρίσης, η οποία οδηγεί σε ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, επηρεάζοντας λόγω λειψυδρίας και την αξιοποίηση των υδροηλεκτρικών σταθμών.

Όλα τα κράτη-μέλη συμφώνησαν για την ανάγκη ενίσχυσης των διασυνδέσεων στην Ευρώπη, έναν τομέα στον οποίο η χώρα μας πρωτοστατεί, παρόλο που αυτό απαιτεί προσπάθεια αρκετών ετών για να ολοκληρωθεί.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέδειξε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αύξηση της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των υφιστάμενων υποδομών, αλλά και του συντονισμού άλλων διαδικασιών (π.χ. εργασίες τακτικής συντήρησης των υποδομών), ώστε να μην δημιουργούνται συνθήκες που ενθαρρύνουν αυξήσεις τιμών σε περιόδους υπερβάλλουσας ζήτησης.

Παρουσιάζοντας το πρόβλημα, ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι για περίπου 40 ώρες το καλοκαίρι, οι τιμές του ρεύματος για περίπου 1 GW κάθε μέρα κόστιζαν παραπάνω από το μέσο όρο του κατώτερου μισθού στην περιοχή. Επί 25 μέρες επισήμανε, ζήσαμε στην Ελλάδα μία ανωμαλία που οδήγησε σε αύξηση 10% των τιμών ηλεκτρικής ενέργειες χωρίς να έχουν αυξηθεί τα κόστη.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Νέοι κανόνες για τα φιλοδωρήματα: Τι γλιτώνει ο εργαζόμενος και πώς θα ελέγχεται ο επιχειρηματίας

Η εκπληκτική μεταμόρφωσή του Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη για την θεατρική παράσταση «Η Φάλαινα» - Δείτε φωτογραφίες

Αταμάν για την ήττα στη Γαλλία: «Πρώτη φορά βλέπω αυτό το μπάσκετ στη EuroLeague»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr