Ενοίκια: Ο «εφιάλτης» των καθυστερήσεων και οι λύσεις που προσφέρει ο νόμος

Ενοίκια: Ο «εφιάλτης» των καθυστερήσεων και οι λύσεις που προσφέρει ο νόμος

Οδηγίες από την ΠΟΜΙΔΑ - Οι τρεις νομικές οδοί για τους ιδιοκτήτες ακινήτων - Τι να κάνετε αν ο ενοικιαστής εγκαταλείψει πράγματα

arthrou-akinita
Η καθυστέρηση ή η άρνηση καταβολής ενοικίων αποτελεί ένα ολοένα και πιο συχνό πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Η πανδημία COVID-19, με τις οικονομικές δυσκολίες που επέφερε, ενέτεινε το φαινόμενο αυτό, δημιουργώντας αβεβαιότητα και αγωνία για πολλούς.

Το πρόβλημα αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η ακρίβεια, η ανεργία και η έλλειψη επαρκούς ελέγχου κατά την επιλογή των ενοικιαστών. Μάλιστα, κάποιοι αναφέρονται σε «επαγγελματίες κακοπληρωτές», που ενοικιάζουν ακίνητα με σκοπό να μην καταβάλλουν τα μισθώματα και να προκαλέσουν ζημιές.

Πώς μπορούν, όμως, οι ιδιοκτήτες να προστατευθούν;

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), η «εποχή της αθωότητας» έχει τελειώσει, και κάθε ιδιοκτήτης οφείλει να εξετάζει προσεκτικά το ιστορικό και την αξιοπιστία του υποψήφιου ενοικιαστή πριν παραδώσει τα κλειδιά του ακινήτου του.

Αν, όμως, το πρόβλημα έχει ήδη προκύψει, υπάρχουν τρεις νομικές οδοί που μπορεί να ακολουθήσει ένας ιδιοκτήτης για την είσπραξη των οφειλόμενων μισθωμάτων:

Κλείσιμο
1. Καταγγελία της μίσθωσης: Σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, ο εκμισθωτής μπορεί να καταγγείλει τη μίσθωση λόγω μη καταβολής ενοικίων.

2. Αγωγή αποβολής: Ο ιδιοκτήτης μπορεί να καταθέσει αγωγή αποβολής λόγω δυστροπίας, βάσει του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

3. Διαταγή απόδοσης μισθίου: Πρόκειται για μια απλοποιημένη διαδικασία που δεν απαιτεί δίκη. Σε αυτήν, ο ιδιοκτήτης μπορεί να ζητήσει την άμεση απόδοση του ακινήτου και ταυτόχρονα να διεκδικήσει τα οφειλόμενα μισθώματα.

Η ΠΟΜΙΔΑ πρότεινε και πέτυχε σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία έκδοσης διαταγής απόδοσης μισθίου, που ενσωματώθηκαν στον νόμο 4055/2012. Οι αλλαγές αυτές συντομεύουν τη διαδικασία, απλοποιώντας τη νομική πορεία για την αποβολή των κακοπληρωτών. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, ο ιδιοκτήτης μπορεί να ζητήσει όχι μόνο την απόδοση του ακινήτου, αλλά και την καταβολή των καθυστερημένων ενοικίων, των κοινόχρηστων εξόδων και των λογαριασμών κοινής ωφέλειας.

Συμβουλές για τους ιδιοκτήτες από την ΠΟΜΙΔΑ

Προσεκτική επιλογή ενοικιαστή: Είναι σημαντικό να ελέγχεται προσεκτικά το ιστορικό και η αξιοπιστία του υποψήφιου ενοικιαστή πριν υπογραφεί η σύμβαση μίσθωσης.

Σύνταξη λεπτομερούς συμβολαίου: Το συμβόλαιο μίσθωσης πρέπει να είναι σαφές και περιεκτικό, ορίζοντας με ακρίβεια τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων μερών.

Τήρηση αρχείου: Είναι σημαντικό να τηρείται ένα αρχείο με όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τη μίσθωση, όπως οι αποδείξεις πληρωμής και οι ειδοποιήσεις.

Επικοινωνία με δικηγόρο: Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε προβλήματα με έναν κακοπληρωτή ενοικιαστή, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο.

Τι να κάνετε αν ο ενοικιαστής εγκαταλείψει πράγματα

Αν, μετά την αποβολή του μισθωτή, αυτός έχει αφήσει πίσω του κινητά αντικείμενα, ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να τα φυλάξει προσωρινά. Η ΠΟΜΙΔΑ πέτυχε αλλαγές στη νομοθεσία που μειώνουν τη διάρκεια ευθύνης του ιδιοκτήτη για τη φύλαξη αυτών των αντικειμένων σε μόλις έξι μήνες.

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός ο πρώην τραγουδιστής των One Direction Λίαμ Πέιν - Έπεσε από το μπαλκόνι ξενοδοχείου στην Αργεντινή

Έσβηνε τσιγάρα πάνω της, βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του - Κάθειρξη 17 ετών σε 50χρονο στο Ηράκλειο

Έκτροπα στον ΣΥΡΙΖΑ Καλλιθέας - Kasselistas προπηλάκισαν μέλη της πλειοψηφίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης