Ο σεφ και ο Χάρης (που μια φορά δεν έφταιξε!), τα τριάκοντα αργύρια της ΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ και η γλυκιά… σαν καραμέλα υπουργική απόφαση

Χαίρετε, ξεκινάω σήμερα από μία χθεσινή κωμικοτραγική ιστορία που έπαιξε φουλ στα media, εκείνη ενός ανθρώπου που έχει ένα εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας, του σεφ Αλέξανδρου Τσιοτίνη, και έμπλεξε με τις «υπηρεσίες»

Ο δύσμοιρος αυτός Ελλην πολίτης έχει, αν κατάλαβα καλά, εδώ και τρεις μήνες το μαγαζί του κλειστό (ή… σχεδόν κλειστό) γιατί σκάβουν μπροστά του, λίγο κάτι τύποι από το φυσικό αέριο μιας ιδιωτικής εταιρείας ΕΝΑΟΝ και πιο πριν ο ΔΕΔΔΗΕ, λίγο η ΕΥΔΑΠ και άντε βρες άκρη. Ο σεφ εκνευρίστηκε, έβγαλε ένα TikTok που τα ‘ψελνε στον δήμαρχο Χάρη, ο Harry μέχρι να πάρει χαμπάρι τι του στήσανε είχε γίνει ρόμπα ανά το παναθήναιον, αν και για το μπάχαλο δεν ευθυνόταν ο δήμος Αθηναίων. Τώρα ας βάλουμε τα στοιχήματα, έστω και μετά από αυτή τη δημοσιότητα, πόσο καιρό θα πάρει να ξαναλειτουργήσει το μαγαζάκι του σεφ Τσιοτίνη. Ελλάς το μεγαλείο σου.

Έρχεται ο Κόστα

-Πάμε για ολίγον στα κυβερνητικά μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες, σειρά έχουν να έρθουν οι Βρυξέλλες στην Αθήνα. Γι’ αυτό και την ερχόμενη εβδομάδα πληροφορούμαι ότι θα έρθει στο Μαξίμου ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα σύντομα. Ο Κόστα, που είναι σοσιαλδημοκράτης, θα πάρει μαζί του τις επόμενες εβδομάδες τη διπλωματική σύμβουλο του Κ.Μ Άννα Μαρία Μπούρα ως δική του διπλωματική σύμβουλο, ενώ στο Μαξίμου θα έρθει ο νυν ακόλουθος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ Μίλτων Νικολαΐδης.

ΣΥΡΙΖΑ-Στελέχια

-Η αλήθεια είναι ότι από την προχθεσινή συνέντευξη του Στέφανου στο Star το μόνο που μας έμεινε ήταν η ατάκα του πρώην αρχηγού μας ότι «50 στελέχη της Κ.Ε (που με καταψήφισαν, ήθελε να προσθέσει) πληρώνονται από το κόμμα». Λέω κι εγώ, κοίτα να δεις τι γίνεται, γιατί από αυτά δεν ξέρω, να πληρώνονται από το κόμμα… Ρώτησα λοιπόν την πηγή μου στον ΣΥΡΙΖΑ και μου είπε «καταρχήν δεν είναι 50 αυτοί που μισθοδοτούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ ή την Αυγή ή το Ίδρυμα Πουλαντζάς και είναι και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αλλά περίπου 30, αλλά αυτό δεν λέει κάτι. Αυτό που λέει πολλά είναι ότι ο Κασσελάκης δεν μας είπε δημοσίως ότι όταν ήταν αυτός στα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιούσε πρώτος και καλύτερος τους κομματικούς υπαλλήλους και από αυτούς τους 30 της Κ.Ε μερικοί είναι ακόμα δικοί του. Γι’ αυτό εμείς του είπαμε προ μηνών ''δώσε μας τη λίστα με όλη τη μισθοδοσία του ΣΥΡΙΖΑ να δούμε τι γίνεται, μήπως έχει αυξηθεί ή αλλάξει σύνθεση ονομάτων''». Όπως καταλαβαίνετε, αυτοί στο τέλος θα καταλήξουν μεταξύ τους είτε στον οικονομικό εισαγγελέα, είτε στον Πιτσιλή (καλή νέα θητεία ευχόμεθα) είτε στον Κορυδαλλό.
Γλυκιά σαν καραμέλα…

-Παρεμπιπτόντως, είδα σ' ένα ΦΕΚ το εξής: «Θεωρούνται νόμιμες και κανονικές οι δαπάνες για την εξόφληση υποχρεώσεων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), που αφορούν σε προμήθεια και παροχή υπηρεσιών διαφήμισης και δημοσίων σχέσεων, οι οποίες παρασχέθηκαν και διενεργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2009 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2010 και οι οποίες δεν έχουν εξοφληθεί λόγω τυπικών παρατυπιών κατά τη διαδικασία της ανάθεσης της προμήθειας των υπηρεσιών ή και της σύναψης των σχετικών συμβάσεων. Οι παραπάνω δαπάνες εκκαθαρίζονται και ενταλματοποιούνται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων περί παραγραφής και εξοφλούνται σε βάρος της πίστωσης του προϋποΤεύχος A’ 128/02.08.2024 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 8193 λογισμού του ΕΟΤ τρέχοντος έτους, αν: α) η σύναψη των σχετικών συμβάσεων έχει εγκριθεί με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΤ και του αρμοδίου Υπουργού, προ της εκτέλεσής τους, β) παρασχέθηκαν οι προμήθειες και υπηρεσίες στον Οργανισμό κατά το ως άνω διάστημα, γ) εκδόθηκαν τα σχετικά τιμολόγια και χρηματικά εντάλματα και για τη δαπάνη είχε, κατά τον χρόνο έκδοσης των ενταλμάτων εξόφλησης των τιμολογίων, αναληφθεί πίστωση για ισόποση δαπάνη στον προϋπολογισμό εξόδων του ΕΟΤ». Ειλικρινά δεν έχω ξαναδεί υπουργείο να εξοφλεί χρέη προ 15ετίας με μια τόσο χειρουργική απόφαση, γλυκιά σαν καραμέλα…

730 εκατ. στο ταμείο της Lamda

-Η εικόνα και μόνο που έχει κάποιος όταν διασχίζει τη Βουλιαγμένης ή την Ποσειδώνος δείχνει ότι το project του Ελληνικού προχωρεί. Στο ταμείο της Lamda σήμερα βρίσκονται μετρητά 650 εκατ. ευρώ, τα οποία ως το τέλος Δεκεμβρίου θα ενισχυθούν με ακόμη 80 εκατ. που αποτελούν αποπληρωμή κάποιων οικοπέδων που πουλήθηκαν πρόσφατα. Τα 730 εκατ. επέτρεψαν στη Lamda να μη χρησιμοποιήσει τις γραμμές που έχει στις τράπεζες, με εξαίρεση τη χρηματοδότηση για τα Μall. Το ταμείο έχουν ενισχύσει οι πωλήσεις που κάνει η Lamda, οι οποίες πλέον κατά 48% γίνονται από διεθνείς αγοραστές και 52% από Έλληνες. Μάλιστα στους διεθνείς αγοραστές καταγράφεται μεταστροφή, καθώς ενώ αρχικά υπερτερούσαν αριθμητικά οι Ισραηλινοί και οι Λιβανέζοι, τώρα οι περισσότεροι αγοραστές είναι από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Στην εταιρεία έχουν δουλέψει προς αυτήν την κατεύθυνση και μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα η Lamda είχε οργανώσει ένα event – παρουσίαση στο Μονακό, ενώ τώρα κλιμάκιο της εταιρίας κάνει την ίδια δουλειά στο Μαϊάμι και έπονται το Σικάγο και η Νέα Υόρκη.

Μιράντα Σφακιανάκη: Δεν έληξε η σύγκρουση με τον Στ. Τάκη

-Βιάστηκα χθες να γράψω ότι ο Στ. Τάκη απέκτησε το 51% της Σφακιανάκης ΑΕΒΕ και αυτό συνεπάγεται και λήξη της δικαστικής σύγκρουσης που είχε με την πρώην σύζυγο του. Ο πόλεμος των δυο πρώην συζύγων για τη ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΑΕΒΕ συνεχίζεται ακάθεκτος, όπως άλλωστε προκύπτει και από την επιστολή που έστειλε ο Σ. Καλαμίτσης ως πληρεξούσιος δικηγόρος της Μιράντας Σφακανιάκη με αφορμή τη χθεσινή αναφορά της στήλης, ότι ο έλεγχος του 51% βάζει τέλος και στη διαμάχη. Όπως αναφέρεται στην επιστολή «Προφανώς αναφέρεσθε στη σύγκρουση που προκάλεσε ο ίδιος ο Σταύρος Τάκη με την παράνομη/ ανύπαρκτη καθολική αυτόκλητη Γενική Συνέλευση της 05.02.2019 των μετόχων της μητρικής εταιρείας ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ, μέσω της οποίας ο Σταύρος Τάκη υφάρπαξε από εμένα την πλειοψηφία των μετοχών τής μητρικής και, κατ’ επέκταση, του Ομίλου που αποτελεί δημιούργημα του πατέρα μου. Η εν λόγω ''συνέλευση'' ούτε καθολική ήταν ούτε αυτόκλητη.

Η σχετική αντιδικία εκκρεμεί και εν τέλει θα αποφανθεί ο Άρειος Πάγος, στον οποίον ήδη προσέφυγα, ώστε να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση και να παραμείνει η ορθή πρωτόδικη απόφαση που με δικαίωσε. Άλλωστε, όταν ο ίδιος ο κ. Τάκη παραδέχεται εγγράφως, ότι ήμουν απούσα στην εν λόγω ''καθολική'' συνέλευση, δεν μπορώ να αντιληφθώ το σκεπτικό τής εφετειακής απόφασης, την οποία ήδη προσέβαλα στον Άρειο Πάγο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο κ. Τάκη διώκεται ποινικώς για υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως, επειδή ανήρτησε στο ΓΕΜΗ τα εικονικά πρακτικά της ανύπαρκτης ΓΣ της 05.02.2019. Επίσης, ο Σταύρος Τάκη έχει υποχρεωθεί δικαστικώς να αποδώσει λογαριασμό για το προϊόν του δανείου που λάβαμε προς ενίσχυση του Ομίλου, τον οποίο καταχρέωσε, αλλά χρησιμοποίησε προς ίδιον όφελος, ώστε να αποκτήσει παρανόμως τον έλεγχο του Ομίλου. Κατόπιν τούτου θερμώς παρακαλώ να δημοσιεύσετε το παρόν, ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια και να μην πλανάται η εντύπωση ότι η σύγκρουση τελείωσε. Σας διαβεβαιώ, ότι η σύγκρουση συνεχίζεται υπαιτιότητι, βεβαίως, του Σταύρου Τάκη και των παρανομιών του».

Συνωστισμός και συμμαχίες στα data centers

-Η Ελλάδα λόγω γεωγραφικής θέσης μπορεί να αποτελέσει βασικό ευρωπαϊκό κόμβο στη διαχείριση δεδομένων, γι’ αυτό άλλωστε τον τελευταίο καιρό ακούμε και διαβάζουμε διαρκώς για επενδύσεις σε data centers. Επειδή όλοι βιάζονται να αποκτήσουν τον χώρο που χρειάζονται για την αποθήκευση και διαχείριση τεράστιου όγκου δεδομένων, είναι σίγουρο ότι μερικοί από τους γίγαντες της πληροφορικής που θέλουν να δημιουργήσουν 2 ή και 3 data centers στην Αττική, αναπόφευκτα θα συμμαχήσουν με κάποιους από τους «μικρούς» που ήδη έχουν ξεκινήσει. Για παράδειγμα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Microsoft, το 3ο data center που θέλει να λειτουργήσει, θα το αναθέσει στη γαλλική Data Four που ήδη έχει προχωρήσει αρκετά. Η μεγάλη επένδυση των 300 εκατ. ευρώ της Dromeus Capital, σε συνεργασία με την Αpto (θυγατρική της PIMCO), για την ανάπτυξη ενός κέντρου δεδομένων στα Σπάτα, σύμφωνα με πληροφορίες έχει στόχο να εξυπηρετήσει πρώτα τις αυξημένες ανάγκες της Google. Όλα αυτά τα data center θα απαιτούν ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 150 MW κι αυτό σημαίνει ότι -πρώτα απ’ όλα- πρέπει να εξασφαλιστεί η απαραίτητη τροφοδοσία από Ανανεώσιμες Πηγές.

Γιατί πουλούσαν Cenergy κάτω από τη τιμή διάθεσης

-Η Cenergy μάζεψε 200 εκατ. ευρώ για την επένδυσή της στις ΗΠΑ, η αύξηση κεφαλαίου ήταν επιτυχής και χθες ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών που εκδόθηκαν. Οι μετοχές διατέθηκαν σε Ελληνες και ξένους επενδυτές στα 9 ευρώ και χθες η Cenergy έφθασε να υποχωρεί μέσα στη συνεδρίαση ακόμη και στα 8,83 ευρώ, προκαλώντας απορίες για το ποιοι είναι αυτοί που πουλούσαν κάτω από την τιμή διάθεσης. Πρέπει λοιπόν κάποια στιγμή να συζητήσουμε τι ακριβώς σημαίνει «υπερκάλυψη του βιβλίου προσφορών» σε μια δημόσια εγγραφή. Όταν υπάρχουν 3 φορές περισσότεροι πρόθυμοι επενδυτές να αγοράσουν μετοχές στην τιμή των 9 ευρώ, πώς δικαιολογείται η υποχώρηση της μετοχής κάτω από την τιμή διάθεσης; Μάλλον, λοιπόν, θα πρέπει να μπει ένα «φίλτρο» στον τρόπο που η χρηματιστηριακή αγορά ενημερώνεται για τους επενδυτές που συμμετέχουν στα Βιβλία Προσφορών.

Τι γίνεται με το Gigabit Voucher

-Η αγορά και φυσικά οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι το περιμένουν εδώ και καιρό και φαίνεται πως φτάνει η ώρα. Ο λόγος για το κουπόνι επιδότησης Gigabit Voucher που είχε εξαγγελθεί και αφορά σχεδόν 400.000 δικαιούχους. Πηγές κοντά στη διαδικασία υποστηρίζουν εκ νέου πως είναι θέμα χρόνου να υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ και να ανοίξει η πλατφόρμα που αφορά συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber to the home – FTTH). Μέσω του Gigabit Voucher χρηματοδοτείται το κόστος αναβάθμισης απλής σύνδεσης σε ευρυζωνική, με συνολικό κόστος επιδότησης τα 80 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι θα διασταυρώνουν τα στοιχεία τους μέσω του Τaxisnet και στη συνέχεια θα εκδίδουν το κουπόνι επιλέγοντας τον πάροχο με τον οποίο θα συνδεθούν. Με τη σειρά τους οι πάροχοι είναι έτοιμοι και περιμένουν το πράσινο φως να ξεκινήσουν τις προσφορές προς τους καταναλωτές.

Το Καζίνο Κρήτης και οι τζίροι στα τυχερά παιχνίδια

-Στην Επιτροπή Παιγνίων δεν επιθυμούν να καθυστερήσει περαιτέρω η διενέργεια του διαγωνισμού για την παραχώρηση άδειας λειτουργίας καζίνο στην Κρήτη. Η επένδυση της REDS, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ, στοχεύει στη δημιουργία εντός Integrated Resort Casino στις Γούρνες στο Ηράκλειο και η ΕΕΕΠ – ως αρμόδια αρχή – θα υλοποιήσει τον διαγωνισμό για την παραχώρηση της άδειας. Προκειμένου λοιπόν να μη χαθεί χρόνος, στην ΕΕΕΠ εξετάζουν να μην πραγματοποιηθεί διαγωνιστική διαδικασία για την πρόσληψη νομικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου αλλά να αξιοποιηθεί η δυνατότητα επιλογής, κάτι που έγινε και σε άλλες περιπτώσεις. Η προετοιμασία πάντως για τον διαγωνισμό έχει ξεκινήσει, απλώς θα μεσολαβήσουν ακόμη αρκετά στάδια μέχρι την προκήρυξή του και φυσικά την επιλογή του αναδόχου. Πάντως, ενδιαφέρον υπάρχει και βέβαια... παίκτες, όπως φαίνεται από τα τελευταία στοιχεία της ΕΕΕΠ, από τα οποία προκύπτει πως στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2024 ο συνολικός τζίρος της αγοράς όπως τον υπολογίζει η Επιτροπή (χωρίς δηλαδή bonus και επαναπονταρίσματα των παικτών) έφτασε τα 10 δισ. ευρώ, ένα δισ. πάνω από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Την ίδια στιγμή τα μικτά κέρδη (GGR), που είναι πιο αντιπροσωπευτικό μέγεθος, έφτασαν τα 1,8 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 8,5% από πέρυσι.

Στα 4,5 δισ. οι επενδύσεις της Ελληνικός Χρυσός

-Περισσότερα από 4,5 δισ. ευρώ έχει επενδύσει η Ελληνικός Χρυσός τα τελευταία χρόνια στη Χαλκιδική. Έδωσε 2,5 δισ. ευρώ για την αγορά των μεταλλείων, επένδυσε ήδη τα 700 εκατ. από το συνολικό 1 δισ. στις Σκουριές και άλλα 800 εκατ. ευρώ στην Ολυμπία. Στις Σκουριές δημιουργείται ένα από τα πιο σύγχρονα μεταλλεία χαλκού και χρυσού (υψηλής καθαρότητας) στην Ευρώπη. Άλλωστε η συμμετοχή της EBRD στο μετοχικό σχήμα της Ελληνικός Χρυσός επιβάλλει αυστηρές, σύγχρονες διαδικασίες περιορισμού των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην περιοχή. Στις Σκουριές αναπτύσσεται ένα από τα λίγα νέα μεταλλευτικά έργα χαλκού στην Ευρώπη. Κατασκευάζεται υπερσύγχρονο και πλήρως αυτοματοποιημένο ψηφιακό μεταλλείο, το οποίο περιλαμβάνει καινοτόμες και βέλτιστες τεχνολογίες. Σήμερα στην Ολυμπιάδα η καθαρότητα των μεταλλευμάτων σε χρυσό φτάνει στο 54%. Με τις νέες επενδύσεις στις Σκουριές, η καθαρότητα των μεταλλευμάτων σε χρυσό θα φτάσει το 90%. Και φυσικά θα υπάρχουν ευκαιρίες απασχόλησης για τους 2.000 κατοίκους της περιοχής.

Δύσκολες μέρες για τις αεροπορικές εταιρείες

-Τρίτη διαδοχική συνεδρίαση η χθεσινή κατά την οποία η Aegean προσπαθεί να περάσει τον πήχη του 1 δισ. ευρώ, βασισμένη στα θεμελιώδη μεγέθη της και τις προοπτικές της τουριστικής μας αγοράς. Την ίδια ακριβώς περίοδο σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι αεροπορικές εταιρείες υποφέρουν από το υψηλό λειτουργικό κόστος και τη μειωμένη ζήτηση. Στη Γερμανία για παράδειγμα, η Eurowings ανακοίνωσε ότι περικόπτει 1.000 πτήσεις από και προς το Αμβούργο, ενώ η Ryanair ανακοίνωσε ότι μειώνει τις δραστηριότητές της στη χώρα κατά 60%, εγκαταλείποντας εντελώς τα δρομολόγια προς Ντόρτμουντ, Δρέσδη και Λειψία. Ως βασική αιτία οι εταιρείες προέβαλαν την αύξηση των τελών εναέριας κυκλοφορίας που επέβαλε η γερμανική κυβέρνηση. Από τον περασμένο Μάιο, ο φόρος ανά εισιτήριο στα γερμανικά αεροδρόμια έχει αυξηθεί κατά περίπου 20%. Η επιβάρυνση σε κάθε εισιτήριο κυμαίνεται από 15,53 ευρώ έως και 70,83 ευρώ, ανάλογα με τη διαδρομή της πτήσης.

Οι Αμερικανοί λατρεύουν το Χρηματιστήριο

-Οι μετρήσεις δείχνουν ότι τα αμερικανικά νοικοκυριά έχουν δεσμεύσει το 48% των αποταμιεύσεων τους σε μετοχές της Wall Street. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από την εποχή της κορύφωσης της φούσκας Dot-Com το 2000. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Αμερικανοί βάζουν το 16% των αποταμιεύσεών τους σε ομόλογα και το 15% σε μετρητά. Από την εποχή του κραχ του 2020 η χρηματιστηριακή αγορά έχει προσφέρει αποδόσεις της τάξης του 120%. Σήμερα οι δείκτες των αμερικανικών χρηματιστηρίων βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ και το ερώτημα είναι ποιες θα είναι οι -οικονομικές και κοινωνικές- παρενέργειες όταν κάποτε το πάρτι τελειώσει. Για το αν βρισκόμαστε σε φούσκα ή όχι, μιλούν οι αριθμοί: Το 2020, στο αποκορύφωμα της φρενίτιδας των dot-com εταιρειών, η CISCO άξιζε όσο το 5,5% του αμερικανικού ΑΕΠ. Σήμερα η NVIDIA αξίζει το 11,7% του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Το ερώτημα είναι αν η ιστορία επαναλαμβάνεται…

H Ιρλανδία κάνει κοινωνική πολιτική μέσω Apple

-Στις 10 Σεπτεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πήρε την οριστική απόφαση που επιβεβαίωσε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2016: H Ιρλανδία χορήγησε στον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό Apple «παράνομη βοήθεια την οποία η Ιρλανδία υποχρεούται να ανακτήσει». Το υπουργείο Οικονομικών της Ιρλανδίας προέβλεψε ότι τα φορολογικά έσοδα θα ανέλθουν σε 105,7 δισ. ευρώ φέτος, σημειώνοντας αύξηση 13,6 δισ. ευρώ εξαιτίας της «αναδρομικής καταβολής φόρων» της Apple. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα αυτά τα χρόνια που διαρκούσε η δίκη, η θέση όλων των ιρλανδικών κυβερνήσεων ήταν υπέρ της Apple αφού ουδείς ήθελε να αλλάξει το ευνοϊκό καθεστώς χαμηλής φορολογίας (της χαμηλότερης στα 27 κράτη της Ευρώπης) που ισχύει στην Ιρλανδία. Τρεις εβδομάδες μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε ένα πρώτο σχέδιο αξιοποίησης του «θεόσταλτου δώρου» των 13,6 δισ. ευρώ. Με απλά λόγια, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι αυτά τα επιπλέον έσοδα δεν θα χρησιμοποιηθούν για επιδόματα, αυξήσεις μισθών ή μειώσεις φόρων, αλλά για επενδύσεις στις «υποδομές στέγασης, ενέργειας, νερού και μεταφορών». Η οικονομία της Ιρλανδίας έχει από καιρό σταθεροποιηθεί και αναπτύσσεται, η ανεργία είναι σχεδόν μηδενική, αλλά οι Ιρλανδοί αντιμετωπίζουν απελπιστική έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγασης, η οποία επιδεινώνεται από τη μεγαλύτερη εισροή μεταναστών που έχει δει ποτέ η χώρα.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr