Εποπτικό «φρένο» στη διανομή bonus από τις τράπεζες

Απαίτηση για διασφάλιση της μελλοντικής κερδοφορίας και σε ό,τι αφορά τα μερίσματα

Από κόσκινο θα περνάει ο SSM τις μεταβλητές αμοιβές των τραπεζικών στελεχών και εργαζομένων και κυρίως τα bonus σύμφωνα με τα όσα είπε στην ομιλία της η επικεφαλής επόπτρια Claudia Buch σε ομιλία της χθες στο Πανεπιστήμιο Bocconi υπό τον τίτλο: «Κερδοφορία τραπεζών: Ενας καθρέφτης του παρελθόντος, που δημιουργεί ένα όραμα για το μέλλον».

Πολλές φορές η κερδοφορία απέκρυψε τους υποκείμενους κινδύνους και, με την πάροδο του χρόνου, αποδείχθηκε απατηλή ανέφερε η κα Βuch.

Ετσι λοιπόν ο SSM δίνει όλο του το βάρος στην καλή κεφαλαιακή ποιότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων όπως αυτή διασφαλίζεται με σωστό υπολογισμό του κινδύνου.

Στο πλαίσιο αυτό στο μικροσκόπιο μπαίνουν τα bonus των τραπεζικών στελεχών προκειμένου να μην δημιουργούνται κίνητρα δημιουργίας βραχυπρόθεσμης κερδοφορίας που δεν ενσωματώνουν σωστά τα μοντέλα κινδύνου.

Ομως αυστηροποιούνται όπως φαίνονται και τα κριτήρια κεφαλαιακής ποιότητας σε ότι αφορά τις κεφαλαιακές διανομές των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Μια βασική λοιπόν προσδοκία των εποπτικών αρχών είναι ότι οι μεταβλητές αποδοχές (bonus) πρέπει να συνδέονται στενά με το πλαίσιο ανάληψης κινδύνου που αναλαμβάνει μια τράπεζα σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην ομιλία της επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ και με αυτήν την λογική να αποδίδονται..
Η ίδια σημείωσε πως η εποπτεία οφείλει να παρακολουθεί τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες κερδοφορίας των τραπεζών που είναι και αυτές οι οποίες μετρούν εν τέλει.

Τα συστήματα υγιούς διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνου αποτελούν κλειδί για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης κερδοφορίας των τραπεζών τόνισε . Εάν δοθούν κίνητρα οι διοικήσεις των τραπεζών μπορεί να εμπλακούν σε βραχυπρόθεσμες στρατηγικές βελτιστοποίησης των κερδών, αυξάνοντας τους κινδύνους και μειώνοντας την ανθεκτικότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός ο πρώην τραγουδιστής των One Direction Λίαμ Πέιν - Έπεσε από το μπαλκόνι ξενοδοχείου στην Αργεντινή

Αντιδήμαρχοι στις Σέρρες πιάστηκαν στα χέρια για τη διαχείριση των μηχανημάτων έργων - Δείτε το βίντεο

Ο «εφιάλτης» των καθυστερήσεων στα ενοίκια και οι λύσεις που προσφέρει ο νόμος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr