Κλυδωνισμοί στις επιχειρήσεις της οικογένειας Φιλίππου

Κλυδωνισμοί στις επιχειρήσεις της οικογένειας Φιλίππου

Η ναυαρχίδα του ομίλου, η ΦΑΓΕ, μπορεί να τα πάει καλά στο εξωτερικό, στην Ελλάδα όμως τα μερίδιά της κινούνται πτωτικά, ενώ οι υπόλοιπες εταιρείες στον χώρο των τροφίμων παλεύουν να κρατηθούν όρθιες

fage
Σοφό το μότο «έκαστος στο είδος του». Μπορεί να έγινε διαφημιστικό σλόγκαν, αποτελεί όμως μία αλήθεια που επιβεβαιώνεται σε πολλές περιπτώσεις. Ειδικά όταν συνοδεύεται και από μία άλλη μεγάλη αλήθεια της αγοράς: «Το ότι είσαι πετυχημένος κάπου δεν σημαίνει ότι θα πετύχεις παντού»!

Για την οικογένεια Φιλίππου η ΦΑΓΕ είναι τα πάντα. Αποτέλεσε τη «μήτρα» μίας ολόκληρης αγοράς όπως την ξέρουμε σήμερα, αυτής του γιαουρτιού, αλλά και τη βάση μίας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας που φρόντισε να απλωθεί τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά που τα τελευταία χρόνια κλυδωνίζεται.

Το «κλειδί» ήταν η καινοτομία που πέτυχε στη δεκαετία του ’60 ο εκλιπών Κυριάκος Φιλίππου ανακαλύπτοντας τον τρόπο αδρανοποίησης του γιαουρτιού, δίνοντάς του έτσι τη δυνατότητα τυποποίησης και αύξησης της διάρκειας ζωής του. Ο ίδιος μάλιστα ήταν που σχεδίασε μηχανολογικά τη σύγχρονη μέθοδο βιομηχανικής παραγωγής γιαουρτιού αποκτώντας δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και εφαρμόζοντάς την πλέον από τα μέσα του ’70 στο εργοστάσιο το οποίο είχε χτιστεί τότε. Και είναι η ΦΑΓΕ η οποία ακόμα και σήμερα αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της μόδας του «ελληνικού γιαουρτιού», συνεχίζοντας να επεκτείνει τις δραστηριότητές της κυρίως στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για την ίδια την οικογένεια Φιλίππου, βέβαια, η ΦΑΓΕ αποδείχθηκε μόνο η βάση μίας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας. Τα αδέλφια Γιάννης και Κυριάκος Φιλίππου θα προσπαθήσουν να διευρύνουν το επιχειρηματικό τους αποτύπωμα, κάνοντας πλέον αυτόνομες κινήσεις σε άλλους τομείς στον χώρο των τροφίμων. Ο πρώτος επενδύοντας στις κατεψυγμένες ζύμες και τα προϊόντα κοτόπουλου μέσω της Hellenic Quality Foods (HQF), στην ομπρέλα της οποίας μπήκαν οι ζύμες «Κανάκι» και τα κοτόπουλα «Μιμίκος». Μέσω της HQF, ο κ. Φιλίππου σήμερα ελέγχει και το 91,3% της εταιρείας συσκευασιών ΒΙΣ, εισηγμένης στο Χ.Α. Ο δεύτερος, μέσω της σχεδόν παράλληλης εξαγοράς στα τέλη του ’80 της ΕΒΓΑ και της Ελληνικής Εταιρείας Μπισκότων, που είχε αποσχιστεί από την Αλλατίνη και η οποία εξελίχθηκε στην Elbisco ελέγχοντας σήμερα τα brands «Elite», «Κρις Κρις», «Αλλατίνη», «Βοσινάκη», «Forma».

Κλείσιμο
Διαβάστε περισσότερα: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης