Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιστροφή στα κέρδη μετά από δύο εβδομάδες απωλειών

Τέταρτη σερί άνοδος για τον ΓΔ, έκλεισε πάνω από τις 1.440 μονάδες - Ξεχώρισε με «άλμα» 2% η Πειραιώς, ποια blue chips ακολούθησαν - Χαμηλός για ακόμη μία ημέρα ο τζίρος

Οι αγοραστές διατήρησαν το προβάδισμά τους για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.440 μονάδων. Ωστόσο, η απροθυμία ανάληψης ρίσκου ήταν παραπάνω από εμφανής, όπως αποτυπώθηκε από το εξαιρετικά στενό εύρος διακύμανσης του ΓΔ, καθώς και από την υποτονική συναλλακτική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής (18/10) ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 4,9 μονάδες ή +0,34% και έκλεισε στις 1.443,57 μονάδες. Κινήθηκε σε ένα εύρος μόλις 5-6 μονάδων και συγκεκριμένα μεταξύ των 1.439,19 (χαμηλό ημέρας) και των 1.444,46 μονάδων (υψηλό ημέρας). Τα κέρδη του 4ημέρου ανήλθαν σε +2,27%. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔ επανήλθε στα θετικά πρόσημα (+1,89%) έπειτα από δύο συνεχόμενα πενθήμερα απωλειών. «Μαζεύτηκε» περαιτέρω η πτώση εντός του Οκτωβρίου (-0,57%) και η φετινή απόδοση καθορίζεται στο +11,63%.

Η εναλλαγή (rotation) στους πρωταγωνιστές-τίτλους αποτέλεσε το βασικό «καύσιμο» για τη συνέχιση του θετικού σερί. Σήμερα, η Πειραιώς έδωσε τον ανοδικό «παλμό» καθώς ενισχύθηκε περισσότερο από +2%. Εκ των διακριθέντων, όσον αφορά τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ήταν η Metlen, η ΔΕΗ, η Aegean, ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ. Ο τελευταίος, αν και δεν κατέγραψε ισχυρή ημερήσια άνοδο, επέστρεψε στα 16 ευρώ τα οποία ανοίγουν το «δρόμο» σε νέα ρεκόρ για τον τίτλο του ομίλου τηλεπικοινωνιών.

Εν αναμονή της S&P

Το rotation στους πρωταγωνιστές συντηρεί το θετικό μομέντουμ στο Χ.Α. Στόχος είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα μετά τις συνεχείς εταιρικές πράξεις (αυξήσεις κεφαλαίου, ομολογιακές εκδόσεις, κλπ.), που ταλαιπώρησαν την Αθήνα το τελευταίο διάστημα. «Βαρόμετρο» συνεχίζουν να αποτελούν οι τράπεζες, ειδικά μετά την αύξηση του free float της ΕΤΕ στον απόηχο του placement για το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της.

Πλέον, οι traders περιμένουν την ετυμηγορία της Standard and Poor’s για την ελληνική οικονομία. Θα τη δημοσιεύσει απόψε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στη Wall Street. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης βαθμολογεί τη χώρα με ΒΒΒ- και θετικό outlook, ενώ την έχει τοποθετήσει από πέρυσι σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Παράλληλα, σήμερα έληξαν τα συμβόλαια Οκτωβρίου στην αγορά παραγώγων.

Στο στενό εύρος των 1.400 έως 1.450 μονάδων είναι «εγκλωβισμένη» η εγχώρια αγορά. Παρά την τριήμερη άνοδο που προηγήθηκε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η στήλη dark room, «όλα αυτά όμως συμβαίνουν με μια χαλαρότητα ίσως και αδιαφορία, με χαμηλές συναλλαγές και υψηλές προσδοκίες για ένα γεγονός που θα ανάψει το φιτίλι για να ξεκινήσει μια νέα πορεία».

Η συνέχιση της νομισματικής «χαλάρωσης» από πλευράς ΕΚΤ και η επακόλουθη αισιοδοξία της κεντρικής τράπεζας για την πορεία του πληθωρισμού τόνωσαν συνολικά τις ευρωπαϊκές αγορές. Κομβικής σημασίας η πρόβλεψη της Κριστίν Λαγκάρντ ότι η ευρωζώνη δεν πρόκειται να έρθει αντιμέτωπη με την ύφεση, παρά την αδύναμη πορεία της γερμανικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, οι επενδυτές επεξεργάζονται τα νέα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα.

Σε ρότα νέων υψηλών οι διεθνείς αγορές

Ακάθεκτη προς τα νέα ρεκόρ συνεχίζει η Wall Street. Νέο ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones, ενώ κοντά στις δικές του κορυφές παραμένει ο S&P 500. Με μεικτά πρόσημα ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση. Παράλληλα, η τιμή του χρυσού έσπασε το «φράγμα» των 2.700 δολαρίων ανά ουγγιά για πρώτη φορά στα χρονικά.

Σε απόσταση βολής από τα ιστορικά υψηλά και ορισμένοι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες (Stoxx 600 και DAX), με σημείο αναφοράς τη νέα μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Πτώση -0,1% καταγράφει πλέον ο Stoxx 600, ενώ νωρίτερα σημείωνε οριακή άνοδο. Σε θετικό έδαφος οι δείκτες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο (όλοι κοντά στο +0,2%). Αντίθετα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά -0,8%.

Ράλι για τις κινεζικές μετοχές στα ασιατικά χρηματιστήρια, με ώθηση από τα ισχυρά στοιχεία για την ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. «Άλμα» +4,7% για τον Shenzhen Component και +2,9% για τον Shanghai Composite. Από κοντά ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ στο +3,6%.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Πτώση της θερμοκρασίας με θυελλώδεις ανέμους το Σαββατοκύριακο - Άνοδος προβλέπεται την 28η Οκτωβρίου

Βίντεο από τη στιγμή που η IDF χτυπά το κτίριο που κρυβόταν ο Σινουάρ - Στα τούνελ περνούσε το 90% του χρόνου του


Εξώφυλλο στο Time ο Γιαχία Σινουάρ μετά τον θάνατό του



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr