Με λεφτά από το… σεντούκι οι 8 στις 10 αγορές ακινήτων στην Ελλάδα

Μόνο το 10%-15% των αγορών γίνεται με λήψη στεγαστικών δανείων - Το μερίδιο του προγράμματος «Σπίτι μου» στα στεγαστικά δάνεια και τα δύο νέα προγράμματα ανακαίνισης - αναβάθμισης ακινήτων

Οι Ελληνες στρέφονται ολοένα περισσότερο στις αποταμιεύσεις για να αγοράσουν ακίνητα αποφεύγοντας τον τραπεζικό δανεισμό. Στοιχεία της αγοράς δείχνουν ότι 8 στις 10 αγοραπωλησίες ακινήτων πραγματοποιούνται πλέον με ίδια κεφάλαια, χωρίς τη λήψη στεγαστικού δανείου, γεγονός που αναδεικνύει τη στροφή της αγοράς προς τα μετρητά.

Σε μια συγκυρία εκρηκτικής ανόδου των τιμών των ακινήτων και πολύ περισσότερο των ενοικίων παραμένει εντυπωσιακά μικρό το ποσοστό όσων στρέφονται σε τραπεζικό δανεισμό για την αγορά στέγης. Συγκεκριμένα, το 85%-90% των αγορών ακινήτων γίνεται με ίδια κεφάλαια και μόλις το 10%-15% των αγορών με λήψη στεγαστικών δανείων. Επιπλέον, από το 10%-15% των αγορών που γίνονται με λήψη στεγαστικών δανείων το 35% κατά μέσο όρο χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια των δανειοληπτών και το υπόλοιπο με δάνειο.

Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος επιβεβαιώνουν αυτή την τάση. Κατά το α’ εξάμηνο του 2024 εκταμιεύτηκαν στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 550 εκατ. ευρώ, ποσό που κρίνεται χαμηλό σε σύγκριση με το ύψος των αγοραπωλησιών ακινήτων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, το α’ εξάμηνο του έτους υπεγράφησαν 27.760 συμβόλαια αγοραπωλησιών συνολικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr