Χρηματιστήριο Αθηνών: Μίνι διόρθωση μετά το τετραήμερο ράλι

Προσπάθεια παραμονής πάνω από τις 1.440 μονάδες - Επιστροφή στο ταμπλό για την Attica Bank - Πρεμιέρα όσον αφορά τις δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων 9μήνου

Με ελεγχόμενο profit taking ξεκίνησε η προτελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να «κρατιέται» προς το παρόν πάνω από τις 1.440 μονάδες. Το ελαφρύ προβάδισμα των πωλητών έρχεται σε συντονισμό με την ήπια κατοχύρωση κερδών σε Ευρώπη και ΗΠΑ, όπου οι αγορές διορθώνουν μετά την κατάκτηση νέων κορυφών.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας (21/10) ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά -0,08% και διαπραγματεύεται στις 1.442,47 μονάδες, έχοντας κινηθεί μέχρι στιγμής μεταξύ των 1.440,53 (χαμηλό ημέρας) και των 1.442,62 μονάδων (υψηλό ημέρας). Υπενθυμίζεται ότι το Χ.Α. προέρχεται από 4ήμερο ανοδικό σερί που το έχει ενισχύσει σωρευτικά κατά +2,27%. Επιστρέφει κάτω από τα 16 ευρώ ο ΟΤΕ μετά το ρεκόρ διετίας, υπό το «βάρος» της επιβολής επιπλέον φορολογίας 33,5 εκατ. ευρώ για τη θυγατρική ΟΤΕ Romania.

Η εγχώρια αγορά προσπαθεί ακόμα να «χωνέψει» τις πιέσεις που δέχθηκε η ρευστότητά της από τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου, τα placements και τις εκδόσεις ομολόγων. Οι επενδυτές σταθμίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο τις ενθαρρυντικές ανακοινώσεις εταιρικών κερδών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, την ώρα που επιδεινώνεται το γεωπολιτικό σκηνικό στη Μέση Ανατολή.

Επιστροφή στο ταμπλό σήμερα για την Attica Bank, μετά την ολοκλήρωση του reverse split με την αντικατάσταση 100 παλαιών μετοχών με μία νέα. Τιμή εκκίνησης, προσαρμοσμένη στην ΑΜΚ και τα warrants, είναι τα 0,524 ευρώ. Παράλληλα, ξεκινά η άσκηση δικαιωμάτων για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, τα οποία θα διαπραγματεύονται έως τις 30 Οκτωβρίου. Τα 530.644 δικαιώματα ξεκινούν τη διαπραγμάτευση με τιμή εκκίνησης περίπου 210 ευρώ και άνευ περιορισμών. Η περίοδος εγγραφής για τα δικαιώματα αυτά διαρκεί έως τις 4 Νοεμβρίου.

Πρεμιέρα έχουμε την τρέχουσα εβδομάδα όσον αφορά τις δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων 9μήνου των εισηγμένων στο Χ.Α. Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου την αρχή κάνει η Παπουτσάνης και έπονται την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου η Σαράντης και την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου η Metlen. Χωρίς το δικαίωμα στα μερίσματα των 0,179 ευρώ και των 0,036 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύονται από σήμερα η Alpha Trust Ανδρομέδα και η Moda Bagno, αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι η Standard and Poor’s ανέβαλε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, διατηρώντας το rating στο «BBB-» με θετικές προοπτικές. Η S&P παραμένει το μοναδικό agency από τους big-3 (μαζί με Fitch και Moody’s) που δίνει θετικό outlook στην Ελλάδα, ενώ την έχει ήδη «ανεβάσει» στην επενδυτική βαθμίδα. Επόμενοι «σταθμοί» η Fitch (BBB- με σταθερό outlook) στις 22 Νοεμβρίου και η Scope Ratings στις 6 Δεκεμβρίου (BBB- με θετικό outlook).

Διαβάστε πεσσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Η τραγική ιστορία της Σιρέλ Γκολάν που συγκλονίζει το Ισραήλ: Γλίτωσε τη σφαγή της Χαμάς, αυτοκτόνησε ανήμερα των γενεθλίων της

Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο «ορκισμένος εχθρός» του Ερντογάν

1 στους 2 επαγγελματίες δηλώνει τζίρο κάτω από 30.000 ευρώ - Ποια επαγγέλματα δήλωσαν λιγότερα και από πέρυσι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr