ΥΠΕΝ: Δια τρία το κόστος τηλεθέρμανσης της Δυτικής Μακεδονίας – Σε δύο χρόνια η τελική λύση με την μονάδα ΣΗΘΥΑ της ΔΕΗ

ΥΠΕΝ: Δια τρία το κόστος τηλεθέρμανσης της Δυτικής Μακεδονίας – Σε δύο χρόνια η τελική λύση με την μονάδα ΣΗΘΥΑ της ΔΕΗ

«Ήταν δύσκολη διαπραγμάτευση που πήρε αρκετούς μήνες για να οριστικοποιηθεί ωστόσο η επίτευξή της διασφαλίζει μία τιμή χαμηλότερη από εκείνη που θα πλήρωναν τα νοικοκυριά με οποιοδήποτε άλλο μέσο θέρμανσης και προσφέρει ανταγωνιστικό κόστος για την επόμενη εικοσαετία» δήλωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης

skkylakakis
Σε συμφωνία για την επίλυση του γόρδιου δεσμού της τηλεθέρμανσης στην Δυτική Μακεδονία κατέληξαν ΥΠΕΝ, ΔΕΗ και η τοπική αυτοδιοίκηση, γεφυρώνοντας τις αντιθέσεις, τις διαφωνίες αλλά και τις αποστάσεις που χώριζαν τις τρεις πλευρές.

Τα χρέη προς της ΔΕΗ συνολικού ύψους 130 εκατ. ευρώ που γέννησε η απολιγνητοποίηση και η χρήση ηλεκτρολεβητών υψηλού κόστους θα επιμεριστούν ισομερώς μεταξύ των εμπλεκόμενων.

Το ΥΠΕΝ αναλαμβάνει το ένα τρίτο των οφειλών και αντίστοιχο κόστος επιμερίζονται ΔΕΗ και δήμοι Κοζάνης, Εορδαίας και Αμύνταιου. «Ήταν δύσκολη διαπραγμάτευση που πήρε αρκετούς μήνες για να οριστικοποιηθεί ωστόσο η επίτευξή της διασφαλίζει μία τιμή χαμηλότερη από εκείνη που θα πλήρωναν τα νοικοκυριά με οποιοδήποτε άλλο μέσο θέρμανσης και προσφέρει ανταγωνιστικό κόστος για την επόμενη εικοσαετία» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την τελετή της υπογραφής της τριμερούς συμφωνίας.

Ο υπουργός μίλησε για διαπραγματεύσεις κατά τις οποίες το ΥΠΕΝ κάλυψε ότι υπήρχε ως αγεφύρωτη διαφορά, με τελική λύση την μονάδα συμπαραγωγής ενέργειας και θερμότητας που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ την επόμενη διετία συνολικού κόστους 80 εκατομμυρίων. Το υπουργείο υπολογίζει ότι οι συνολικές επενδύσεις θα φτάσουν τα 150 εκατομμύρια το επόμενο διάστημα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και αφορούν συνολικά τα έργα της τηλεθέρμανσης.

Κλείσιμο
Κατά την παρουσίαση της συμφωνίας στο ΥΠΕΝ, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι η λύση δομείται σε 3 άξονες με τον πρώτο να αφορά την τακτοποίηση των παλιών οφειλών που προέκυψαν από την χρήση ηλεκτρολέβητων, την λειτουργία της τηλεθέρμανσης κατά την ενδιάμεση περίοδο μέχρι να λειτουργήσει η νέα μονάδα ΣΗΘΥΑ της ΔΕΗ και την μετέπειτα περίοδο.

Ως προς την τελική τιμή που θα πληρώνουν οι καταναλωτές, ο κ. Σκυλακάκης διαβεβαίωσε ότι οι χρεώσεις, μετά την αξιοποίηση της επιδότησης θέρμανσης και την εφαρμογή της λύσης που συμφωνήθηκε, η τελική τιμή δεν θα διαφέρει σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.

Όπως ανέφερε αυτή την στιγμή, έχουν εξασφαλιστεί 8-9 διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης για να λυθεί το πρόβλημα. Σε όρους καθαρής παρούσας αξίας υπουργούς εκτίμησε ότι είναι αντίστοιχο με το ύψος της συσσωρευμένης οφειλής, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι χάρη στη συμφωνία αποτρέπεται η δημιουργία χρέους της τάξης των 70 εκατ. ευρώ την επόμενη διετία.

Σημειώνεται ότι το χρέος έχει συσσωρευτεί σε μια πορεία ετών με την πρόσφατη ενεργειακή κρίση να επέτεινε το πρόβλημα υπό το βάρος της αύξησης του κόστους των ρύπων και του φυσικού αερίου. Η τρίτη διάσταση της συμφωνίας αφορά στην «επόμενη μέρα», όπου, όπως ανέφερε, ο Υπουργός, χρειάζεται να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής προκειμένου να διασφαλιστεί η υλοποίηση της οριστικής λύσης που έχει σχεδιαστεί.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών της ζητά η Όλγα Κεφαλογιάννη

Αυτά είναι τα γραφεία που νοίκιασε ο Κασσελάκης για τους εθελοντές που στηρίζουν την υποψηφιότητά του


Μειώσεις τιμών 6% - 15% σε 120 προϊόντα στα σούπερ μάρκετ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου προανήγγειλε ο Μαρινάκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης