O Στέφανος στον Ταύρο κι ο Αλέξης στον Πειραιά, οι πισίνες των Σπετσών κι ο Αχελώος, ο Χάρης κάνει (ταξικό) πόλεμο και το χρυσό σπίτι της Μυκόνου

Χαίρετε, λοιπόν μιας και η κυβέρνηση δεν παράγει ειδήσεις για τη στήλη, πλην της Ολγάρας που εμφανίστηκε χθες πάλι στα δικαστήρια με το κλασσικό μαύρο γυαλί «διευκρινίζοντας ότι δεν κάνει δηλώσεις για χάρη των παιδιών της», τα οποία αν δεν κάνω λάθος είναι μωρά, αλλά τέλος πάντων, πάω στα πασοκοσυριζαϊκά που έχουν fun

Γραφειάρες…

-Ο Στέφανος νοίκιασε κάτι απίθανες γραφειάρες κοντά στον Ταύρο (γνωστή μηντιακά περιοχή και ως ορμητήριο της Αυριανής) 1.400 τ.μ. και κάνει οσονούπω εγκαίνια. Με γεια, αρχηγούλη μας, να στεριώσουν και με το καλό το νέο Μακρονικό κόμμα, άσε τους Μπολσεβίκους, αυτοί πάνε Πειραιά (θα τα πούμε…) και πιάσε δουλειά. Ακούω ότι το κτήριο είναι πολύ ωραίο, ανακαινισμένο από το 2017 και ανήκει σε κάποια εταιρεία Κ.Ν Group που έχει ως ιδιοκτήτη έναν κύριο Κωνσταντίνο Στραταντωνάκη, αγνώστων (σε μένα) λοιπών στοιχείων. Έπιπλα και λοιπός εξοπλισμός βρέθηκε στο άψε-σβήσε, αλλά από τον Κασσελάκη λέγεται ότι «πιάσαμε τα γραφεία μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου γιατί μετά η εταιρεία τα θέλει πίσω, τα έχει σε άλλους νοικιασμένα». Τι να σας πω, εγώ δεν ξέρω και πολλά επ’ αυτού, όχι ότι δεν μου φαίνεται… κάπως περίεργο, βρε παιδί μου, αλλά Κυριακή-κοντή γιορτή θα δούμε. Τώρα βέβαια αν κερδίσει τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος μπορεί να πάει εκεί και να αφήσει την Κουμουνδούρου, αλλά για να κερδίσει πάντως τις εκλογές πρέπει να λάβει μέρος, όπως και να πάει στο συνέδριο. Εγώ δεν βλέπω, το ‘χω ξαναπεί, ούτε συνέδριο, ούτε εκλογές μέχρι τα Χριστούγεννα και βάλε. Με κοντομάνικα θα γίνουν!

Πισίνες στις Σπέτσες

-Μιας και ασχοληθήκαμε με Κασσέλ, να πω για τις υδατοδεξαμενές στις Σπέτσες ότι οι έλεγχοι των μικτών κλιμακίων των υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στο νησί, για το πόσες πισίνες είναι νόμιμες, πάνε το ίδιο γρήγορα με την εκτροπή του Αχελώου. Έχουν ελεγχθεί περί τις 25 πισίνες (μεταξύ των οποίων και του αρχηγούλη Στέφανου) γιατί λέει οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν ανοίγουν την πόρτα, δεν απαντάνε. Κατόπιν αυτού πιστεύω ότι θα πρέπει να βγάλει ένα διάγγελμα ο αρμόδιος υπουργός «αγαπητοί μου ιδιοκτήτες υδατοδεξαμενών στις Σπέτσες, ανοίχτε μας την πόρτα να σας ελέγξουμε» ή να ξαναπάνε οι ελεγκτές το Πάσχα του 2025 που οι κοσμικοί Αθηναίοι ιδιοκτήτες θα εμφανιστούν στο νησί. Φυσικά, έχετε καταλάβει ότι μόνο ο Κασσελάκης την πλήρωσε από αυτή την υπόθεση και μάλιστα επικοινωνιακά και μόνο. Ή όχι;

Τσίπρας

-Τώρα ξαναγυρνάμε στον κανονικό ΣΥΡΙΖΑ, τον ορθόδοξο, όπου σήμερα ο ιδρυτής και φυσικός ηγέτης (ένας στα 100 χρόνια, είπαμε) Αλέξης Τσίπρας, δια του Ινστιτούτου του, διοργανώνει ημερίδα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με θέμα «την ακρίβεια και τις προκλήσεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας». Θα μιλήσει ο πρώην υπουργός Χουλιαράκης, ο Ιωαννίδης του ΚΕΠΕ, ο Φαναράς (που πάει με όλα ως έγκριτος δημοσκόπος) μια ντουζίνα καθηγητάδες, τρεις ακόμα πρώην υπουργοί, ο Νίκος Χριστοδουλάκης (κατηγορία εκσυγχρονιστής-Πασοκοσυριζαίος), η Λούκα Κατσέλη και ο Γιάννης Δραγασάκης με τα ωραία σπιτάκια (του) στην Τήνο. «Στη συζήτηση θα παρέμβει η υποψήφια πρωθυπουργός της Γαλλίας, Lucia Castets» διαβάζω στο δελτίο Τύπου και την εκδήλωση θα κλείσει ο πραγματικός ηγέτης μας, Αλέξης Τσίπρας. Αυτά είναι τα ωραία. Καθίστε να δούμε παρουσίες και απουσίες…

Ο Δούκας πήρε θέση (απέναντι)

-Λοιπόν ο αγέρωχος νικητής του ΠΑΣΟΚ Νίκος έγνευσε τον αντίχειρα πάνω και βάφτισε την Άννα υπαρχηγό, στρατηγίνα του πολιτικού σχεδιασμού και τον Παύλο αρχιστράτηγο στη Βουλή, πράττοντας βεβαίως σωστά το αυτονόητο, «όλοι μαζί, παιδιά», έστω και για τα μάτια του κόσμου. Αμέσως ο νιόπαντρος Χάρης τοποθετήθηκε απέναντι γιατί σου λέει η Αννούλα (του χιονιά) είναι χρόνια Δεξιά και έτσι θα κάνει σαν τα μούτρα της και τη σοσιαλιστική Πασοκάρα, αφού δεν είμαστε εκεί εμείς να προτείνουμε τη φορολόγηση των μονοπωλίων, των τραπεζών, των μερισμάτων, των funds, και ό,τι άλλο βρούμε. «Κοίταξε, ο Χάρης έχει πάρει το 40% του ΠΑΣΟΚ επισήμως, άρα κάνει τοποθέτηση προϊόντος για το μέλλον», μου είπε έμπειρη Πασοκική πηγή. Μάλιστα, το ακούω κι αυτό.

Οι Τούρκοι, ο διάλογος και η προετοιμασία

-Αυτές τις μέρες όπως είναι γνωστό, πάντως, συζητούνται τα ελληνοτουρκικά. Όπως με διαβεβαίωσε η πηγή, χάρτες δεν πρόκειται να βγουν στα ραντεβού που θα γίνουν μέχρι το Ανώτατο Συμβούλιο του Ιανουαρίου. Όμως η συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στις 8 του μήνα θα κρίνει το αν οι Τούρκοι μπορούν να υπερβούν τις πιέσεις του βαθέως κράτους (τους). Λέγεται παρασκηνιακά ότι ο Φιντάν είναι θετικός και κάνει προσπάθεια, όμως, αν έρθει στην Αθήνα και θέσει ως προαπαιτούμενο της κουβέντας για την υφαλοκρηπίδα την κουβέντα για τα χωρικά ύδατα, το πράγμα δεν θα προχωρήσει. Ρώτησα την ίδια πηγή, τι θα σημαίνει αν δεν προχωρήσει το πράγμα, και μου απάντησε ότι θα κοιτάξουμε να διαφυλάξουμε τη θετική ατζέντα και το ήρεμο κλίμα, αλλά ως εκεί. Βεβαίως, ξέρει και ξέρουμε όλοι ότι άπαξ και λείπει η δυναμική από τις συζητήσεις, ένα δια ταύτα δηλαδή, το θετικό κλίμα εύκολα μπορεί να αλλάξει, όσο και αν κανείς δεν θέλει μια αναταραχή στο Αιγαίο.

Ποιοι επιχειρηματίες πήγαν στον Μητσοτάκη

-Σε μια κατάμεστη αίθουσα, με αρκετούς να παρακολουθούν όρθιοι και αρκετούς να έχουν μείνει εκτός λόγω χωρητικότητας, έγινε χθες στην Εθνική Πινακοθήκη από τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Ανάπτυξης η παρουσίαση της πολιτικής για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Το «παρών» έδωσε σύσσωμο το υπουργικό Συμβούλιο, ο Διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας, ο πρώην Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Πρόεδρος της Grand Thornton και του SMERC Nίκος Καραμούζης, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΕΤ Γκίκας Χαρδούβελης, ο Γιώργος Ζαββός, ο Γιάννης Μασούτης, η Λουκία Σαράντη, ο Μανώλης Καραμολέγκος, ο Γιάννης Μπρατάκος, ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, ο Νίκος Εμμανουηλίδης (Νestle), o Γιάννης Γιώτης, ο Κώστας Τόττης, η Ράνια Αικατερινάρη, ο Βασίλης Γούναρης (Basf Hellas), ο Αρμόδιος Γιαννίδης (Vitex), o Θεόδωρος Τρύφων (Elpen) πολλοί βουλευτές κ.ά.

Πουλήθηκε το κτήμα Εμφιετζόγλου στη Μύκονο - Κοντά στα 20 εκατ. το τίμημα

-Για να μη λέτε πως ασχολούμαι μόνο με σφυριά επωνύμων, ενίοτε έχουμε και καλά νέα. Το γνωστό σε όλους κτήμα Εμφιετζόγλου στο Αγράρι της Μυκόνου, ναι, αυτό για το οποίο το τελευταίο «σφυρί» χτύπαγε στα 3.000.000 ευρώ, όχι μόνο τη γλίτωσε αλλά και μοσχοπουλήθηκε. Μεγάλη κερδισμένη, εκτός από την Alpha Bank που πήρε πίσω τα λεφτά της (χωρίς haircut) και τόκους ως και την ημέρα εξόφλησής της, η σύζυγος του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου και η κόρη τους Μελίνα. Οι πληροφορίες είναι ότι βρέθηκε αγοραστής που έσκασε περί τα είκοσι εκατομμύρια ζεστό χρήμα για να το αποκτήσει και, παρά το ταλέντο του Προέδρου του κόμματος των Πατριωτών να σπάει τις καρδάρες με το γάλα, κατάφεραν να το πουλήσουν αντί να το χάσουν για 3 εκατ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ως νέο ιδιοκτήτη θεσμικό επενδυτή κεφαλαίων οικογενειακών θησαυροφυλακίων, χαμηλού προφίλ με σχέδιο ήπιας ανάπτυξης, σε μια από τις τελευταίες ανέγγιχτες παραλίες του νησιού, καθώς το κτήμα βρίσκεται σε προνομιακή θέση μπροστά στην ακτή της Μυκόνου, αποτελείται από δυο ιδιοκτησίες συνολικής έκτασης περίπου 11 στρεμμάτων στις οποίες έχουν αναγερθεί δύο βίλες περίπου 200 τ.μ. έκαστη. Μένει να δούμε τώρα τι θα γίνει με την Piraeus, που έχει το σπίτι-μουσείο με το περίφημο «Κρυφό Σχολειό» και τα εξήντα στρέμματα στα Ανάβρυτα. Από πλευράς μου, μετά την καλή αρχή, με τη μεγαλύτερη όπως ακούγεται τιμή πώλησης ανά μέτρο στη Μύκονο, εύχομαι καλοφάγωτα. Σημειώστε ότι η πώληση του κτήματος Εμφιετζόγλου στο Αγράρι, έγινε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ πλουσίων και μεσιτών, οι οποίοι αστειευόμενοι λένε πως έπιασε το... emfietzoker.

Το ποσοστό της Τρ. Πειραιώς στον Douleutaras

-Με το Latsco Family Office και τον Απόστολο Αποστολάκη (Venture Friends) να μπαίνουν στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης μέσω ΑΜΚ της Douleutaras, υπολογίζεται πως η ελληνική πλατφόρμα υπηρεσιών και λύσεων για το σπίτι (στην οποία, μεταξύ άλλων, μετέχει και το Olympia Group) μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει κεφάλαια 20 εκατ. ευρώ. Από τους πρώτους επενδυτές που είχαν τοποθετηθεί στην εταιρεία ήταν το fund PJ Catalyst της Τράπεζας Πειραιώς το οποίο πρόσφατα ολοκλήρωσε τυπικά τον κύκλο ζωής του. Το ποσοστό του - πέριξ του 5% - ακούστηκε πως βγήκε προς διάθεση, αλλά το τίμημα θεωρήθηκε υψηλό και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συνέχεια. Με δεδομένο πως η επένδυση έγινε πολύ νωρίς και από τότε η εταιρεία έχει μεγαλώσει σημαντικά, η απόδοση των κεφαλαίων είναι σημαντική. Πάντως ο Douleutaras που εκτός από την ελληνική αγορά, έχει εξαπλωθεί στην Κύπρο, την Ιρλανδία (με την επωνυμία YourPro), την Πορτογαλία (ως YourHero) και εξετάζει την ισπανική αγορά, σήμερα πραγματοποιεί το 20% του τζίρου του εκτός Ελλάδας. Πέραν της ενίσχυσης της δραστηριότητάς της σε επίπεδο B2B σε σημαντικούς κλάδους, τώρα ετοιμάζεται να παρέχει στους χρήστες online πληρωμές, σε συνεργασία με τον διεθνή παίκτη του χώρου Stripe.

Τα νέα γραφεία της JPMorgan στην Αθήνα

-Τον δρόμο για τα βόρεια προάστια πήρε και η JPMorgan. Τα γραφεία της απ’ το Κολωνάκι μεταφέρθηκαν πλέον επί της Λ. Κηφισίας στο Χαλάνδρι, στo κτίριο που στεγάζονται και τα κεντρικά της ελληνικής θυγατρικής της Glaxosmithkline. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, πέραν της «παρουσίας» της στη χώρα μας μέσω της «περιπετειώδους» μετοχικής συμμετοχής της στη Viva, λειτουργεί από τις αρχές του 2021 υποκατάστημα στη χώρα μας με επικεφαλής τον Στέλιο Παπαδόπουλο, το οποίο και διευρύνει τις δραστηριότητές του.

Τουρισμός: «Ναι, μεν, αλλά» για το καυτό δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου

-Μερικά σύντομα συμπεράσματα από τα γενικότερα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η ΤτΕ για το ισοζύγιο πληρωμών με στοιχεία Αυγούστου (σήμερα αναμένονται τα ειδικότερα στοιχεία για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο). Παρά το σερί με τη συνεχιζόμενη αύξηση σε επίπεδο αφίξεων, ο εφετινός Αύγουστος είναι ο δεύτερος πτωτικός μήνας μετά και τον Ιούλιο με πτώση ταξιδιωτικών εισπράξεων. Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, τον Αύγουστο οι αφίξεις ταξιδιωτών αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 6,6%, ενώ οι σχετικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 1,8%, στα 4,25 δισ. ευρώ, ενώ το οκτάμηνο είναι ανοδικό τόσο σε επίπεδο αφίξεων (+9,9%) όσο και εισπράξεων (+3,2%), φτάνοντας τα 15,18 δισ. ευρώ. Οι λόγοι της πτώσης αποδίδονται στη μικρότερη διάρκεια διαμονής των Ευρωπαίων λόγω και των πιέσεων στα εισοδήματά τους, στην αύξηση του μεριδίου του οδικού τουρισμού που επανήλθε στα προ πανδημίας επίπεδα και είναι σαφώς πιο «φθηνός», αφού οι Βαλκάνιοι που έρχονται οδικώς στην Ελλάδα ξοδεύουν λιγότερα έναντι των Δυτικοευρωπαίων, στην αύξηση του μεριδίου των σύντομων ταξιδιών-αποδράσεων για το Σαββατοκύριακο αφού οι Ευρωπαίοι προτιμούν πλέον περισσότερα και μικρότερης διάρκειας ταξίδια. Ένας ακόμη λόγος φαίνεται ότι έχει να κάνει με την τάση για περισσότερα ταξίδια εκτός του «καυτού», τόσο από πλευράς υψηλότερων θερμοκρασιών αλλά και ακριβότερων τιμών, διμήνου Ιουλίου- Αυγούστου, γι’ αυτό και οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς δεν αναμένουν να «τριτώσει» η πτώση των εισπράξεων και τον Σεπτέμβριο. Παρ' όλα αυτά εφιστούν την προσοχή για το 2025, δεδομένου ότι το ελληνικό καλοκαίρι φαίνεται ότι πιάνει σταδιακά ‘’ταβάνι’’, ειδικά τους θερμούς μήνες, επαναλαμβάνοντας και προτάσσοντας ως μείζον το θέμα των υποδομών.

Χρυσές δουλειές με τα σκουπίδια

-Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού. Οι όροι της χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια, των έργων επεξεργασίας απορριμμάτων έχουν αλλάξει, η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω έτσι κι αλλιώς, αλλά τώρα φαίνεται πως ανοίγει μια αγορά 5 δισ. ευρώ για τη συλλογή και μεταφορά των σκουπιδιών με προγράμματα ΣΔΙΤ. Ήδη οι ισχυροί του χώρου των κατασκευών και των υποδομών έχουν διαμορφώσει τις συμμαχίες τους: Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μαζί με τον TITANα διεκδικούν τη διαχείριση των Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ένα έργο ΣΔΙΤ 202 εκατ.€), η Intrakat-Watt-Goecycle, AVAX-Thalis, ΗΛΕΚΤΩΡ-ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, Metlen-METKA συμμετείχαν στον διαγωνισμό των 450 εκατ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα κοκ. Τα λεφτά είναι πολλά, οι ανάγκες μεγάλες και οι παίκτες λιγοστεύουν. Έχουν ήδη καταγραφεί συμφωνίες στρατηγικού χαρακτήρα, μέσω εξαγορών-Θαλής-ΗΛΕΚΤΩΡ από τον όμιλο Motor Oil, η Watt από τον Ηρακλή που δείχνουν ότι ο κλάδος συγκεντρώνει τις δυνάμεις του για να διεκδικήσει μεγαλύτερα μερίδια. Στο παιχνίδι θέλει να μπει η ΔΕΗ, ενώ η Metlen προχωρεί μέσω εξαγορών εξειδικευμένων εταιρειών τις οποίες στηρίζει με την ισχυρή κεφαλαιακή τους βάση. Προτού εκπνεύσει αυτή η χρονιά, θα υπάρξουν και νέες εξαγορές ώστε από το 2025 να ξεκινήσουν όλοι μαζί την κούρσα της επόμενης τριετίας…

Αλλαγή μετοχικής σύνθεσης και ηγεσίας στο CRI

-Τα τελευταία 16 χρόνια το όνομα του Δημήτρη Μαύρου ήταν συνυφασμένο με το Corporate Responsibility Institute (Ινστιτούτο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης). Το CRI είναι μία Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που έχει αναλάβει την αποκλειστική εκπροσώπηση του CR Index στην Ελλάδα σε συνεργασία με το BITC (Business in the Community). Στόχος του CRI είναι να παρέχει στις ελληνικές επιχειρήσεις το πιο αναγνωρισμένο εργαλείο αξιολόγησης και σημείο αναφοράς για την αναγνώριση των επιδόσεών τους σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, με βάση διεθνή κριτήρια. Ο CR Index είναι ο πρώτος ESG Δείκτης στην Ελλάδα. Αξιολογεί τις επιδόσεις των επιχειρήσεων αναφορικά με την κοινωνία, το περιβάλλον, τους εργαζόμενους, την εταιρική διακυβέρνηση και την αγορά με βάση 100 διεθνή κριτήρια που σήμερα αποτελούν προαπαιτούμενα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μετά από 16 χρόνια, η μετοχική σύνθεση του CRI αλλάζει. Ο Δημήτρης Μαύρος θα συνεχίσει ως επίτιμος πρόεδρος και την ευθύνη του Ινστιτούτου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης αναλαμβάνει ο γνωστός νομικός Γιάννος Γραμματίδης.

Δεν ήταν καλή μέρα για τις τράπεζες

-Αδιάφορη και θλιβερή η χθεσινή εικόνα στο Χρηματιστήριο. Η Εθνική ξεκίνησε χθες με κέφι, αντιστάθηκε στο αρνητικό διεθνές κλίμα των αγορών και σκαρφάλωσε μέχρι τα 7,5 ευρώ. Μετά τις 12:15 όμως υποχώρησε ελαφρώς στα 7,44 ευρώ (-0,35%) με πολλές συναλλαγές. Η Piraeus, που βιάζεται να ανακοινώσει τα κέρδη της στο 9μηνο, κράτησε ελαφρώς θετικό πρόσημο αλλά κάτω από τα 4 ευρώ (+0,21% στα 3,875€). Η Eurobank (-2,33%) στα 2,01 ευρώ και η Alpha (-1,8%) στα 1,502 ευρώ. Γενικά, η χθεσινή αξία των συναλλαγών στα 84,52 εκατ. ευρώ από αυτά τα 9,2 εκατ. σε πακέτα έδειξε διστακτικότητα και αδιαφορία. Η μετοχή του ΟΤΕ πιέσθηκε από τις ρουμανικές εξελίξεις και η αγορά αποφάσισε να δώσει χρόνο μέχρι να διευθετηθούν λεπτομέρειες. Η μετοχή υποχώρησε στα 16,06 ευρώ (-0,37%). Η ΔΕΗ που βγήκε πάλι στις αγορές μ’ ένα 7ετές ομόλογο και επιτόκιο κάτω από το 5% έκλεισε στα 12,22 ευρώ (+0,58%), ενώ ΟΠΑΠ, Metlen, ΒΙΟΧΑΛΚΟ και ΕΥΔΑΠ έκαναν απλώς το καθήκον τους. Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με θάρρος, αλλά τελικά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.438,72 μονάδες (-0,34%) προτιμώντας την ασφάλεια του στενού εύρους διακύμανσης.

Μετά το χρυσάφι, το ασήμι

-Ζούμε σε μια εποχή που οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται τις επίσημες ανακοινώσεις και προτιμούν να τοποθετούνται με βάση το «ένστικτό» τους. Μετά το χρυσάφι, ήρθε η σειρά του ασημιού να εκτοξευθεί σε νέα ύψη-ρεκόρ, πάνω από τα 33 δολάρια για πρώτη φορά σε 12 χρόνια. Από την αρχή του χρόνου, η τιμή του ασημιού έχει αυξηθεί κατά 41%, δηλαδή ακόμη καλύτερα και από τον χρυσό. Το χρυσάφι ξεπέρασε τα 2.750 δολάρια για πρώτη φορά στην Ιστορία και από την αρχή του χρόνου κερδίζει +32%. Όλοι μιλούν για τη νίκη των κεντρικών τραπεζών επί του πληθωρισμού και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Οι αγορές όμως επενδύουν στο ασφαλές (;) καταφύγιο των πολύτιμων μετάλλων και των κρυπτονομισμάτων.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr